Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Thursday, March 17, 2011

Homemade Coklat Ice Cream



Assalamualaikum. Walaupun cuaca kat kampung sejuk, tetap juga Mas nak tayang Homemade Coklat Ice Cream yang sedapp ni. Dah tinggal sikit jer...sebelum ni Mas pernah buat, tapi Homemade Vanila Aiskrim, jadi kali ni Mas tukar jadi perisa coklat lak. Sedapp tau. Cuma untuk resepi ni, tak payah letak esen vanila dan gula, hanya coffemate dan susu perisa coklat jer. Rasanya Anna pun dah buat yang perisa coklat ni. Maceh untuk tuan resepi Kak Wana.

Homemade Coklat Ice Cream
Resepi Asal : Kak Wana.
Sumber : Mas Duniaku
Bahan :
  • 2 1/2 cawan serbuk coffemate
  • 2 1/2 cawan susu perisa coklat
Cara membuatnya :
  1. Satukan serbuk coffemate dan susu coklat kemudian pukul dengan mixer hingga kembang, berbuih dan ringan. Kali ni Mas blend jer semua bahan2 tu, lebih senang dari mixer. 
  2. Simpan di dalam bekas bertutup kemudian bekukan dalam petisejuk.
  3. Bila telah beku keluarkan semula dan hancurkan semula kemudian pukul dengan mixer sekali lagi hingga lembut. Mas blender sekali lagi.
  4. Masukkan semula kedalam bekas bertutup dan bekukan semula di dalam peti sejuk.
  5. Bila telah beku boleh lah di hidangkan.
  6. Kali ni Mas try makan ngan Pancake Mayonis, sangat sedapppp...



23 comments:

  1. salam mas..pagi pagi ni makan aiskrim..sejuk tau gigi ...petang sikit hujan la pulak..

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum...
    La senang nyer buat aiskrim. Ngeee..ngeee nampak benor akak ni ketinggalan zaman.

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum kak mas... adoii.. pagi2 nih wat org terliur ngan aiskrim nih.. nmpk cm senang je, nnti nk try jugak lah =)

    ReplyDelete
  4. mas,klu x guna coffee mate..nk tukar ngan apa eh? tekstur dia soft ke keras2 skit mcm ais krim malaysia?

    *..ish,bnyknyer tanyer..x bt siap ko! :))))))))

    ReplyDelete
  5. Kak Nazrah,
    he..he..makan ngan pancake sedapp kak....

    Kak Sam,
    kak sam..mas pun baru jer pandai...he..he..
    try la buat kak...senang jer...

    Tun,
    haaa..try buat tun, memang senang dan sedappp.....

    Deliah,
    hmmmmm..tak tahu lak mas klu nak tukar coffemate ngan benda lain,
    nape deliah...tak leh makan coffemate ke...
    ehhh..aiskrim ni sedapp tau..rasanya macam aiskrim MD....
    klu nak halus lagi...boleh blend banyak kali...

    ReplyDelete
  6. Mas, akak kalu buat ni rasanya kena doublekan sukatan tu

    ReplyDelete
  7. mak ai pagi2 dah di jamah dengan ais krim.. mengilu gigi ku hehe..pasni boleh cuba nie simple je...thanks ye!

    ReplyDelete
  8. hohooo... sedapnya eskrem.. senang je nak buat rupanya..

    ReplyDelete
  9. Maaasss, nak eskrem...2 bekas ek..1 x cukup...hehe, rajinnya dia memutar eskrem..Ktn ujan selalu, nak buat malas..tp ada rasa nak makan..adeeiii

    ReplyDelete
  10. oppss!!!.... kita ketinggalan keretapilah nak tengok ice cream coklat mas yang mengiurkan tu... kat umah akak ni cuaca tengah panas... kalau dapat makan ice krim tu fuhh!!!

    ReplyDelete
  11. Kak mas,wah mkn aiskrim coklat yer.. sedapnyer,Nak cikit, pancake pong nak gak yer,ngee..Eh akak xblk dr kg lagi ke.?Byk ari ke blk kg kak,ishk byk tya lak,hehe..

    ReplyDelete
  12. Mas...rajin nye meng eskrim kan diri.....adeh!!..nak wat nak wat.....mcm senang jer.....nih!!!! MMM tak yah buh gula dah kan?

    ReplyDelete
  13. Kunang,
    selamat mencuba kunang, memang senang nak membuat aiskrim ni...sedapp lak tu..he..he...

    ReplyDelete
  14. Kak Yus,
    kak yus...he..he..betul3...
    mas buat ni pun kejapp jer habis...
    rasanya macam aiskrim MD tau...best..

    ReplyDelete
  15. Amy,
    klu makan ngan pancake memang sedapp amy...tak terasa mengilu tu...he..he..
    cuba amy lak try...

    ReplyDelete
  16. Mulan,
    mas dulu pun tak terpikir boleh buat homemade aiskrim...
    rupanya senang ....he..he...

    ReplyDelete
  17. Kak Ummi,
    dah abiss la kak...he..he..
    hujan2 ni kalau perut dah lapar....aiskrim yg sejuk pun sedappp dimakan..he..he....
    dah tak kisah...wakakaka..

    ReplyDelete
  18. Kak Wana,
    akak..maceh untuk resepi aiskrim yg sangat sedapp ni....
    mas dah banyak kali buat tau..he..he...

    ReplyDelete
  19. Zaliedana,
    dah abiss la cayang...he..he...
    zaliedana dah try ke belum aiskrim ni...sedapp tau...
    kak mas kat kampung sampai sabtu ni....

    ReplyDelete
  20. Kak Ayu Safieza,
    akak...tak yah letak gula klu buat aiskrim berperisa ni sebab susu tu dah manis...
    kecuali akak buat buat aiskrim vanila baru letak gula sebab susu tu susu segar biasa...
    dan letak esen vanila sikit...

    ReplyDelete
  21. Wow! Home made ice cream ,that looks perfect. Really melt in the mouth.

    ReplyDelete
  22. lama dah x buat eskrim nih..ko mkn eskrim sejuk2 tuh x makin sejuk ke mas?hehe...
    smpt gak ko blogging dr kmpung ek..hihi

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...