Assalamualaikum.
Balik kampung baru2 ni, mertua kasi ikan patin dari Temerloh. Jadi Mas masak untuk lunch hari ni.... Patin Masak Tempoyak Resepi Orang Kampung Pahang. Resepi dari Azie Kitchen. TQ yerk atas perkongsian resepi yang simple dan sedap ni.
Selalunya masak tempoyak, Mas akan tumbuk bawang merah sekali...try pulak cara Azie ni....katanya cara orang pahang masak tempoyak gini la. Hmmm...memang sedapppp...
Ikan Patin Masak Tempoyak
Resepi : Azie Kitchen
Bahan :
1 ekor ikan patin
5 biji cili padi - nak pedas letak lebih
1 inci kunyit hidup
3 ke 4 sudu besar tempoyak - nak kuah pekat, boleh ltk tempoyak lebih
1kuntum bunga kantan - belah 2
sedikit daun kesum
1 keping asam keping jika perlu
garam secukup rasa
1 ekor ikan patin
5 biji cili padi - nak pedas letak lebih
1 inci kunyit hidup
3 ke 4 sudu besar tempoyak - nak kuah pekat, boleh ltk tempoyak lebih
1kuntum bunga kantan - belah 2
sedikit daun kesum
1 keping asam keping jika perlu
garam secukup rasa
Cara :
Bersihkan ikan patin, potong ikut saiz yg diingini.
Petua menghilangkan hanyir dan lendir ikan patin ialah dengan melumur ikan patin dgn tepung gandum. Lagi mujarab menggunakan air asam jawa @ asam limau.
Mas rendam ikan patin dengan cuka kurma.
Bersihkan ikan patin, potong ikut saiz yg diingini.
Petua menghilangkan hanyir dan lendir ikan patin ialah dengan melumur ikan patin dgn tepung gandum. Lagi mujarab menggunakan air asam jawa @ asam limau.
Mas rendam ikan patin dengan cuka kurma.
Rendam sekitar 5 minit dan toskan, cuci bersih dan toskan ikan tu. Ketepikan.
Tumbuk cili padi dan kunyit.
Satukan didalam periuk, air secukupnya, tempoyak, bahan tumbuk dan bunga kantan.
Masak hingga mendidih dengan api sederhana.
Masak hingga mendidih dengan api sederhana.
Bila dah mendidih pekat, baru masuk ikan patin. Jangan masak lama sangat sebab ikan lembut. Masukkan daun kesum.
Sesuaikan rasa. Jika kurang masam, baru dimasukkan asam keping.
Untuk melihat cara2 menbuatnya, lihat DISINI
Uish nampak sedap betul ikan tu...boleh makan nasi bertambah2 ye Mas!
ReplyDeletesedapnya....ni kalo dpt maun mkn bertambah-tambah nasi tu :)
ReplyDeleteuikhh kalu resepi org Pahang mmg mantop gitu...i like :)
ReplyDeleteSalam kak mas! Teringin betul nk mkn benda2 bertempoyak ni agak2 boleh mkn tak eak? Teringin sgt nk mkn tp nk org yg buatkn :D guna udang boleh kan kak? Kita ada tempoyak tp tak tahu ler jadik tempoyak ke idak hihihi...
ReplyDeleteSaya x makan ikan sungai (pelik sikit). haha. tapi kuah ikan patin masak tempoyak ni saya suka! :-)
ReplyDeleteAsslmkum Mas.
ReplyDeleteUih!!! Teringin nak mkn ikan patin msk tempoyak pior dr pahang. Heee :)
nmpk mudahkan cra masakan resepi ikan patin ni...tp syg la Mas...QH n hb xmkn ikn patin n tempoyak tu...hihi
ReplyDeletesalam syg mas,
ReplyDeletejrg jumpa patin kt area rumah nie..asik2 ikan keli jew yg ada..ank suka sgt mkn...bertambah2 nasi klu dpt pekena ikan nie :)..
Assalam mas, selamat hari raya dan maaf zahir batin ya..wah lepas2 raya ni lauk2macam nilah yang membangkitkan selera kan mas..boleh bertambah2 nasi ..tengok kuah tu aje akak dah kecur dah..hehe
ReplyDeleteYe lah Mas, syawal2 camni kalau ada lauk masak tempoyak mesti syokkan..relax jap dr resepi ala2 rendang..
ReplyDeletesemenjak-menjak pandai makan tempoyak ni, memang suka sangat dengan gulai tempoyak. tapi nak dapat patin kemain bercinta pulak...
ReplyDeleteAduh sis, sedapnya masak tempoyak ni. Sekarang kami kat Egypt, lagilah menelan nelan air liur melihat gambar masak tempoyak. Terima kasih kr sudi mencuba resepi yang dikongsi di blog Azie Kitchen. Salam dari Egypt
ReplyDeleteR u forgot something? Bila pulak nk masukkn tempoyak?. Ok move to another site...urm.
ReplyDeleteTQ anonymous...
Deletemas dah edit balik..he3
mmg tak payah letak bawang ke?
DeleteKan ade dia msukkan tempoyak..
ReplyDeleteKan ade dia msukkan tempoyak..
ReplyDeleteTQ guru perdagangan...
Deletememang mas terlupa tulis masukkan tempoyak..he3
dah edit balik...
klau guna ikan lain boleh ke?
ReplyDeleteboleh...ikan kembung, keli, pun sedap juga
Deleteayam pun boleh masak tempoyak ni...sedap juga tau
Hen haochi...tq sis...mmg sdap sgt...actually xde bunga kantan ngan daun kesum pn da sdap..klau ade lg sdap... :)
ReplyDeletealhamdulillah...
Deletehhmmm...klu letak bunga kantan ngan daun kesum, memang lagi bestt patin masak tempoyak tu...
Salam mas...sy br try resepi ni..mmg sedap..terima kasih ye kongsi ilmu..:)
ReplyDeletewsalam....
Deletealhamdulillah .....menepati selera anda sekeluarga...
jngn serik mencuba lagi yerkkk
Assalamualaikum.....terimakaseh Puan Mas........sedap sangat resepi tempoyak tu. Kecor dibuatnya....
ReplyDeletewsalam...
DeleteAlhamdulillah..
TQ sudi mencuba.... ^_^
Akak bawang xyah isi ek?
ReplyDeletetak payah, ikut jerk resepi tu...
Deletetempoyak tu yg memekatkan kuah klu tak nak kuah cair
Baru nak buat berbuka karang. Nampak macam mengancam kalbu... Harap2 terangkat la... Terima kasih kak!
ReplyDeletein shaa Allah...
Deletemudah2an menepati selera anda sekeluarga
Salam pn mas. ..nak try buat pakai resepi utk berbuka ptg ni..tq ye.
ReplyDeletewsalam..
Deleteselamat mencuba yerkkk
Emmm sedapnya..meleleh air liur kawan nie...Ada pengumuman sedikit...Kepada sesiapa yang nak jadi agen pengedar simkad tunetalk toneexcel.sila sms atau call saya di 0105017181..Di kehendakki segera
ReplyDeletehurm mmg kecur air liur tgk.... sy mmg suke gila patim msk tmpoyak ni.... tq share resipi ni. tak saboww nk try...
ReplyDeleteAddaoi..nak cari bini la sorang yg boleh masak patin tpoyok niih...
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletesangat menarik dan bermanafaat buat peminat tempoyak
ReplyDeleteSAFRALI
web:https://www.safralifood.com/2018/