Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Tuesday, February 22, 2011

Homemade Vanilla Ice Cream



Sebenarnya Homemade Vanilla Ice Cream ni Mas buat ari 3 hari lepas. Hampir2 terlupa nak n3 kan. Ni hasil tergoda tengok Homemade Vanilla Ice Cream dengan Mangga yang Izahdaut buat minggu lepas. Aiskrim ni sangat2 sedapp tau. Rasa macam aiskrim MD lak. Bukan saja Ain ngan Daniel suka, Mas ngan hubby pun sangat suka tau. Hubby dah pesan lain kali buat perisa coklat lak. Untuk kali ni Mas tabur choc chip jer sebab tak de mangga kat rumah. Lain kali boleh try letak mangga lak. 

Homemade Vanilla Ice Cream
Resepi asal : Kak Wana
Sumber :  Izahdaut dan Mimiey
Bahan :
  • 2 1/2 cawan serbuk coffemate
  • 2 1/2 cawan susu segar
  • 2 sudu kecil essen vanilla
  • 3 sudu besar gula
Cara membuatnya :
  1. Satukan semua bahan kemudian pukul dengan mixer hingga kembang, berbuih dan ringan.
  2. Simpan di dalam bekas bertutup kemudian bekukan dalam petisejuk.
  3. Bila telah beku keluarkan semula dan hancurkan semula kemudian pukul dengan mixer sekali lagi hingga lembut.
  4. Masukkan semula kedalam bekas bertutup dan bekukan semula di dalam peti sejuk.
  5. Bila telah beku boleh lah di hidangkan.

36 comments:

  1. selamat pagi Mas

    wawawawa...dah lah musim panas..
    bertambah kacau tekak ku ini


    mas....2 cawan yer hantar sini...

    ReplyDelete
  2. singgah sini..besntye aiskrim..:) pernah gak buat dulu ni tapi perisa stobewi..

    ReplyDelete
  3. kak mas,
    waduh waduh waduh...sudah bule bikin kedai eskrem ni...ekekkeke...nak semangkuk kakak

    ReplyDelete
  4. sedapnya aiskrim... klu la bleh makan....huhuhu... org sakit x sedar diri ni,hehehe...

    ReplyDelete
  5. jalan2 sambl mkn eskrim mmg syahdu..klau kita guna blender bleh x?

    ReplyDelete
  6. confirm nak pi cari coffeemate ptg ni mas..kalau dah mas kata sedap tu mmg sedap lah kan..
    cuma akak takot kurang sabo nak tunggu makan tu..
    sampai dua kali kena keluar peti sejuk ..
    kena guna bekas yg anak2 takleh nampak lah ni utk simpan lam esbok tu.kalau tidak harus ada yg curi2 makan waktu mlm..huhu

    ReplyDelete
  7. Ayu,
    he..he..musim panas2 ni sedappkan ayu makan aiskrim....
    dah abiss la ayu..mas buat 3 hari lepas..he..he..

    ReplyDelete
  8. Yong,
    selamat mencuba yong..
    memang sangat sedap homemade aiskrim ni...

    ReplyDelete
  9. Catlina,
    sedappkan homemade aiskrim...
    mas suka tau...rasa buat sendiri lebih puas makan..
    nanti mas pun nak buat perisa coklat lak..he..he..

    ReplyDelete
  10. Hani,
    he..he..buka untuk keluarga jer hani..adik ipar pun dah siap pesan nanti buatkan kat dia...

    ReplyDelete
  11. Kak Ina,
    akak..macam mana ari ni...dah beransur sihat ke...
    akak boleh ke makan aiskrim..he..he..

    ReplyDelete
  12. Umiey,
    boleh umiey...blender pun boleh..tak de salahnya...

    ReplyDelete
  13. Kak Anim,
    mas pun lepas izah n3kan aiskrim ni, petang tu terus gi beli coffemate...
    selamat mencuba kak anim..memang sangat sedapp aiskrim ni...
    mesti disukai ramai nanti..he..he..

    ReplyDelete
  14. oohh.. cenggini buat eskrim.. tqs.. nak try la...

    ReplyDelete
  15. makcikkkk..
    aku ingat eskrim neh dah habis tak sempat posing ..hehehhee..ko try makan ngan buah2 pulak..fuhhh best sungguh!!..
    aku baru nak BW neh..tadi tak sempat..anak aku tu sakit tinge lak

    ReplyDelete
  16. Mas..pas ni tutup la kilang ais krim..hehe mai skit nak rasa..!

    ReplyDelete
  17. Mulan,
    haaa..macam ni la buat aiskrim mulan...
    senang kan...
    try la buat..sedapp tau homemade aiskrim ni...

    ReplyDelete
  18. Izah,
    aku awal2 lagi ambik gambar dulu makcik..kalau tak..paham2 jer la...
    betul la makcik..sedapp betul aiskrim ni....macam aiskrim MD kan...
    nanti aku try ngan buah lak tau..he..he..
    ala cian...sape yg sakit telinga tu..mesti meragam kan..

    ReplyDelete
  19. Kak Sofea,
    kilang kat shah alam jer kak..wakakaka..
    akak dah try ke blum....

    ReplyDelete
  20. huhhh, seb baik semalam sempat membedal sebekas eskrim nih...tapi perisa neslo...makan smbil layan cite, nengok2 aiiikkkkk...mane eskrim ku?????wahahahhahaha.... sedap siyessss la kak mas...
    bye...nak g blend but eskrim perisa nekcafe jap...lalallalalal

    ReplyDelete
  21. Mas, lepas ni leh bukak kedai eskrim pulak, best2!

    ReplyDelete
  22. wah.. aiskrim pun buat sendiri?
    ni yang pakat nak try sama ni..

    ReplyDelete
  23. Mas....mintak eskrim sket yer....err...terliur ar tengok...lantak ler sini sejuk hingga tak kose nak mandi....muehehehe....

    ReplyDelete
  24. alahai mas rajennyer ko wat eskrem sendrik... akak rasanya lom penah lg cube yg gune coffeemate nih tunggu blk mesia la coffeemate byk yg halal.. hihi... ye ye ooo jerk akak ko nih! silap2 tiap2 minggu borog eskrem kedai! hahahahaaa

    ReplyDelete
  25. waaa... da tak payah nak beli2 aiskrim skarang nie kan kak? bleh buat sndiri je :)

    ReplyDelete
  26. Kak Eliya,
    he..he...betul tu..dah abiss la kak...
    ramai peminat aiskrim ni...

    ReplyDelete
  27. Mimiey,
    haaa..tu dia..tauke aiskrim dah datang...
    kau nak buat aiskrim lagi yer mimiey..
    nanti jngn lupa anto subang segelas tau..he..he...
    perisa neslo mimiey...sedapp tu..

    ReplyDelete
  28. Kak Yus,
    wakakaka..banyak bisnes nak buat ni..
    aiskrim jual musim panas kot kak..he..he..

    ReplyDelete
  29. Cikgu Isza,
    cikgu...try la buat..senang jer..
    along ngan angah mesti suka..he..he..

    ReplyDelete
  30. Cikgu Isza,
    cikgu...try la buat..senang jer..
    along ngan angah mesti suka..he..he..

    ReplyDelete
  31. Kak Ayu,
    akak..tak mandi lagi ke..mentang2 sejuk..wakakaka..
    sejuk2 tu boleh ke makan aiskrim..he..he...

    ReplyDelete
  32. Kak Hana,
    akak tak try lagi yer resepi ni...
    sedapp la kak..macam aiskrim md tau..he..he..
    ala, kalau baru2 sampai sini, mas pun dah tahu...mesti byk benda yang nak hilangkan kempunan kan...wakakaka...
    nnti2 akak try tau..

    ReplyDelete
  33. Kak Hana,
    akak tak try lagi yer resepi ni...
    sedapp la kak..macam aiskrim md tau..he..he..
    ala, kalau baru2 sampai sini, mas pun dah tahu...mesti byk benda yang nak hilangkan kempunan kan...wakakaka...
    nnti2 akak try tau..

    ReplyDelete
  34. Nisya,
    haa..betul tu nisya..boleh makan puas2...he..he...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...