Assalamualaikum.
Serius suka sangat dengan karipap ni.....rasa macam inilah karipap yang terbaik yang Mas pernah makan...he3....memang susah nak stop bila dah start makan karipap nie....Mas suka sangat dengan pastrynya yang rangup nie....macam berlapis2 sikit kejadian pastry nie...tu yang best sangat...walaupun dah sejuk....kulit karipap ni tetap rangup...Mas simpan dalam bekas bertutup jerk ....mungkin itu salah satu faktornya...doh pastry ni pun Mas simpan semalaman dalam freeze, doh tu dimasukkan dalam tapeware bertutup rapat, sebab tak sempat nak buat petangnya...Alhamdulillah......hasilnya sangat best...TQ pada Ros Jintanmanis dan Izahdaut yang rekemenkan resepi pastry karipap Ros ni kat Mas masa sembang2 kat FB...memang kebetulan bercadang nak buat karipap frozen...
Karipap Ros Sedap
By : Ros Jintanmanis
Sumber : Izahdaut
Untuk Pastry Rapuh
Bahan :
400 gram tepung gandum
1/2 cawan minyak
2 sudu besar marjerin
1/2 cawan air sejuk ( letak kiub ais)
garam
Untuk Inti Keledek*
Mas dan Izah guna kentang
Bahan :
1 biji keledek saiz besar ( boleh dinganti dengan kentang)
* Mas dan Izah guna 5 - 6 biji sederhana kentang
1/2 gengam ikan bilis ( boleh ganti dengan daging atau isi ayam)
2 sudu besar udang kering
2 sudu besar serbuk kari * Mas ikut Izah taruk 3 sudu besar
1 sudu besa cili kisar *omit
* Mas ikut Izah tambah isi ayam semangkuk
garam
2 biji bawang kecil dan daun kari dikisar - Mas tambah
Cara :
Buat Doh Pastri dulu
1. Campurkan sedikit garam dalam air sejuk, masukkan marjerin di dalam tepung gandum dan sebatikan, kiranya akan jadi seperti berketul-ketul halus, macam serbuk roti, panaskan minyak dan curah di dalam tepung tadi, dengan menggunakan sudu, kacau ke seluruh adunan.
2. Selepas itu curahkan air sejuk tadi dan uli hingga menjadi doh, air jangan masuk semua, kira agak-agaklah kelembutan doh tu, setelah menjadi doh dan doh pemukaan doh agak licin, masukkan doh ke dalam plastik bersih dan perap di dalam peti ais lebih kurang 1 hingga 2 jam, langkah ini penting bagi mendapatkan doh yang rangup dan senang untuk di canai nanti. *izah tak masukkan dlm peti es, cume biarkan doh yang sudah licin diuli sebati lebih kurang 1/2 jam. Sementara itu boleh buat inti karipap.
Mas rajin sangat dan masukkan jerk dalam breadmaker untuk menguli, stepnya tetap Mas ikut..he3 dan doh tu Mas perap semalaman dalam petiais....
Buat Inti Karipap
1. Potong dadu keledek dan rendam dalam air, blender udang kering dan ikan bilis hingga hancur, ketepikan. Panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar, cili kisar, dan pes serbuk kari hingga garing.
2. Kemudian masukkan bahan yang di blender tadi dan kacau sebati, akhir sekali masukkan keledek dan 1 cawan air, kacau selalu dan biarkan keledek empuk, sesuaikan rasa, masukkan garam, setelah masak dah inti agak kering, tutup api dan sejukkan.
Proses Mengelim
1. Keluarkan doh dari peti ais, dan bahagikan doh pada bahagian kecil, ikut lah nak buat karipap bentuk ape, bulat ke, love ke, bentuk biasa ke, kemudian terap doh bentuk bulat dengan menggunnkan tapak tangan dan isikan inti keledek tadi, kelim seperti biasa, kalau nak guna acuan pun boleh. Ulang langkah tadi hingga doh habis. Panaskan minyak, pastikan minyak betul-betul panas dan tidak menggunakan api yang terlalu besar, goreng hingga keperangan. Angkat dan sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba.
Untuk Frozen Karipap Tanpa Digoreng
By : Izahdaut
Lepas je dikelim kemas karipap tu, susun satu2 karipap atas bekas tak melekat. * di alas plastik pun boleh. Atau bekas apa2 la kan. Pastu masukkan ke tempat sejuk beku. Bior dlm sejam ke sejam lebih baru disusun tanpa lapik mcm dalam gambor di atas ke dalam taapuware. Bila karipp tu dah keras ianya mmg tak melekat dah. Bila nak goreng defros dulu dlm 1/2 jam dengan susun satu2 karipap dlm bekas. Sebab kalau defros gitu je takut bila karipap lembut ianya akan melekat antara satu sama lain lak. Sekian :-)
massss...
ReplyDeleteaku pun suke mas.. aku tau ko buat banyakkkan kan kan... jgn lupa sekampit frozen tuk aku,.. jgn buat2 nak nenen kan adam lak tak baca komen aku neh.. krang aku deman kek pelangi free karang nages ko... haha
sapa2 yang suke karipap rangup, sila la buat resepi ni. terbaik buat masa ni. hehe
betul tu jah....
ReplyDeletememang terbaikk kan karipap ni...
yang frozen dah tinggal 6 biji jerk jah...
kasi la can aku goreng petang nie...
nnti aku buatkan ko kek pelangi yerk...
masa tengok ko bulan 12 nnti boleh ke.....hahahaha
Haha...aku stuju mas..ko bt kek pelangi tu time kita g jenguk izah pantang nnt ye..
ReplyDeleteMas...aku punya 2 tipuware tu ko bawak hjg mggu ni ye..jgn lupa lak karang aku majuk unfrend ko mas. aku siyes nih...
Anna...hahaha...aku memang cadang gitu....
Deletemaunya izahdaut kunci pintu nnti...
ni tapaware apa lak anna oiiii...
patutnya ko yg kasi aku tapaware tu...
kang aku yg majuk dulu...he3
Bak meh sini sikit... dalam 5 ketul jadilah...bley? Hihihi.....
ReplyDeleteseketul boleh mama...
Deletetinggal kat mas pun 6 ketoi jerk.... :)
doh tu smpan dlm fridge dulu ye, akk tak pernah try lg buat cmni....thnx ye Mas, nnt akk try buat cmni pulak...nmpk bestttt sgt
ReplyDeleteyerk kak liza...
Deletemas pun first time buat gini...
memang sangat best pastry karipap tu..
rangup...
Mesin dough roller utk karipap frozen dilepaskan..sesuai utk produce kuantiti yg banyak dlm masa singkat...mesin masih baru..harga boleh runding sampai jadi...whtasapp 0132616482
DeleteMesin dough roller utk karipap frozen dilepaskan..sesuai utk produce kuantiti yg banyak dlm masa singkat...mesin masih baru..harga boleh runding sampai jadi...whtasapp 0132616482
DeleteNanti nak buat gak....jeles den...
ReplyDeletesalam kak mas sayang, terima kasih sudi try resepi ros ni ya kak.....heheeh ros pun lama tak buat tau, meh nak yang frozen tu buleh hahahahaa
ReplyDeleteBoleh tak akak pindah dok sebelah rumah Mas..hehe
ReplyDeletemas..pagi2 singgah gali resepi hhehehh...lama nya tak wat karipap..bab kelim tue aduhhhh
ReplyDeleteMas, mas lak dah buat karipap doh Ros jintan manis ni yer.. Akak ni senarai yg nak dibuat dah panjang.. Buatnya yg tak lagi.. Very the busylah skrg..
ReplyDeletealhamdulillah terimakasih resipe resipe anda saya masak untok masjid masjiduntok jamuan lepas sembahyang jumaat semua banyak doa kan ribuan terimakasih
ReplyDeleteWah terbaikkk...sedap sekali kak mas : )
ReplyDeletewah tertarik lah mau coba juga..thanks for sharing.. ;)
ReplyDeleteSaya baru sj cuba. Kulitnya ya allah mmg betul2 rangup. Macam cair di dalam mulut. Terima kasih banyak2 tuk resipi kulit niz
ReplyDeleteterima kasih...
ReplyDeleteNak try buat ni..hehe...
ReplyDeletesaya suka karipap...tp nk buat..aduss.. tp kene try la.. thank for ur sharing
ReplyDeletesaya suka karipap...tp nk buat..aduss.. tp kene try la.. thank for ur sharing
ReplyDeleteAlhamdulillah, saya tengah mencari resepi untuk kulit karipap...rasanya resepi dari blog Mas ni paling mudah...
ReplyDeletePn Mas, boleh share untuk satu adunan ni dapat berapa biji karipap?
ReplyDeleteSaya suka resepi ni....nak buat ye. Terima kasih...
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteSalam Mas, 2 sudu besar majerin tu lebihkurang berapa gm? Minyak pula dipanaskan sebentar atau berapa minit? Tksh!
ReplyDeleteAssalamualaikum sr.Mas, I have tried this recipes and my husband love it very much. It's so crunchy. Million thanks. I think this is the simplest recipes, yet marvelous output. May Allah bless you. InshaaAllah.
ReplyDeleteAssalam.Terimakasih fr sharing this wonderful recipe.After years of trying..this is the simplest and nicest recipe Ive come across.It is a keeper fr sure!Thank you very much.JazakAllah kairan.
ReplyDeletedtg jenguk resepi karipap..mohon salin resepinya
ReplyDeleteInti tu pedasx?
ReplyDeleteInti tu pedasx?
ReplyDeleteassalam .. terima kasih untuk resepi nie .. xsaba nak cuba :)
ReplyDeleteAssalamualaikum... Tak sabar pulak rasanya nak cuba resepi ni...anak2 saya pun suka makan karipap..terima kasih ye :-)
ReplyDeleteYee nanti kang nak try wat,i like eat karipap..kalau jadi blehla wat slalu.
ReplyDeleteThanks 4 d recipe
Mohon share resepi ni. Dah copy pun. Terima kasih
ReplyDeletesaya buat karipap baru goreng tu cantik, rangup, sejuk je dia kemut minyak, nape ye.
ReplyDeletesaya buat karipap baru goreng tu cantik, rangup, sejuk je dia kemut minyak, nape ye.
ReplyDeletemcm sedap.tp nak try nanti
ReplyDelete.tq ye puan.for resepi
hasrizanur@gmail.com
Wah..sodapnya...nanti nak buat la..
ReplyDeleteAssalamualaikum, sedap sngt tngk karipap kak Mas ni... mohon share resepi yee :)
DeleteTq sbb kongsi resepi nie...sebelum sahur sempat agi mencuba.Suami pun puji first time buat dah menjadi...
ReplyDeleteTerimakasih idenya Kak Mas. Saya isi dengan kentang & sardine. Memang seperti berlapis ya pastry nya. Selkali lagi terimakasih sudah share. Salam dari Indonesia.
ReplyDeleteWah, sungguh sedap nampaknya karipap nih. Kena cuba resepi karipap ni. Thanks sbb kongsi.
ReplyDeleteTq..for sharing yr karipap resipi..looks nice for sure...
ReplyDeletepastry tu simpan tmpat beku k
ReplyDeleteSy pun selalu guna resepi ni. Skali format fon terus hilanggg..huahuahua. nmg sedapp pastri yg rapuhhh
ReplyDeleteSy pun selalu guna resepi ni. Skali format fon terus hilanggg..huahuahua. nmg sedapp pastri yg rapuhhh
ReplyDeleteSlm sis mas,bole reply komen ni tak? Mmg betol2 nk tau.. ape punca karipap saya bile digoreng,perui jadinya..doh tu bile dicanai pun pecah2 hujungnya 😭😭
ReplyDeletekena tambah marjerin sikit & uli sampai doh nkpk licin ....
DeleteNk tau 400gm tepung bersamaan berapa cwn ye mas?
ReplyDeleteNampak macam sedap jer. Tak sabar rasanya nak cuba resepi karipap ni. Tq for sharing.
ReplyDeleteKlu guna breadnaker tu, air kena tuang smua ke dlm...ke kena tuang skit2 jg smpi jd doh....sy rsau bab air ni, sll karipap x jd sbb x reti nk agak air tu...tolong komen kak mas
ReplyDeletemicrofiber shirt malaysia yang anda perlu tahu
ReplyDeleteCara design dengan Sublimation jersey printing yang gempak!.
ReplyDeletebaju tshirt
ReplyDeleteJersi malaysia
Aksaray
ReplyDeleteAydın
Kütahya
Rize
Bingöl
WZHUF
Bursa
ReplyDeleteMersin
izmir
Rize
Antep
KV5
Balıkesir
ReplyDeleteBursa
Mersin
Konya
Van
14ZTC
sakarya
ReplyDeleteyalova
elazığ
van
kilis
İ3SİB
kocaeli evden eve nakliyat
ReplyDeletekilis evden eve nakliyat
bursa evden eve nakliyat
trabzon evden eve nakliyat
hakkari evden eve nakliyat
UB35
5DAEA
ReplyDeleteÜnye Oto Elektrik
Çankırı Lojistik
Şırnak Parça Eşya Taşıma
Kırşehir Lojistik
Ardahan Lojistik
Malatya Şehirler Arası Nakliyat
Balıkesir Şehir İçi Nakliyat
Aydın Parça Eşya Taşıma
Osmaniye Şehirler Arası Nakliyat
BFBBC
ReplyDeletebuy primobolan
testosterone propionat
boldenone for sale
dianabol methandienone
steroid cycles
order trenbolone enanthate
order pharmacy steroids
sustanon for sale
primobolan
F891F
ReplyDeletediyarbakır bedava sohbet
edirne görüntülü sohbet sitesi
agri kadınlarla görüntülü sohbet
bursa sesli görüntülü sohbet
görüntülü sohbet kızlarla
canlı sohbet bedava
Mardin Telefonda Kadınlarla Sohbet
Niğde Bedava Görüntülü Sohbet
tokat ücretsiz görüntülü sohbet uygulamaları
B687F
ReplyDeleteücretsiz sohbet odaları
sohbet
diyarbakır rastgele görüntülü sohbet uygulamaları
Aydın Görüntülü Sohbet Canlı
şırnak parasız sohbet siteleri
Giresun Rastgele Görüntülü Sohbet Uygulaması
amasya ücretsiz görüntülü sohbet
parasız sohbet siteleri
parasız sohbet
B30A6
ReplyDeletegörüntülü canlı sohbet
gümüşhane nanytoo sohbet
muhabbet sohbet
ankara kadınlarla sohbet
erzurum rastgele sohbet
yabancı görüntülü sohbet uygulamaları
sesli sohbet sesli chat
izmir bedava görüntülü sohbet sitesi
karaman canlı sohbet et
499CD
ReplyDeleteCoin Madenciliği Nedir
Azero Coin Hangi Borsada
Bitcoin Mining Nasıl Yapılır
Arg Coin Hangi Borsada
Kripto Para Nasıl Kazılır
Binance Ne Kadar Komisyon Alıyor
Binance Neden Tercih Edilir
Bitcoin Nasıl Çıkarılır
Threads Yeniden Paylaş Satın Al
8C5AE
ReplyDeleteBitcoin Para Kazanma
Tumblr Beğeni Satın Al
Binance Referans Kodu
Linkedin Beğeni Satın Al
Lunc Coin Hangi Borsada
Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır
Hamster Coin Hangi Borsada
Likee App Beğeni Hilesi
Youtube Abone Hilesi
Thanks and that i have a super supply: How Much House Renovation Cost Philippines cost for second story addition
ReplyDelete