Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Sunday, July 11, 2010

Pancake Mayonis



Assalamualaikum. Pagi semalam sarapan Pancake Mayonis . Memang lembut dan gebu pancake ni, suami Mas biasanya tak berapa suka pancake , puji kenape Pancake Mayonis ni sedap...selalunya Mas guna yang segera, jenama apa ntah, memang Pancake Mayonis ni sedap sangat, Mas cicah ngan Kari Ayam...sedap tau..tima kasih  Kak Hana untuk resepi Pancake yang sedap ni....resepi pancake ni juga boleh dilihat kat rumah Kak Yatie.

Pancake Mayonis
Resepi : Kak Hana
Bahan :
  • 1 1/2 cwn tepung naik sendiri (SRF)
  • 1 sudu teh (tsp) baking powder
  • 3 sudu besar gula caster (tbsp)
  • secubit garam
  • 60g butter , cairkan
  • 1 cwn susu segar
  • 2 biji telur saiz XL (59g)
  • 1-2 sudu besar mayonis

Cara membuatnya :
  1. Dalam mangkuk kecil, cairkan butter. Add susu segar and telur ke melted butter and mix them well.
  2. Dalam mangkuk yang lain, ayak tepung naik sendiri + baking powder.
  3. Add gula caster and garam and mix it. Then buat lubang di tengah2 and add the melted butter,susu n telur, juga mayonis. mix menggunakan whisk biasa, just whisk it until smooth.
  4. Tinggal kan adunan sekejap lebih kurang 20 minutes.
  5. Gunakan non stick pan and api sederhana, masak pancake seperti biasa.




2 comments:

  1. sonok kan biler en.asben puji apa kiter masak! alhamdulillah pahle buat si isteri yg ikhlas macam mas.... thanx mas sudi try kombain resepi akak n kak.LG! :)

    ReplyDelete
  2. kembang sikit la idung tu kak..he..he...amin..seronok tengok suami ngan anak2 berselera makan,rasa tak sia2 menimba ilmu kat internet,sepatutnya mas yang ucap tima kasih pada akak dan semua yang sudi berkongsi resepi yg sedap2...thanks ye..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...