Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Monday, March 28, 2011

Happy Birthday Sayang ...dan Kek Coklat Kukus Munirah lagi.....



Assalamualaikum.
Alhamdudillah, tanggal 28 March 2011 genap lah 7 tahun umur Muhammad Daniel bin Khairul Azha. Happy Birthday Sayangggg. Moga Daniel membesar sebagai anak yang soleh, menjadi kebanggaan mak dan abah, menjadi insan yang berjaya dunia dan akhirat. Menjadi hamba yang sentiasa taat dan patuh pada perintah Allah. Belajar pandai2 tau...moga cita2 Daniel tercapai dan dimakbulkan Allah. Kami sayanggg Daniel.....muahhhhhh

Lambat sikit n3 kan gambar dan kek birthday Daniel sebab pagi tadi Mas memang sangat sibuk menyiapkan 2 biji Kek Coklat Kukus Munirah untuk Daniel bawa ke sekolah kafa dan untuk jiran2. Alhamdudillah, pukul 12 lebih siap gak kek2 tu.  Meh layan lagi gambar2 Daniel ngan kek nya.....

Tersipu2 lak Daniel nak memotong kek tu dalam keadaan kelam kabut sebab nak ke sekolah kafa lak.
Hmmm..sedapppkan...Mas pun suka sangat kek coklst kukus ni. 
Sebab tu buat lagi untuk birthday Daniel sebab Daniel suka sangat kek coklat. 
Meh layan resepi kek kukus ni lak....terasa rajin lak nak tempek resepi kek kukus ni lagi kat sini. Boleh juga tengok KAT SINI sebab Mas pernah buat sebelum ni.

Kek Coklat Kukus Munirah
Resepi Asal : Pn Munirah Baharom - KR
Bahan :
Bahan A :
  • 1 cawan gula pasir - hana dan kak.noor letak 3/4 cawan aje
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 cawan susu cair - Mas dan Kak Hana gune susu segar
  • 1 cawan susu pekat
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 sudu kecil serbuk nescafe - resepi asal xde

Semua bahan di atas digaul sebati dan masak atas api perlahan sehingga gula larut. Matikan api dan rehatkan sekejap bila dah sebati.

Bahan B - di ayak :
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
  • 1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder
Bahan C :
  • 4 biji telur - diblender (tapi kak.noor pukul hingga kembang) - Mas dan Kak Hana juga.


Cara membuatnya :
  1. Satukan bahan B dan bahan C ke dalam bahan A secara berselang seli dan gaul dengan senduk aje.
  2. Bila dah sebati masukkan ke dalam loyang yang digris dan dilapik kertas kalis minyak. Kata Puan Munirah, loyang tu  kena dipanaskan dulu sebelum masukkan adunan kek tadi..
  3. Kukus selama 1 jam atau sehingga masak. Jangan buka pengukus semasa proses mengukus 45 min yg pertama takut kek jadi mendap.

Yummy...sedappkan Daniek kek coklat ni...

Ada yang berkenan...terbaik kek coklat kukus munirah ni...



25 comments:

  1. happy birthday daniel.. semoga segala impian dan doa daniel serta mak dan abah dimakbulkan.. amiin..

    wahh mas, besor kek coklat tu.. tak nak share kat sini sket ke? hehe. buat 2 adunan ke utk satu biji kek tu mas?

    ReplyDelete
  2. Salam,kak mas! =0).
    nak wish epi birthday untuk daniel. didoakan moga menjadi anak yang berjaya dunia n akhirat. Ameen =0).
    saya blm jumpa daniel lagi kan..insha-ALLAH, suatu masa nanti, saya nak nengok jugak anak bujang kak mas ni =0).
    wow!sedap kek tu..err...nak sepotong ;0).

    ReplyDelete
  3. Kak Nor,
    aminnn..maceh kak nor atas doa akak tu..moga dimakbulkan Allah...

    mas buat 2 biji kak...1 adunan memang dapat besar kan kak..tapi tak cukup tok bawa ke sek..tu yang buat sebiji lagi..
    berpeluh2 gak mas bersauna kat dapur tadi..he...he..

    ReplyDelete
  4. Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi ,
    maceh nurul atas doa nurul untuk daniel tu...amin...
    insyaAllah..nanti kak mas bawa daniel masa kita berdating nanti yer..he..he...

    ReplyDelete
  5. Selamat Hari LAhir Daniel. Semoga termakbul segala impian bonda Daniel yaa!!!

    ReplyDelete
  6. slmt hari lahir...smoga jd anak yg soleh...sedapnye kek tu...

    ReplyDelete
  7. happy birthday daniel.. mesti selalu dengar kata ibu dan sayang ibu selamanya tau..

    ReplyDelete
  8. Mas......selamat hari lahir Buat Anak Buah Cik Ayu..Daniel....

    Semoag menjadi anak yg soleh buat keda ibu bapa, berkhidmat utk agama dan negara....amen....

    MMM Mas....lapor tengok kek tu.....so 3 bijik la meng kek coklat yer.....mmmm myak lajin!!

    ReplyDelete
  9. wah hensem boy punya birthday ni mak dia buat kek special....Happy birthday Daniel...semoga menjadi anak yg baik kebanggaan keluarga nanti..insyaAllah. ada lbh tak kek tu untie nk tumpang mkn jugalah...hehhe

    ReplyDelete
  10. Assalam mas, Happy birthday buat Danial!!.semuga menjadi anak yang cerdik, cergas, cerdas , baik budi bicara hormat orang tua & berjaya dunia & akhirat ya..
    Sama date dengan anak akak yang Iqram..hari ni juga..

    ReplyDelete
  11. Eh, kat bawah tu ada talam nangka lah..aduahi akak dayang lamabt mesti dah muhklisin kan..hehe..sedap kan mas talam nangka ni..

    ReplyDelete
  12. alaaaa mak long ilah tertinggal berita dah lewat juga ni..
    selamat hari lahir ya daniel semoga jadi anak yg solehah dan berjaya dunia mahu akhirat ya dak cute..wajah ibu ni....ya kaaa? ibu pun comel..anak mesti la lawa..

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum..

    happy birthday daniel........semoga menjadi anak yang soleh..hensemnya daniel


    mas, bukan daniel jer yang suka dapat kek coklat tu..ayu pun sama suka

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum Mas,
    Happy Birthday buat Daniel yg handsome, moga pnjng umur, murah rezeki, sihat selalu, menjadi ank yg soleh serta berjaya di dunia dan di akhirat. Aminn.
    = seronokkan melihat anak2 gembira melihat kek birthday buatan air tangan ibunya sendiri...terliurlah akak..nak sikit..

    ReplyDelete
  15. Happy Birthday Daniel.....
    Selamat panjang umur.... untie aminkan doa ibu Daniel...
    semogga menjadi anak kebangaan ayah dan ibu
    dan menjadi anak yg solleh....

    ReplyDelete
  16. Selamat Hari Lahir buat Daniel. Semoga menjadi anak soleh & semoga segala doa Mas tu dikabulkan Allah..Amin..emmmm sedapnye birthday cake tu, beso bukan main...

    ReplyDelete
  17. Selamat hari lahir ya Daniel,moga menjadi anak yg soleh,berjaya di dunia n akhirat..Pstt ank akak ensem la,leh besan x akak,ngee..Btw kek tuh nmpk sedap la..

    ReplyDelete
  18. selamat hari lari daniel.. moga menjadi anak yg soleh, iA..

    moist je nmpk kek. kek coklat kukus mmg sedap=)

    ReplyDelete
  19. happy birthday daniel..dah beso anak bujang ko nih mas..tak terasa je anak2 membesar dpn mata kan..semoga daniel menjadi anak soleh dunia akhirat..aminnn..

    kek coklat tuh takde ke belen2 brg seketui 2?huhu

    ReplyDelete
  20. Hens hens hensem betul beday boy kite neh. Segak org nya.
    Happy beday buat daniel aka anak bujang mas neh. Semoga menjadi anak yang soleh yg sentiasa membahagiakn kedua orgtua. Pss daniel mak bagi hadiah apa? Takkan kek je.. Hehe

    ReplyDelete
  21. Happy Birthday Daniel..moga membesar sbagai anak yg soleh dan berjaya dunia & akhirat. Nampak sedap la kek tu mas...kbee belum pernah cuba resipi pn munirah nih..nak kena cuba gak la nanti..:)

    ReplyDelete
  22. happy belated birthday daniel. moga membesar jadi anak soleh.

    ReplyDelete
  23. Hepi Besday Daniel...waaah auntie terlambat sikit wish, sori la eks..mst kek dah habis tuh...mama masak apa lg Daniel? Moga sentiasa jadi anak yg baik2 dan cemerlang hidup di dunia dan akhirat...amiinnn

    ReplyDelete
  24. selamat ulangtahun Danial ..semuga berjaya di dunia dan akhirat

    ReplyDelete
  25. oo terlewat dtg wish bday daniel. moga dia jd anak & hambaNya yg soleh. Suka tgk muka happy dia dpt kek coklat. btw, daniel sebaya dgn anak akak si Hafiy rupanya ya.

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...