Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Tuesday, March 1, 2011

Ayam Goreng Oat



Sebenarnya dah lama nak buat Ayam Goreng Oat Kak Hana ni, baru semalam tergerak hati nak buat. Mas guna kepingan dada ayam yang dipotong kecil2, jadi macam ala2 ayam popcorn pun ada. Memang sangat sedap, bukan saja Ain ngan Daniel yang suka, Mas dan abang pun gemar, lain kali boleh buat lagi .....rasanya ramai yang dah mencuba resepi ni, untuk yang belum mencuba, Mas cadangkan untuk memcuba Ayam Goreng Oat  ni ....sangat sedapp tau....

Ayam Goreng Oat
Sumber : Kak Hana
Bahan :
  • 6-8 ketul drumstick @ bhgn lain - Mas guna kepingan dada ayam yg dipotong2
  • 1 sudu besar serbuk kari
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • lada sulah@serbuk cili
  • garam
  • 2 sudu besar tepung beras@ tepung gandum
  • 1/2 biji telur
Untuk Saduran :
  • oat secukupnya
Cara :
  1. Gaul ayam dengan serbuk kari, serbuk kunyit, lada sulah dan juga garam. Masukkan telur dan gaul rata. Masukkan pula tepung dan gaul.
  2. Golek2an ayam tadi ke dalam oat dan goreng hingga garing dan masak.
  3. Angkat dan toskan. Hidangkan dengan sos kegemaran atau enak juga dimakan begitu sahaja.


23 comments:

  1. Assalamualaikum Mas...

    Ayamgoreng oat ni...Kak Lin belum pernah cuba...bila cuti sekolah nanti boleh Kak Lin masakan untuk anak2 Kak Lin Copy Resepi...Tq Mas...Muaaahhhhhh....

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Mas,

    mmg sedap ayam oat ni...kak nur kalo mkn pasti bertambah...sedap meratah gitu.

    ReplyDelete
  3. As'Salam akak,amboi pgi2 dah menggoda ngan ayam goreng yg sedap nih..Nak ckit,da lagi x,hehe..

    ReplyDelete
  4. nampak sedap..kita pun byk oat yg tak makan lagi..boleh wat gak ni..

    ReplyDelete
  5. Kak Lin,
    selamat mencuba kak....
    memang sedap ayam goreng oat ni...
    mas pun menyesal sebab lambat cuba....
    anak2 minta buatkan lagi tau..he..he..

    ReplyDelete
  6. Kak Nur,
    betul tu kak...anak Mas siap bawa bekal gi sekolah lagi...
    ala2 ayam popcorn pun ada...he..he..

    ReplyDelete
  7. Zalieda,
    he..he..tergoda yer..
    try la buat eda...
    sedapp tau...budak2 mesti suka sebab mak budak pun terlebih suka ngan ayam ni..wakakaka..

    ReplyDelete
  8. Kak Nazrah,
    Mas pun sebab oat banyak...
    teringat lak resepi kak hana ni..itu yang buat...
    sedappp rupanya..
    lain kali nak lagi..he..he..

    ReplyDelete
  9. sama la..aku pun tak buat buat lagik nih..
    esok esok lah..tunggu diorg semangat nak makan..ni makan pun cam tu cam tu jek..huhuuhhuu

    ReplyDelete
  10. Izah,
    makcik...nanti kau try buat..
    mesti bais ngan muaz suka...tengok2 kau yang melebih2..wakakaka...
    memang sedap ayam goreng oat ni....
    aku guna dada ayam pun sedapp...

    ReplyDelete
  11. SELAMAT PAGI MAS

    ayu dh try...mmg sedap ooo

    mas, ku rindu kamu..jom jumpa 12 hb kat johor...kita serang sedenak..yok!!

    ReplyDelete
  12. Ayu,
    selamat pagi ayu...
    sedapp kan ayu ayam ni...
    mas jer yg baru try..he..he...
    weeey..nak serang CMG lagi ke...susah lak mas nak join..mas dok shah alam..kena tanya driver dulu..he..he..
    lain kali ada peluang...kita serbu CMG yer ayu..

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. Assalam Mas,
    Pagi2 dah nmpk ayam goreng oat...sedapnya..ada lagi tak, nak sepiring ya..akak tak masak ni..penyakit malas dah dtng..kah3..tapi nak mkn, mcmana ni...

    ReplyDelete
  15. wah suka lah tgk ayam tuh, leh cuba gak nih..

    ReplyDelete
  16. wah sukalah tgk ayam tuh, leh cuba gak nanti, bebudak ni pun suka mkn ayam jerk...

    ReplyDelete
  17. salam mas...
    tima kasih atas ingatan mas dan jugak ayam goreng oat nih! mmmuahhhh cayang mas! nak g sambung berkepit! wakakakakakakaaa

    ReplyDelete
  18. Kak Mas..mmmm sedap n menu sihat tu.. he he he ratah camtu jek.. he he he he.. nak lunch.. lapo..he he he

    ReplyDelete
  19. Assalam mas,
    ayam oats ni belum lagi cuba..bolehlah masuk list..
    dah ramai juga yang buatkan..

    ReplyDelete
  20. Mas nak minta ayam goreng oats yer....hik2, sbb kak ayu tak dak ayam kat stock sini....dah abis....oats jer ada...mueheheheee

    ReplyDelete
  21. Mulan,
    memang sedapp..rugi tau kalau tak cuba..he..he..

    Kak Yatie,
    dah abiss la kak..he..he..
    memang best ayam ni...
    nanti akak try la buat..
    hamka mesti suka...

    Watie,
    haaa..bukan kata budak...mak bapak budak pun suka..wakakaka...

    Kak Hana,
    tuan rumah berpoya2..tu yg mas selongkar tu..wakakaka...
    memang best ayam goreng ni...sedappp...
    haaa..gi berpoya2 balik..anak2 tu tunggal sini..wakakaka...

    Erma,
    tu la erma, elok kan letak oat...
    sedapp lak tu...

    Kak Ayu,
    ramai dah yg buat..mas jer yg tertinggal..he..he...
    try buat kak...best sangat ayam ni...

    Kak Ayu Safieza,
    akak....guna daging unta..wakakaka...
    nanti ada ayam akak try la buat..sedapp tau ayam ni..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...