Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Wednesday, March 30, 2011

Tart Telur versi derhaka..opppsss



Assalamualaikum. Meh layan Tart Telur yang sedapp ni lak, cuma telah diderhakakan pada pastry tu, Mas guna puff pastry jenama kawan jer......filling tu tetap ikut resepi asal. Lepas ni bila buat lagi baru Mas buat crust tu ikut resepi asal. Sedapp tau...selalunya Mas beli jer Tart Telur ni kat kedai roti...mahall ooo..sebiji rm1.90....pulak tu semuanya suka tart telur ni...dah berapa biji kene biji..kompom tak puas makan, jadi baik Mas buat sendiri..hasilnya....makan la banyak mana nak makan....hambikkk kau...tukang buat ni pun dah nak pengsan makan tart telur ni...lepas ni kompom jeling2 jer tart telur kat kedai kek tu..muahahaha....
Resepi Mas ambik dari Myresepi, tengok respon ramai yang dah try tart telur ni, maceh kepada zkinda mz@myresepi sudi kongsi resepi yang best ni.

Tart Telur
Resepi asal :zkinda mz@myresepi 
Bahan :

Bahan untuk crust : Kali ni Mas guna puff pastry jenama kawan jerk

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/4 cawan gula halus
  • 1/2 teaspoon baking powder
  • 1/4 teaspoon garam
  • 1/2 cawan butter (bhgikan kpd 8 bhgn kecil2)
  • 2 biji telur
Bahan untuk filling :
  • 1 cawan susu cair
  • 4 biji telur
  • 1 cawan gula halus
  • 1 cawan air
  • 1 tbs tapung kastard
  • ½ tsp vanilla essence

Cara membuatnya :
  1. Untuk buat crust : Masukkan tepung, gula, baking powder dan garam ke dalam doh mixer / food processor / guna tangan pun boleh. Sebatikan.
  2. Masukkan butter. Sebatikan.
  3. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Tunggu hingga menjadi bentuk doh.
  4. Cara buat filling : Pukul gula dan telur.
  5. Masukkan semua (bahan filling) yg belum dimasukkan. Kacau hingga sebati. Kemudian Mas tapis dulu adunan filling ni baru tuang ke dalam bekas tart yang telah diletakkan doh tadi.
  6. Tekan2 doh ke dalam bekas tart @ pie. Then tuang je bahan filling ke dalam acuan bekas tart yg diletakkan doh tadi.
  7. Bakar dalam oven dengan api atas bawah. Linda agak2 jer temp dia. huhu. agak2 nmpk mcm dah kekuning orangean tuh masak la tuh! hihi. tunggu sejuk baru potong tau!
  8. Mas bakar pada suhu 190c selama 30 minit dengan api atas bawah.
  9. Selamat menjamu selera!


37 comments:

  1. Tul tu mas..kalau buat sendiri leh kn sepuas2nya..mkn smpai muntah pun x pe..hihi

    ReplyDelete
  2. mas sudah tentu buat sendiri lagi byk dpt.. pas ni try buat kulit pastry tu pula yaa jgn2 derhaka lagi agaknya hehe

    ReplyDelete
  3. anak akak suka ni tat telur tp akak tk kuasa nk buat sbb dia cuma mkn telur tu je..haii tk kuasa akak yb asyik kena makan pastri tu jek

    ReplyDelete
  4. Mas, sedapnya tart ni memang fav akak ni teringat juga masa kat Msia dulu selalu beli tart telur ni kat kedai bakery. dulu pun pernah buat tart ni sekali guna pastry ni juga tapi masa tu belum ada blog lagi....nanti nk buat jugalah..:)

    ReplyDelete
  5. salam mas...puff pastry tu mas bakar dulu x sebelum letak inti?? akak ingat pun nk guna puff kawan tu gak la..hehe!! (kes malas menguli lah ni..huhu)

    ReplyDelete
  6. Mas cantik betul gelembung tolor tu...mmg pueh hati kan kalau buat sendiri...nak makan byk mana pun bole....camner yer rasanya guna pastry puff tu...

    ReplyDelete
  7. kalau ke bakery, inilah mende yang akak suka beli...tp lom pernah buat sendiri...meh rasa sebijik!!

    ReplyDelete
  8. Kak Mas.. setuju.. puas hati bila wat sendiri.. akak mintak tunjuk ajar yer.. telur tu tuk wat doh atau filling.. tunjuk ajarku sifu... teringin gak nak wat...

    ReplyDelete
  9. Salam kak Mas.. setuju buat sendiri lagi puashati.. akak mohon tunjuk ajar yer... tang telur tu.. tuk wat crust atau filling.. tunjuk ajarku sifu.. cam teringin nak wat juga...

    ReplyDelete
  10. akak memang suka sgt tart telur versi yang ini..pernah buat dulu..tapi hati2 ya mas..lemak nya cepat betul mengembang..hehe
    maceh mas rajin bertanya khabar..

    ReplyDelete
  11. chikdakbiru,
    hmmmm..memang sedappppp.....he..he..

    Kak Sofea,
    tu la...buat sendiri baru puas hatikan....

    kak ilah,
    akak..mas teringin gak nak buat kulit pastry tu...cuma tak berani lagi...he..he..
    nanti sampai seru mas buat yer....

    Kak Zarin,
    macam tu lak...he..he...macam2 kan ragam bebudak ni...klu mas dah kena paksa makan pastry tu..he..he..

    Kak Nieza,
    buat la lagi kak..teringin ni nak tengok tart telur akak lak...

    ReplyDelete
  12. mas... suka2 gak dgn tart telur. hari tu buat gak, serupa cam mas, pakai pastry kawan tu jer. tapi x jd fluffy & crispy sgt ... esp tang bontot pastry tu. mas bakar dulu sekejap x b4 letak filling tu?

    ReplyDelete
  13. Kak Inar,
    akak..tak yah bakar dulu...lepas tekan2 kat acuan tu...terus jerk tuang filling tu dan bakar..senang kan..

    Ezadlieza,
    hubby ngan anak2 suka guna puff pastry ni...tu yg mas buat,..nanti mas nk try gak buat crush ikut resepi asal..he...he.

    Kak Norma,
    sama la kita kak...tapi tak puas makan..
    tu yg buat sendiri..he..he..

    Erma,
    crush tu untuk kulitnya....filling tu baru adunan telur...
    selamat mencuba erma..

    Kak Anim,
    tak pe kak..tak buat selalu...wakakaka...

    ReplyDelete
  14. Kak Ain,
    mas terus jer tuang filling dan bakar..agaknya tak garing kot...he..he..
    masa panas2 tu memang rangup..tapi kurang rangup dah bila dah sejuk..agaknya dah masuk angin kot..

    ReplyDelete
  15. MMM mas....kretip2 and kak ayu sgtlah suke seme tart2 nih,....:)mmm nak minta vongkosss ni dinda oiiii....:)

    ReplyDelete
  16. dah ala2 portugese egg tart ya, pernah buat sekali..tak berapa nak jd, nanti nak cuba lg...:)

    ReplyDelete
  17. Puas kita jengah jengah Pastry jenama 'KAWAN" tapi tak pernah jumpa..nak cari kat mana yer Mas...?

    ReplyDelete
  18. Kak Ayu Safieza,
    kak ayu cayang....dah abiss la kak...
    mas pun suka tart telur ni..
    sedappkan..

    ReplyDelete
  19. Kak Bee,
    kalau partugis tart telur memang guna puff pastry yer kak...

    Kak Nazrah,
    mas dulu pun macam tu gak kak...saiznya kecik jerk kak..lebih kurang saiz kulit popia yang saiz kecik tu..akak cari lat tempat makanan sejuk beku yang ada roti prata jenama kawan...selalunya disusun kat situ...
    tapi mas beli kat tesco murah kak..rm3.75 sebungkus, kat giant rm 4.50...beza kan harganya..

    ReplyDelete
  20. Dah lama nak buat tart telur versi cam ni, tapi tak gak buat buat. Pengabisnya, hari tu mama beli je seketul dari KFC sebab gian nak makan...haha.. tunggulah seru ku sampai nanti... Nampak sedap je tart telur Mas ni, especially gambar keratan rentas tu :D

    ReplyDelete
  21. Kak mas,tadi dah mai dah,amik resepi,nih mai lain lak,sbb nak minta tart teluq tuh,xpernah mkn,wat lagi la xpernah,rasa camner kak filling tuh,bau telur kuat x,?

    ReplyDelete
  22. MamaFami,
    mama..mas pun dah lama berhasrat nak buat tart telur ni...
    baru ni jerk sampai seru...
    memang sedapp mama....
    makan tart ni suam2..perhh..memang sangat sedappp..rangupp jerk pastry tu...he..he..

    ReplyDelete
  23. Zaliedana,
    haaaa..dah ambik resepi tu...buat tau..he..he..
    rasa filling tu macam mana yer nak kata....ala2 macam puding telur kot tapi tak lembik la macam puding telur, tak de rasa telur ana..wangi jerk filling ni sebab dah diletak esen vanila.....
    try la buat ana..insyaAllah ana suka..

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum Mas...

    Tart Telur...Nampak sedapp tapi bila nak buat??? hehehe

    ReplyDelete
  25. mas--
    asal merdehakamu menjadi??
    jelesnya,,
    tapikan mas...ayu mmg tak pandai buat tart telur..kalau tart nanas bolehlah....

    mas.....jangan tayang lama2 karang basah lappyku ini..huhuhu

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum...
    amboi...amboi...amboi.. dah padai menderhaka nampak. Baguih...baguih

    ReplyDelete
  27. Kk Lin,
    hmmmm..memang sedapp tart telur ni kak..
    try la buat,
    mas pun first time buat tau..
    alhamdudillah menjadi...he..he..

    ReplyDelete
  28. Ayu,
    he..he..mas lak tart nenas tak berapa pandai lagi..
    try la buat ayu...
    sedapp tau tart telur ni...
    nah tisu lap air liur tu...wakakaka

    ReplyDelete
  29. Kak Sam,
    meh akak..ramaikan lagi pengderhaka..wakakaka...

    ReplyDelete
  30. kak mas...sedap nyer..
    hubby saya suka mamam tart telor..tapi saya tak pernah try buat..tak reti..kak mas, nak tanya mana nak beli puff pastry? hari tu, saya try carik kat giant n tesco x jumpa pun...tulun saya kak mas tulun..saya teringin nak coba resepi ni =0).

    ReplyDelete
  31. Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi,
    nurul, puff pastry tu ada kat tempat makanan sejuk beku...nurul cari roti prata jenama kawan, selalunya puff pastry ni disusun sebelah roti prata segera tu..saiz puff pastry ni kecik jerk tau,lebih kurang saiz kulit popia saiz kecik...kak mas beli kat tesco hargan ya rm3.75 tapi kat giant rm 4.50...

    ReplyDelete
  32. tak pernah lagi buat pakai pastri..nanti nak cubalah

    ReplyDelete
  33. tak pernah jumpa puff pastri ni.. mesti sedap ni...

    ReplyDelete
  34. Ank2 akk mmg peberet tat telur ni... time virus M melanda akk lambak je dlm loyang ala2 pai gitu... hihihi

    ReplyDelete
  35. oh mas..aku dah lama x buat laaa tart telo ni..rupanya sana lg mahai yer mas..kalo kat sini rm1.20 kot.. kat miri masih ada yang 90sen

    ReplyDelete
  36. kalau kat kedai kebiasaannya pakai puff paratha kan?...pernah cuba tak?

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...