Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Monday, March 28, 2011

Talam Nangka Yang Sangat Sedappp



Assalamualaikum. Percaya tak ngan tajuk ngan n3 ari ni. Sape yang dah buat jer yang tahu kesedapan Talam Nangka ni. Menyesal lak baru buat talam ni. Masa Kak Yatie tayang talam nangka ni Mas dah tertarik hati nak mencubanya, tapi asyik tertangguh jer...bila nampak lak Kak Ummi buat ari tu.....tak tertahan rasanya sebab sebelum ni dah tengok MamahawaKak Ayu dan Kak Ita dok tayang Talam Nangka yang sangat sedapp ni.....jadi bila Mas dah beli nangka ni, terus jer buat, takut nanti tinggal biji nangka jer...wakakaka..

Talam Nangka
Sumber : Kak Ita ,Kak AyuMamahawa dan Kak Ummi

Bahan :
Lapisan bawah :
  • 1 cawan nangka - di cincang
  • 1 cawan tepung beras
  • 3 sudu besar tepung jagung
  • 3/4 cawan gula pasir
  • 3 cawan santan cair
  • 2 helai daun pandan
  • sedikit garam
Cara menyediakan lapisan bawah :
  1. Panaskan kukusan, lapiskan plastik dan sapukan minyak pada loyang 8 inci bulat/ 4 segi..
  2. Satukan tepung beras, tepung jagung, gula, garam dan santan cair dan kacau rata...tapiskan.
  3. Masak adunan sebentar sehingga nampak naik wap, masukkan sekali daun pandan supaya wangi....
  4. Masukkan nangka yang di cincang...kacau lagi hingga nangka dan adunan sebati.( keluarkan daun pandan tadi, barulah tuang adunan ke dalam loyang)
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang, ratakan dan kukus selama 20 minit.

Lapisan Atas : 
  • 1/2 cawan tepung beras
  • 4 sudu besar tepung jagung
  • 3 cawan santan pekat
  • 1 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar gula pasir
  • 2 helai daun pandan
  • pewarna oren (terpulang pada selera masing2 ) - Mas letak warna kuning
Cara menyediakan lapisan atas :
  1. Gaulkan semua bahan utk lapisan atas dan tapiskan.
  2. Masakkan sebentar adunan ni diatas api yg sederhana perlahan...masukkan sekali daun pandan... sentiasa kacau supaya adunan ni tidak berketul2.(adunan berwap saja...)
  3. Bila adunan lapisan bawah telah masak, cakarkan sikit dgn garfu dan tuangkan adunan oren atas permukaan nangka tadi...(keluarkan dulu daun pandan tadi..)
  4. Kukus lagi selama 20 minit.
  5. Kuih hendaklah benar2 sejuk barulah di potong dan hidangkan.


32 comments:

  1. Comeeiiiiinya...talam nangka yang paling sedap di dunia.....nak nak sikit...

    ReplyDelete
  2. waa.... mas pagi2 dah buat akak lapaar... sedap kan talam ni... harum aje bau nangka tu kan??
    akak mmg suka sangat dgn talam ni...

    ReplyDelete
  3. mcm best jerrrr..... mintak 3 ketoi boleh? hehehehe.... kaler kuning tu mengancam betul la....

    ReplyDelete
  4. Kak mas,amboi pagi2 dah bagi org terliur nih,nnti nak try juga la,lani xbeli nangka lagi,yerla syifa baru 3bln,insyaAllah nak try gak nanti,asa cam nak beli nangka dahla,nengok talam akak nmpk sedap sungguh..

    ReplyDelete
  5. Mas, mesti sedap tu kalu sumbernya dari ratu kuih talam, Kak Yatie kita..

    ReplyDelete
  6. Salam mas.. cantik talam mas ni.. nampak mcm puding pun ada gak...

    ReplyDelete
  7. Salam Mas...waaah ni wat lapor perut akak nih...best kan...! Wat camni senang nak ngap..hehe

    ReplyDelete
  8. emmm enak nya mas cantek dipandang tapi tak leh pegang2 huhuuu

    ReplyDelete
  9. Kak Nazrah,
    akak...betul3....mas rasa talam ni yang paling sedapp diantara kuih2 talam yang lain.....
    akak dah buat ke belum....
    comei kan talam ni..he..he..mas guna acuan lompang jerk...

    ReplyDelete
  10. Kak Azlita,
    hmmmm....akak jadi lapar yer...dah sarapan belum..he..he..
    betul tu..sedapp la bau nangka kat kuih talam ni....
    rasanya pun dah commpom sedappp kan kak.....
    mas dah jatuh ati ngan kuih ni...
    nanti nak buat lagi..

    ReplyDelete
  11. Kak Ina79,
    memang sangat best kuih talam ni kak...
    kuih talam yang paling sedap pernah mas makan,
    baik akak pun try buat....
    mesti kak ina suka punya....

    ReplyDelete
  12. Zaliedana,
    hmmmmm...syira menyusu badan yer ana...
    tak pe la..simpan elok2 dulu resepi ni..nanti buat tau....
    sedappp batoi talam nangka ni..he..he..

    ReplyDelete
  13. Kak Yus,
    haaa..betul3....
    mas setuju sangat2...
    resepi kak yati memang terbaik...
    kak yus pun try la buat....
    sedapp tau...

    ReplyDelete
  14. Anna,
    memang sedapp anna,
    baik kau pun try buat..
    rugi ooo kalau tak cuba...

    ReplyDelete
  15. Kak Naz,
    maceh kak...alhamdudillah menjadi talam nangka ni..
    ni kuih talam yang paling sedapp tau...he..he..

    ReplyDelete
  16. Kak Ummi,
    haaa..ni gara2 akak buat ari tu la....
    mas dah tak tahan daulat dah....kene buat gak talam ni....
    sedappp gila kan kak...nasib baik tak pengsan...he..he..

    ReplyDelete
  17. Kak Ilah,
    kak ilah...akak pun try la buat talam ni...
    sedapp tau....
    mas dah jatuh ati ngan talam nangka ni...
    terbaikkk..

    ReplyDelete
  18. makcikkk..memang nampak best la weh talam neh.nampak lembik2 gitu aku memang suke lah kalau talam gini.nak ekna pi cari nagka dulu neh.

    ReplyDelete
  19. Mas..
    sedap nyer... terasa lemak2 manis di tekak akak nie... nak seketui.. aci tak?...hehehe

    ReplyDelete
  20. Izah,
    makcik....aku berani kompom kau mesti sawan kalau tak buat talam ni...
    wakakakaka...
    baik kau buat cepat2 makcik...sedappp gila talam ni tau...
    aku suka3....wakakaka

    ReplyDelete
  21. Kak Nur,
    akak..dah abiss la...semuanya suka talam ni...sedappp..he..he..

    ReplyDelete
  22. Slmt pagi Mas,
    Tak tahan akak tngk talam nangka yg comel ni...mmng harum je bau nangka ni kan...lenkali akak nak wat lagi guna acuan lompang mcm nilah...jeles tngk Mas punya comel2..hehehe...

    ReplyDelete
  23. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  24. Kak Yatie,
    haaaa...tu dia...ratu talam sudah sampai..he..he...
    kak yatie, maceh sudi kongsi resepi talam nangka ni....
    sedappp sangat..
    mas suka sangat tau....
    sayang akak...muahhhhh

    ReplyDelete
  25. wahhhh.. kak mas suka membuatkan org jeles.. tun mmg suka sgt nangka nih, lately xleh nk makan sbb angin.. wahh.. tertekannyer.. terasa kesedapan talam nangka ni smp sini.. sedih sedih..(sila bersimpati pada saya.. huhu)

    ReplyDelete
  26. Tun,
    betul tu nangka ni angin..tapi kalau dah sedapp..hentam saja la..wakakaka....
    ehh..tun menyusukan anak ke..kalau macam tu tak leh makan lagi..
    nanti2 la yer..simpan dulu resepi ni..he..he..

    ReplyDelete
  27. mas.. kalau dah letak nangka sure sedap punya... nangka tu mkn gitu pun dah sedap.. dibuat kuih lagi2 bertambah sodappp!! kat rumah akak nangka mmg selalu tinggal biji je tak sempat nak buat apa.. sekali das je abis semua.. hehe....

    ReplyDelete
  28. Kak Madihah,
    akak, mas memang suka sangat ngan nangka, tapi tak terpikir lak yang nangka ni sangat sedapp bila dibuat kuih talam ni....he..he..
    sama la macam kat rumah mas..nangka memang laku...

    ReplyDelete
  29. Mas, tadi dah mai dh tak sempat nk komen talam ni batery lak abis tu yg mai lagi..haha sure dh abis talam ni kan..sedapnya..hari tu akak dh masuk list dh ni tapi tak jumpa nangka lagi ada nangka dlm tin jer tapi kalau buat tak taula sedap ke tak yer..nk kena cubala.

    ReplyDelete
  30. Kak Niza,
    he..he...macam2 kan kak....
    memang sedapp talam ni kak..
    mas pun tak pasti sedappp ke tak klu guna nangka tin...
    rasanya lebih sedap nangka fresh kot..he..he..

    ReplyDelete
  31. mas..ko guna nagka apa ni mas?aku nyusukn anak aku hntm mkn jer nangka2 ni..syukur laa x angin..hehe..tp xde laa mkn byk2..

    cantik ah kuih ko tu mas..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...