Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Thursday, March 24, 2011

Strawberi Cheese Tart



Meh sama2 tambah lemak yang dah sedia ada....wakakaka..akhirnya berani juga Mas buat Cheese Tart ni. Selalunya beli jer..berebut2 kalau makan, kali ni Mas buat sendiri, dapat dalam 22 biji...haaaa..ambik kau..makan sampai pengsan. Kiranya puas gak makan Strawberi Cheese Tart ni. Sangat sedapp...dah habis sebiji rasa nak ngap lagi..he..he..dapat juga Ain ngan Daniel bawa bekal. Abang pun puji sedappp, ni memang peberet kami.
Hasil dari skondeng dapur Hasue, Mas cuba resepi Strawberi Cheese Tart yang sedap ni, cuma Mas tukar blueberry jadi strawberi. Maceh sue..
cuma Mas tertanya2 nape kat atas tu macam nak tenggelam sikit strawberi  tu...
ada sapa2 yang tahu...
haaaa...Ijahhhh..kau bila lak...aku tunggu kemunculan chese tart kau ....

Strawberi Cheese Tart 
Resepi Asal : Kak Azita
Sumber : Kak Am Flora
Sumber : Hasue
Bahan Pastry :
  • 1 biji telur
  • 100g butter
  • 75g icing sugar
  • 200g tepung gandum
Cara membuatnya :
  1. Semua bahan disatukan dan diuli sehingga menjadi doh
  2. Bulat2 kan doh sebesar ibu jari dan tekan dalam acuan tat dan cucuk2 kan sikit dengan garpu.
  3. Bakar selama 15minit - 160°C dengan api atas bawah
Krim Cheese :
  • 250g keju Philadelpia (atau apa2 brand yg halal)
  • 60g icing sugar
  • 1 biji telur
Cara Membuatnya :
  1. Pukul semua bahan sehingga halus dan rata
  2. Pipekan dulu sedikit blueberry filling kemudian tutupkan pula dengan krim cheese
  3. Lepas tu barulah dilorek mengikut corak disukai
  4. (sedikit krim cheese + sdikit bluberry kaler - dan dilorekkan ke atas prmukaan tat)
  5. kemudian di bakar sekejap
Nota dari Sue :

  • Lupa lak nak bagitau, masa uli doh nih aku tambah lebih kurang 1 sudu besar tepung sebab doh agak lembik dan susah dibentuk..lepas tu aku guna acuan diameter 6cm menghasilkan 24-25 biji tarts. Semasa nak bentukkan kat acuan tu,aku bulat2kan doh sebesar 2 ibujari,dan diletakkan di tengah2 acuan,barulah ditekan2 sedikit ke tepi-tepi acuan..gunakan satu jari untuk menekan doh mengikut bentuk acuan supaya doh tak terlebih tebal..
  • Lebih kurang gitu laa cara aku buat..nak bagi tips banyak2 pun bukan pandai sangat..kot2 ada yang nak kongsi,sila2 laa yer.. :)

46 comments:

  1. Yumm yumm sedapnya cheese tart!

    Brought you some cheesy butter cake! Nak tapau tarts...;)

    ReplyDelete
  2. Love,
    hmmmm..memang sedapp cheese tart ni love...
    nah mas kasi satu untuk love..he..he..
    wahhhh...mas suka cheesy butter cake..sedapnya..

    ReplyDelete
  3. perhhggggg... sedap tul tuuu..
    aku pun nk buat gak mkn sampai pengsan ye..hihihi..
    tunggu dtg mood nya dulu..tiup sikit kat aku nihaa..hihihi..

    ReplyDelete
  4. nampak cam senang dan simple tp kan kalau sy wat mesti x jd..huhu

    ReplyDelete
  5. Izah,
    meh sini dekat2..aku nak tiup mood mengtart lak...wakakaka...
    wehhhhh..baik kau buat makcik...sedappp tau...laki aku kata lulus...wakakaka...
    ehhhh..kau nanti kalau nak pengsan pun,masa makan cheese tart yang pertama tau...boleh aku sapu semua cheese tart kau masa kau pengsan..muahahaha..

    ReplyDelete
  6. Kunangkunang,
    hmmm..memang senang dan simple...
    try la buat..mas dulu pun tak berani...
    macam mana lak ari ni boleh berani...wakakaka..
    dapat gak makan cheese tart...

    ReplyDelete
  7. Amboi kak mas,abis menkastard,mengetart lak,fuhh rajin sungguh akak sorang nih..Erm nak mkn yg akak lah,xmo buat dah,coz ritu dah mkn cis velvet kek smp pengsan,muehehe..

    ReplyDelete
  8. Zliedana,
    wakakaka....nah ambik satu jer..he..he..nanti pengsan lak makan banyak2....

    ReplyDelete
  9. tart ni mmg kegemaran ira cuma tak leh makan selalu. Selalu gak buat tp resepi lain. nanti nak try resepi ni lah pulak...

    ReplyDelete
  10. Waniera,
    sedappkan ira cheese tart, mas pun suka..
    nanti try lak resepi ni..best tau..

    ReplyDelete
  11. Kak Mas.. hu hu hu hu sedap tu.. sukernyer part part nak gemuks ni.. sukkkeeerrr cheessee tuuu.

    ReplyDelete
  12. mas!!! adusss.... sedapnyer... gi godek lg, bg akak 1 doz ya.. tak rajin nk buat tp rajinnnnnnn nak makan :)

    ReplyDelete
  13. mas.. very nice cheese tart.. nih yg teruja nak wat jugak ..

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum Mas...

    Aduhai! sedapnya...tu dah ada kesan kena gigit tu...pastinya dah habis ni...

    ReplyDelete
  15. mas...
    bagi alamat...
    ayu nak ke sana, sebelum kehabisan...aku suka makan tart gak....

    ReplyDelete
  16. amboiii tanteknye tat mas ni.. lama betoi kak ilah tak buat.. bukan apa takut naik lagi LDL kolestrol kak ni hehe..minta mai 2,3 keping abg kob suka tauuu..

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum Mas...dtg nak ngendeng cistat, ada lg kan! 1st time buat pon dh cantik & sedap, nnt buat lg bnyk2, anto kat akak yea, akak lazy betoi nk buat shell dia tu... :)

    ReplyDelete
  18. pengsan! baru sampai umah ni.. terus nmpk cheese tart yg sungguh menggiurkan nih.. sedihnyer xde oven..

    ReplyDelete
  19. dah boleh buka kedai nie mas...cantik gitu cistatnyer!!dua ketul cukuplaa

    ReplyDelete
  20. Mas,mcm berjanji lak kita yer...akak tgk tart mas ni cantik jer akak pun 1st time buat juga tapi tak brapa nk cun ler. tak edit photo lagi dh siap nanti akak n3 yer..haha nk rasa yg Mas punya ni la dulu..hehe

    ReplyDelete
  21. mas akak suka makan... tp belum berani lg nak buat... hihi takut pengsan... wakaka

    ReplyDelete
  22. masa mula2 berblogging dulu rajin gak akak buat cheese tart ni mas..skang ni agak kendur sikit sbb tukang makannya tak ada kat rumah..tunggu dia habis exam semester akhirnya dan cuti panjang baru akak buat balik.

    sedap mmg sedap..tapi lemak betul ni wey..jaga2....hehe

    ReplyDelete
  23. mas..ko la adik akak yg sgt rajin..meh pindah dok sebelah rumah meh..! hihi

    ReplyDelete
  24. Hehe tadi baru buat lagi.. still pakai blueberry filling cos nak habis kan stock i tin hehehe

    ReplyDelete
  25. Mas, bahaya nih...la ni ada order baru buat, saja2 nak buat taklah dah banyak lemak nih!!!:)

    ReplyDelete
  26. sedapnye.. sy ni dah berbulan2 beli bahan2 tp x buat2 gak hehehe...

    ReplyDelete
  27. Salam Mas,
    Cantiknya kejadian strawberry cistat Mas. Akak pernah buat dulu, tp cheese dia terjunam ke dalam, overbake gamaknya. Sampai la ni tak pernah buat dah...mungkin kena cuba lg

    ReplyDelete
  28. Erma,
    haaaa...rugi sapa yang tak suka cistart ni kan erma...
    sedapppp... puas hati buat sendiri...

    ReplyDelete
  29. Kak Nor,
    wakakaka...mas nak habiskan 1 adunan ni pun macam bercinta jer..nak buat shell tu la...acuan ada 6..paham2 jer la...wakakaka..
    masa masukkan cheese tu best lak..he..he..

    ReplyDelete
  30. Diana,
    maceh diana..he..he..selamat mencuba yer..
    puas hati buat sendiri...

    ReplyDelete
  31. Kak Lin,
    wakakaka..sajer jer tunjuk yg digigit tu..
    kasi yang tengok tergoda.....he..he..

    ReplyDelete
  32. Ayu,
    he..he...memang dah abiss ayu.
    sedapp kan cis tart.....
    mas pun baru jer belajar buat...

    ReplyDelete
  33. mas..aku dtg lmbt ek..broadband x lpskn aku smlm laa mas..ko ade tinggalkn utk aku kan mas?hihi..

    yg strawberi filling tu teggelam sbb ko x kuarkan dulu dari pt sejuk awal2 kot?

    ReplyDelete
  34. Kak Ilah,
    maceh kak..ni pun mas rasa kurang cantik..maklumla baru first time buat...
    hubby mas pun suka sangat ngan cistart ni..anak2 lagi la...

    ReplyDelete
  35. Kak Azlina,
    akak..alhamdudillah menjadi gak mas buat cistart ni...
    betul tu..yg shell tu yg mas rasa bercinta sikit nak buat...
    masa masukkan cheese tu seronok lak..he..he..

    ReplyDelete
  36. Tun,
    tel ambulan...ada org pengsan kat sini..wakakaka
    tun, nanti dah ada oven, try buat tau..puas hati buat sendiri..

    ReplyDelete
  37. Kak Asma,
    he..he..maceh kak..insyaAllah...tapi kena belajar lagi ni...
    tart dah abiss la kak...

    ReplyDelete
  38. Kak Nieza,
    akak....tu la..macam berjanji kan..
    mas dah tengok tart akak..cantik la...
    nanti mas nak try resepi tart akak lak...

    ReplyDelete
  39. Kak Ita,
    akak..mas dulu pun macam tu...
    try la buat kak..mesti menjadi punya...

    ReplyDelete
  40. Kak Anim,
    hmmm..betul tu, ramai2 ada kat rumah baru seronok buat kan kak...
    nanti buat lagi yer kak...
    mas nak tengok cistart akak lak..he...he..

    ReplyDelete
  41. Kak Sofea,
    akak..ada kosong ke sebelah rumah tu..wakakaka...

    ReplyDelete
  42. Kak Rima,
    akak..cistart akak sangat cantik la..suka mas tengok..

    ReplyDelete
  43. Kak Bee,
    akak buat tempahan yer..wahh..mesti teror buat cistart kan..he..he..

    ReplyDelete
  44. Nadya,
    haaaa...buat la nadya..bahan2 dah ada tu...he..he..
    berbaloi2 tau buat cistart ni...

    ReplyDelete
  45. Kak Watie,
    yer ke kak..try la buat lagi..insyaAllah..menjadi...

    ReplyDelete
  46. Sue,
    yer ke sue...tak de lak, strawberi tu memang kat luar..
    ke sebab aku picit jem strawberi atas tu..wakakaka

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...