Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Wednesday, March 9, 2011

Roti Yogurt

       
Assalamualaikum. Meh layan Roti Yogurt yang tersangattt sedappp ni. Bak kata Izahdaut, Soo softtt..fluffy..moist moist gitu..maknenya tak kering. Lembut yang baldu wa alsalju. Best betui walaupun tak menggunakan sebarang ejen pelembut, tapi roti ni memang antara roti yang top pernah saya buat. Gitu la kata2 makcik ijah tu  dan Mas amat setuju dengan kata2nya, yang membuatkan Mas meronta2 nak mencubanya. Lagi pun bahan2nya biasa2 jer...cuma tambah yogurt jer..agaknya yogurt tu yang buat roti ni sangat besttt. Abang pun puji Roti Yogurt ni sedappp dan gebu.  


Jadi Mas syorkan untuk sesiapa yang suka roti, baik try resepi Roti Yogurt Kak Yani ni. Terbaikkk tau...Mas letak inti kacang merah dalam Roti Yogurt ni. Haaa..nak tahu...Mas buat 1/2 adunan jer...rasanya tak sampai sejam..roti ni dah abiss dimakan. Rasa tak boleh stop menguyah bila roti yogurt ni dah masuk mulut....sangat sedappppp...entah berapa banyak sedapp da....memang akan diulang pembikinan roti Yogurt ni. 

Roti Yogurt
Resepi Asal : Kak Yani
Sumber :  Izahdaut
Bahan :
  • 250g tepung roti
  • 100g plain yogurt
  • 60g susu * susu segar
  • 25g telur * 1/2 biji telur
  • 20g gula * saya letak 30gram
  • 3g garam
  • 30g marjerin
  • 2.5g dry yeast * saya letak 3 gram (lebih kurang 1 1/2 sudu kecil)
     
Cara membuatnya :
  1. Masukkan semua bahan ke dalam home bakery. On kan. Biar sampai masak.
  2. Mas ikut Izahdaut guna BM dan ikut saja arahan penggunaannya. Jika uli dengan tangan campurkan semua bahan dan uli hingga doh licin. Perap doh hingga 2 kali ganda kembang. Tumbuk doh untuk keluarkan angin. Kemudian bentukkan doh ke beberapa bahagian. Tunggu hingga doh kembang lagi dan bakar pada suhu 170 C selama 25 minit atau perang.
Jika membakar dlm loaf, disyorkan bakar pada suhu 160 C selama 30 minit atau perang.
rujuk sini: Pure enjoyment


30 comments:

  1. roti pula..
    saya memang jeles tengok orang buat roti.. pasti saya akan cuba buat suatu hari nanti..

    ReplyDelete
  2. Kak mas
    dah buat yer roti ni,sedap khan2,ceh try yg bun pndan brkaya lak,lagi best kak..

    ReplyDelete
  3. Rajin nya awak meroti...wat minum petang...nampak pun memang lembut giler..

    ReplyDelete
  4. Salam Mas,
    Nampak cantik jer naiknya roti ni, akak memang suka roti, ada masa nanti nak try, tkasih ya.

    ReplyDelete
  5. arghhhh!!! jeles! jeles! x mampu lagi nk beli BM nih.. kene beli oven dulu.. sementara x beli oven lagi nih, sudi2 laa kak mas hntr kt sy 2-3 ketoi.. inti letak byk sket ye ^^

    ReplyDelete
  6. Salam , rajinya mas meroti..lama betul x meroti ni..ada lg ke nak buat utk minum petang heheh

    ReplyDelete
  7. wah mas...promote baik punyaaa..
    harus masuk dalam list nih:)

    ReplyDelete
  8. Cikgu,
    he..he...belajar buat cikgu..seronok tau meroti....

    Zaliedana,
    haaa..yang tu tenggah tunggu giliran,,memang nak buat..he..he..ana lak try buat roti yogurt ni...sedapp tau...

    Kak Nazrah,
    sedapp kak roti yogurt ni...
    terbaik tau..he..he..

    Tun,
    dah abiss la cayang...nanti dah beli oven, tun boleh start meroti....uli guna tangan dulu pun boleh...he..he..

    Kak Sheila,
    la habiss la kak...
    rakyat rumah ni suka roti kak..tu yg selalu buat....

    ReplyDelete
  9. TTM,
    haaaa...kena buat roti yogurt ni TTM...sedapp tau..he..he..

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum makcik..
    ngaahahaha..sedap je nengok ayat aku tuh dlm blog ko ni makcik..maahahaha..eh ko buat setengah adunan ke?ciput je dapatnya makcik..dah tau gemor roti napa aje tak buat satu adunan.boleh simpan tuk pagi esok.aku kalau buat gitu la, setengah makan.setengah buat bf esok..sedapkan..aku rasa yogurt tu melembutkan sungguh roti tu..ko buat yogurt plain ke?aku buat perasa buah sedap je wangii

    ReplyDelete
  11. wah menarik roti gebus ni nk cuba jugalah...jap nk pi cari yogurt dulu..hehe

    ReplyDelete
  12. uwaaaaaaaaaa... sedihnya, bila akak nak meroti nih, asyik busy ngan cistat jerrr

    ReplyDelete
  13. K.atie nie bila lar nk merotilak..jeles ngan kwn2 laen cam mas...byk kali buat n3 ttg roti..bkn apa cam xconfident nk menguli..hihi

    ReplyDelete
  14. so soft and fluffy buns, looks very yummy.

    ReplyDelete
  15. Ok ok Mas...Kak ayu simpan assignment ni, nak wat nanti k...btol2 soft n gebus yer....mmmm sonok abg mas.....isteri mithali...alhamdulillah...

    ReplyDelete
  16. Wah...macam2 versi buat roti ni ye...baru jer lepas buat roti guna water roux ikut reseti Secubit Garam. Ini kat blog Mas dah ada resepi lain plak...Saya tak tahan betul tengok resepi roti..plak orang yg buat kata sedap sangat ngan lembut jer...jeles betul...nak gi cari yogurt plak ni...

    ReplyDelete
  17. ak kata apa???
    mas mmg terro meroti..
    sangat cemburu lah..mas...tukar dgn cappocino yer..

    mas boleh cecah kan??
    ehhehehe..ayat cemburu

    ReplyDelete
  18. Kak Watie,
    errgg..terlepas lak komen akak..he..he..
    selamat mencuba kak..best tau roti ni..he..he..

    Izah,
    muahahaha...aku suka ayat menggoda kau tu makcik...
    best kan makcik roti yogurt ni..aku suka sangat..
    sajer buat 1/2 adunan...untuk sekali makan...he..he...
    nanti aku try yogurt buah2an lak....

    Kak Nieza,
    buat kak...mesti akak suka...terbaik roti ni..he..he..

    Kak Yus,
    akak..meh meroti lak....tukar angin..he..he...

    Kak Azatie,
    akak...cuba la buat kak..nanti dah menjadi sure akak gian nak meroti lagi...

    Umm Mymoonah,
    betul3....memang sangat sedapp..he..he..

    Kak Ayu Safieza,
    alhamdudillah..insyaAllah kak..he..he..
    selamat mencuba kak ayu....

    Hawa,
    haa..roti kak nor tu pun salah satu roti yg terbaik....
    nanti try roti yogurt lak..memang best...

    ReplyDelete
  19. Ayu,
    he..he..ayu pun meh la meroti...seronok tau...

    ReplyDelete
  20. Kak mas,sy dah buat roti nih friday kak,yg doh tu sy wat pizza sama,ngee.

    ReplyDelete
  21. Zaliedana,
    yer la..kak mas terlupa lak..he..he...
    pada hal dah komen roti tu..muahaha..

    ReplyDelete
  22. orang ada bm ni rajin la meroti... kak rose bli je la roti tu... tangan popye x larat nak menguli!

    ReplyDelete
  23. dah pernah wat roti yogurt ni...mmg lembut n sedap sangat....wat byk kali ...hehehe....mmg sangat laku... smela en hubby pun puji roti ni sdap ..:)

    ReplyDelete
  24. gebunya roti Mas, akak mmng suka tngk roti2 yg Mas buat..rasa teruja nak buat...tngklah klau rajin nnti..tapi mmng nak cuba..nak beli yogurt dulu..muehehehe....

    ReplyDelete
  25. waaaa..rjinnya mas mroti...sdpnye cicah nga kopi O tu...kmaz dah lama btul xbuat rti ni..asik bli je..hehee..

    ReplyDelete
  26. bestnya tengok org meroti ni. akak ni bukan tak nak buat tapi tak confident nak buat, takut tak menjadi

    ReplyDelete
  27. mas dok ulang2 ckp sedp tuh..mmg konfem la sedap neh...wajibul ghunnah akak nk buat roti yogurt neh...tgk pun tau gebu giler

    ReplyDelete
  28. Kak Rose,
    haaa..nasib ada bibik kan kak....
    mas dulu pun dah puas menguli manual..dah ada bibik ni...laju jer la meroti..he..he...

    Noorsha,
    sedapp kan roti yogurt ni...
    mas suka sangat..memang nak buat lagu lepas ni.....abang ngan anak2 pun suka....

    Kak Yatie,
    try la buat kak..
    memang sangat best roti ni...he..he...

    Kak Maz,
    meh kak kita ramai2 meroti...
    best tau roti yogurt ni...

    Kak Aidah,
    mas dulu pun takut kak..bila dah cuba dan menjadi.....seronok tau...
    try la buat kak..best tau meroti...

    Mak Qis,
    tu sebab roti ni memang betul2 sedapppp...
    selamat mencuba mak qis..
    mesti puas hati punya dengan roti yogurt ni..
    terbaik tau..he..he..

    ReplyDelete
  29. gebus jer roti ko nih mas..aku nak yg ada inti!!inti lak harus sedap2..inti buttermilk ader?hihi

    ReplyDelete
  30. Sue,
    sue...memang best gila roti yogurt ni..
    kau dah try ke belum.....
    aku letak inti kacang merah...sedappp ooooo.....

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...