Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Thursday, March 10, 2011

Puding Kentang



Assalamualaikum. Ari ni bersiaran awal sebab tuan tanah ada hal sampai petang, jadi Mas hidangkan Puding Kentang yang sedapp ni untuk semua. Resepi asal dari Kak Dayang Jack dan nampak lak Kak Yatie pun dah try puding ni. Rasanya memang sedap..lemak2 manis gitu..makan masa sejuk2 memang best. Nyaman jer tekak.....
Untuk semua, sila la jamu mata ngan puding kentang ni..BW akan berjalan petang nanti..insyaAllah....bye semua.....lapp u all.....

Puding Kentang
Resepi Asal : Kak Dayang Jack
Sumber : Kak Yatie
Bahan :
  • 10 g serbuk agar-agar
  • 2 biji ubi kentang sederhana saiznya
  • 200 g gula pasir
  • 200 ml santan pekat
  • 125 ml susu cair
  • 500 ml air
  • 3-4 sudu besar susu pekat manis
  • 1 sudu besar mentega
  • 3 sudu makan tepung kastard (dibancuh dgn sedikit air)
  • pewarna atau perisa mengikut citarasa - jika perlu

Cara membuatnya :
  1. Ubi kentang dicuci bersih (tidak perlu kupas kulitnya). Kemudian direbus bersama sedikit garam hingga empuk. Setelah itu, kupas kulitnya, dan blend sehingga lumat bersama 180 ml air. Ketepikan.
  2. Satukan gula bersama 500 ml air dan serbuk agar-agar di dalam periuk. Mas agak keliru sebab 500ml air dicampur dengan serbuk agar2 dan dimasak dan 180ml air kat no 1 tu tak de dlm senarai bahan2, jadi Mas masukkan 320ml air + serbuk agar2 setelah ditolak dengan 180ml air yang dikisar dengan kentang tu. 
  3. Didihkan sehingga gula larut. Kemudian, masukkan ubi kentang yang sudah dikisar tadi diikuti santan, susu pekat dan susu cair. Kacau perlahan-lahan hingga sebati.
  4. Masukkan mentega dan tepung kastard. Kacau lagi hingga kelihatan pekat.
  5. Jika suka, bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan masukkan pewarna dan perisa pilihan. Kemudian tuangkan adunan di dalam bekas yg bersesuaian samada secara berselang seli mahupun berlapis. Sejukkan terlebih dahulu sebelum dimasukkan di dalam peti sejuk.

Nota :
  • Seelok-eloknya guna bekas kecil kerana puding ini agak lembut. Tetapi boleh kurangkan sukatan air mengikut citarasa.
  • Jika hendak senang keluarkan puding dari acuan, basahkan dulu acuan dengan air baru tuang puding tu....
  • Selamat Mencuba!


27 comments:

  1. massssss.....santek arrr puding kentang tu...halus mulus licin jer...akak suka!!

    ReplyDelete
  2. sedapnya....kalau simpan sejuk lagi sedap,kan...

    ReplyDelete
  3. Kak Yat,
    ni ha tauke jello datang...he..he..
    akak dah try le puding ni...
    sedapp tau..

    Kak Kamsiah,
    akak..memang sedapp puding ni..try la buat....

    ReplyDelete
  4. Mama ni suka makan pudding tapi ntah naper tak berapa rajin buat, walhal taklah susah mana kan Mas? Cantik terletak je pudding Mas ni...

    ReplyDelete
  5. dah lah hujan pagi pagi ni...tengok jello ni sejuk sampai ke tulang heheheh...cantik kaler nya..

    ReplyDelete
  6. Uik masss....awal ko tayang puding!laju lak tenet aku loading gambo kat blog ko arini...terus sejuk perut aku haa nengok puding ko..nmpk sedap tu mas..ko hidangkan lebih ke tu?aku bawak balik eh...mekacih!

    ko nak kuar tu ati2 mas...jatuh bangun sendiri ehh..aku jauh nih nak tolong angkat..muehehe

    ReplyDelete
  7. makcik..aku rasa cam nak ngap je wehhh...lawo licin jeeee..
    canner ni...magi skit 2,3 ketui buat taik gigi skitt..ngahaha

    ReplyDelete
  8. salam mas... nampak sedap puding kentang ni... kalau ganti dgn tepung kentang boleh tak mas!!! sayang pulak tengok tepung kentang kat umah akak ni tak digunakan.. takut rosak!!!

    ReplyDelete
  9. mas pagi2 dtg rumah mas dah nampak puding ni... comel2 dan mengoda betul...

    ReplyDelete
  10. wahhh.. awalnyer bersiaran ^^
    sejuk jee tekak makan puding nih.. sedapnyer =)

    ReplyDelete
  11. Mamafami,
    meh Mas tiup angin memuding kak mama..compom lepas tu terus buat..muahahaha....
    senang gak buat puding ni mama....try la buat mama..sedapp tau..

    Kak Nazrah,
    he...he...makan puding sejuk2 best kan kak......

    Sue,
    muahahaha...celcom ari ni baik ngan kau tu....
    ha..ambik la sue...aku kasi sorang satu...kau kan tak leh makan banyak2....
    haaaa...maceh nasihat tu...insyaAllah...aku jalan sopan santun...muahahaha...

    Izah,
    2, 3 ketoi makcik...
    aku kasi kat sue seketoi....kau seketoi..tapi kalau nak nak lebih..aku hulur bawah meja.....baru sue tak nampak.....muahahaha.....
    eehhhhh..bukan kau 2 orang tngh diet ke.....wakakaka...
    try la buat makcik....aku compom kau yg makan lebih nanti.....he..he...

    Kak Wana,
    hhmmmmm..tak pasti lak mas sebab kentang tu ikut biji kak....klu gram boleh timbang sama berat....
    cuba akak tanya kak dayang...he..he...

    Kak Ita,
    he..he..cuci mata dulu pepagi kak...
    lagi pun kejap lagi dah nak kluar ni...he..he..

    Tun,
    ada hal nak kluar jap lagi tun....he..he..
    memang best puding ni ....try la buat tun...

    ReplyDelete
  12. Mas aritu akak pun keliru gak jumlah air tu...sebenarnya kena tambah lagi 180 ml air utk kisar dngn kentang tu...akak dah tanya sendiri kat DJ..tapi nmpk cantik betullah puding Mas ni..mmng lembut dan sedapkan...

    ReplyDelete
  13. bertambah sejuk la akak bila tgk puding Mas nii..sbb kat penang hujan..:)

    ReplyDelete
  14. Wah akak,sedapnyer puding..Nmpak pong cantik gil,ngee..Tula kat penang nih tgh ujan lbt,kalu tgh nih xujan mkn puding akak msti lagi best kan..Nak ckit blh..Kita tukaq puding,sy pong wat puding gak,tgh tggu mmbeku jer,hehe..

    ReplyDelete
  15. mmmm nampak sedap n sejuk jek... akak.. sedap... nak gak join ni sedap.. warnapun sgt2 menarik..

    ReplyDelete
  16. Salam Kak Mas,
    ziarah pagi ni. hehe. wah-wah... memang terliur ngan puding kak mas. tulus , mulus, basah. cukup pakej! :D

    ReplyDelete
  17. Comeynya puding Mas....emmmm...nyaman rasa masuk kat tekak...he he...

    ReplyDelete
  18. mas cantiknya puding mas tu macam terapung in the air akak bekenan betul dgn acuan puteri ayu mas tu..
    bak sini 2 ketul..

    ReplyDelete
  19. alololoo cumil puding ko nih mas! br akak tingat puding nih jugak lam list tp dh kene potong Q mcm2 puding lain..hihihi

    ReplyDelete
  20. tuan tanah da balik ke??kite dtg nak rasa puding kentang tuh...

    ReplyDelete
  21. yehaaaaaaaaaaa nak wat nak wat nak wat jugak3!! Tp nak minta tapau mas yer....3 vungkos jadiiiiiii

    ReplyDelete
  22. wahh makin ramai org memuding :) cantik puding mas tu :)

    ReplyDelete
  23. mas, menarik betul la puding mas ni....comel jer..kalau dapat ngap lagi best ni..hehe

    ReplyDelete
  24. mas, cantik puding yg mas buat nih. syukran yaziilan sb sudi cube. Confuse eh??..hehe. akak dh tulis kat bahagian step tu. blend kentang dgn air 180ml dan x tolak dp yg kat bahan2 tu. tp xpe, yg penting menjadi dan kena dgn selera..btl tak?..hehe

    thanks again. mmmuahh!

    ReplyDelete
  25. ya ampun..
    mas...............seleraku tiba2 terbuka nak puding,.,.

    post sini lah mas...
    lama tunggu nie

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum Mas...

    Apasal Kak Lin dah ketinggalan nak rasa puding kentang tu...sedap ni! Teruja nak buat...hehehe

    ReplyDelete
  27. Kak Yatie,
    tu la kak..banyak kali gak mas baca balik resepi ni kat blog akak ngan kak dayang...last2 mas bahagi air tu..
    alhamdudillah..menjadi...he..je..

    Kak Sofea,
    muahaha,,hujan2 lagi laparkak....

    Zaliedana,
    haaa..buat puding pe tu...he..he...

    Erma,
    sedapp puding ni erma..tapi dah abiss la..he..he..

    Indah,
    amboiii....semuanya cukupp yer..he..he..

    Cik Cek,
    betul tu..nyaman jer makan puding ni..sedar2 entah berapa biji dah makan..he..he..

    Kak Ayu,
    he..he..maceh kak..akak pun try la buat....best tau puding ni...

    Kak Hana,
    haaaa..apa lagi kak..buat la..cian dia menunggu...muahahaha..

    Kak Eina,
    dah lama balik dah..ehhh..dah abiss puding ni..haaa..sapa makan...muahahaha..

    Kak Ayu Safieza,
    selamat mencuba kak...
    memang sedapp puding ni...

    Kak Nor,
    meh kak..memuding lak..muahahaha..

    Kak Nieza,
    haaa..kena buat dulu..baru boleh ngapp..muahahaha...

    Kak Dayang,
    he..he..yer ke kak..mas tak perasan lak akak ada tulis..
    alhamdudillah..menjadi elok puding ni..he..he..
    maceh kak sudi kongsi resepi puding yg best ni...sayangg akakk...

    Ayu,
    ayu..dah abiss la..he..he..

    Kak Lin,
    try la buat kak..
    memang sedapp puding ni...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...