Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Monday, March 14, 2011

Marble Chocolate Cheese Cake Lagi



Assalamualaikum. Jangan pelik lak tetiba ada n3 memalam buta ni...Marble Chocolate Cheese Cake Lagi...layan jer la yer kek yang sedapp ni. Mas pernah buat sebelum ni, boleh lihat DISINI. Marble Chocolate Cheese Cake ni buah tangan untuk keluarga dikampung. 
Mas sekeluarga akan balik kampung pagi esok. InsyaAllah, sesudah subuh, kami akan berangkat. Tak la panas sangat masa perjalanan tu sebab masih pagi..he..he...
Mudah2an kami sampai dengan selamat ke tempat yang dituju...InsyaAllah...
Berbaloi tau buat lagi Marble Chocolate Cheese Cake ni sebab kek ni memang sedappp. Rasa coklat dan cheese tu serasi sangat. Kali ni Mas buat 1 adunan, bukan 1/2 adunan macam selalu..he..he...sajer jer cakap sebab tahu nanti ada yang bertanya...wakakaka...

Marble Chocolate Cheese Cake Lagi
Sumber  : Kak Yatie
Bahan-bahan
Bahan A
  • 250gm mentega
  • 1 1/2 cwn gula halus (gula kastor)
  • 5 biji telor gred A
  • 1/2 cwn serbuk koko *
  • 1 1/2 cwn tepung halus ( Mas dan Kak Yatie guna tepung gandum je)
  • 2 sudu kecil baking powder * (bahan * diayak bersama)
  • 1 sudu kecil pewarna coklat@coklat emulco
  • 1/4 cwn susu cair - Mas guna susu segar
Bahan B
  • 250 gm cream cheese
  • 3 sudu besar gula halus (gula kastor)
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 biji telor gred A
Cara membuatnya :
  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Lenser tin berukuran 8x8x3 inci. Alas dasar tin dengan kertas minyak. Ketepikan.
  2. Mas guna bekas kek non-stik yg berlubang tengah. 
  3. Putar mentega dan gula hingga putih.
  4. Masukkan telor satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gula hancur.
  5. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit, berselang seli dngn susu cair hingga habis.
  6. Gaul rata dengan spatula. Dah siap ketepikan dulu.
  7. Dalam mixing bowl lain yang bersih dan kering, masukkan cream cheese, esen vanila dan gula. Putar hingga sebati.
  8. Mas masukkan dalam blender dan blend.
  9. Masukkan telor dan putar hingga gula hancur dan adunan berkrim.
  10. Tuangkan adunan coklat dalam loyang, ratakan.
  11. Tuang pula adunan cream cheese dan ratakan dan buat selang seli hingga habis.
  12. Tuangkan baki adunan coklat(akhir) dan ratakan.
  13. Bakar selama 40 - 45 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sebelum dipotong.
  14. Cucuk dngn lidi kecil @ btng satay untuk test kek dah masak ke belum....kalau keluar licin bermakna sudah masak. Sekiranya belum masak, tambah sedikit masa lagi.


Kek yang dah siap dipotong dan dimasukkkan dalam bekas.


19 comments:

  1. Assalamualaikum..
    Mas akak nak 1 tupperware tu. 10 minit lagi akak sampai.

    ReplyDelete
  2. mas kat sini lum mlm buta lagi ni...baru nk minum ptng elok sgt lah tu...kalau ada lebih-lebih yg tak muat tupperware tu antar le sini skit...haha brapa hari blk kg tu mas? rindu ler nanti...hehe btw happy holiday yer..next week akak lak nk holiday..:)

    ReplyDelete
  3. mas, jgn balik lama2.. sian kat oben, kat BM, kat senduk, kat kuali, kat pengukus.. haaa.. balik cpt tau.. hihihi

    smoga selamat pergi dan selamat kembali ya.. :)

    ReplyDelete
  4. mas akak pun pernah buat kek ni mmg sedap akak suka sangat !!
    hati2 ye bila memandu pulang ke kg tu...

    ReplyDelete
  5. Kak mas,tukaq kek nak x.?Sy pong da kek nih..Kek nih mmg sedap,dah pernah buat dah time peknen ritu.Semoga slmt perjalanan pergi dan blk akak.Nnti mesti rindu kat akak,muahhh..

    ReplyDelete
  6. Kak Sam,
    aiippp...yg tuppaware tu untuk mil....he..he..akak nak ambik kat piring tu..wakakaka...

    Kak Nieza,
    akak.....insyaAllah, kalau tak de masalah internet mas up date blog dari kampung ..he..he..maceh kak.....
    haaa...ambik tu yg sepotong dalam piring....he...he..

    Kak Nor,
    insyaAllah kak...maceh...lappp u
    kasi bibik2 mas tu berehat dulu, ni balik suruh bibik2 mil lak keje....wakakaka..

    Kak Ita,
    sedappkan kak kek ni...mas suka...
    tu yg buat lagi..he..he..
    insyaAllah, maceh kak...muaaaahhh

    Zaliedana,
    nak sangat tukar ngan kek merah mengancam tu.....he..he...
    insyaAllah...maceh ana...

    ReplyDelete
  7. Mas

    yg 1 tupperware tu pass utk akak!! :)

    ReplyDelete
  8. berhati hati di jalan raya..kalau lapar dalam perjalanan boleh la ngap kek tu...sedap u...

    ReplyDelete
  9. Assalammualaikum Mas,
    Dah siap2 masuk bekal kek tu, ingatkan nak bagi kat akak..ghupernya nak bawak balik kmpng...takpelah Mas ya..tentu kaum keluarga Mas seronok menerima buah tangan dari Mas...akak tngk pun dah terliur ni..Happy Holiday Mas...

    ReplyDelete
  10. Salam, Mas. Dah siap potong2 kek tu.. kalau akak mesti bawa sebuku2 terus pasal malas nak potong2... hehehe.

    ReplyDelete
  11. hahaha..aku tak mo tanya ko buat separuh ke tak, aku nak tanya,bawak balik kampung banyak2 tu sapa yang makan nanti tu?muahahaa..

    semoga selamat ke destinasi yeee

    ReplyDelete
  12. seronoknya nak balik kg... kek tu nak dibawak bekal yer.. best best! hati2 dijalan raya!

    ReplyDelete
  13. Wahh..mas nak balik kg ek..semoga selamat dalam perjalanan..nanti jgn lupa bawa ole2 dr kampung ye...

    ReplyDelete
  14. salam kenal...
    sy pernah buat kek ni...sgt sedap...dan ade gak org yg tempah dr saya...heheheh..kawan2 je laa

    ReplyDelete
  15. Woahh nampak sedap bangat! Happy hols Mas.. hv fun!

    ReplyDelete
  16. Mas.....sedapnyer.....lama tak wat ni...kene tunggu lepas minggu tanpa telur ni...mas bercuti yer....:) Kak ayu minta izin copy puding kentang yer....:)

    ReplyDelete
  17. selamat balik kampung ye mas! byk tupperware tuh...satu tu utk akak ke? hahaha :D

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum Mas..

    Bila tgk kek ni mmg teruja nak buat! tapi mengenangkan kolestrol tgh naik tinggi ni..kena tangguhkanlah..hehe

    ReplyDelete
  19. terasa mcm nk buat jer kek nih..adehhh...dah abis ke mas?hehe

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...