Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Saturday, January 29, 2011

Marble Chocolate Cheese Cake



Assalamualaikum. Dah lama nampak Marble Chocolate Cheese Cake merata2...baru semalam Mas sempat buat. Rasanya tersangat  sedapp....gabungan coklat dan cheese tu membuatkan mulut tak boleh nak berhenti mamam kek ni....sedappnya....lepas ni boleh buat lagi kek ni. Ain ngan Daniel pun suka...banyak gak dia orang makan...resepi Mas ambik dari Kak Hana dan Kak Yatie
Kejap lagi Mas sekeluarga nak kluar jejalan...jadi BW akan dilakukan petang nanti yer...selamat bercuti dihujung minggu buat semua....

Marble Chocolate Cheese Cake
Sumber : Kak Hana dan Kak Yatie
Bahan :
Bahan A :
  • 250gm mentega
  • 1 1/2 cwn gula halus (gula kastor)
  • 5 biji telor gred A
  • 1/2 cwn serbuk koko *
  • 1 1/2 cwn tepung halus *(saya guna tepung gandum je)
  • 2 sudu kecil baking powder * (bahan * diayak bersama)
  • 1 sudu kecil pewarna coklat@coklat emulco
  • 1/4 cwn susu cair
Bahan B :

  • 250 gm cream cheese
  • 3 sudu besar gula halus (gula kastor)
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 biji telor gred A

 
Cara membuatnya :
  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Lenser tin berukuran 8x8x3 inci. Alas dasar tin dengan kertas minyak. Ketepikan.
  2. Putar mentega dan gula hingga putih.
  3. Masukkan telor satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gula hancur.
  4. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit, berselang seli dngn susu cair hingga habis.
  5. Gaul rata dengan spatula. Dah siap ketepikan dulu.
  6. Dalam mixing bowl lain yang bersih dan kering, masukkan cream cheese, esen vanila dan gula. Putar hingga sebati.
  7. Masukkan telor dan putar hingga gula hancur dan adunan berkrim.
  8. Tuangkan adunan coklat dalam loyang, ratakan.
  9. Tuang pula adunan cream cheese dan ratakan dan buat selang seli hingga habis.
  10. Tuangkan baki adunan coklat(akhir) dan ratakan.
  11. Bakar selama 40 - 45 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sebelum dipotong.
  12. Cucuk dngn lidi kecil @ btng satay untuk test kek dah masak ke belum....kalau keluar licin bermakna sudah masak. Sekiranya belum masak, tambah sedikit masa lagi.

34 comments:

  1. mas kak ilah baru tanya mas tak g jalan2 ker bila dah buka blog ni dah ada jwpan hehehe..
    mesti bawa g sama kek ni..kak ilah dah print resepi dari yatie tapi lom buat lagi..cis dah ada tuuu...
    selamat jalan2 ya..anak kak ilah yg kecik terlibat perbarisan tak g mana2 laa dan spm tu ada tuisyen rayan cina baru nak balik melaka..

    ReplyDelete
  2. mg sedap kek ni..aku buat time raya dulu, pastu aku sorang je yang banyak bedal..haha.. slamat berjalan2 lah ye

    ReplyDelete
  3. mas dh pn cuba, akak rasa je nak buat..tapi sampai la ni x buat2 lagi...eee malasnyer akak niii..;)

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum mas..klu tgk mkn mmg tolak batu ngan kayu..sumenyer sedap..nak2 kek cekelat ada cheese plak tu...kecur2 :p~

    ReplyDelete
  5. Salam Mas,
    Cantik lapisan kek Mas ni.....bolehlah bawa bekal jln2...kalau ari minggu ada tetamu, leh juga hidangkan kek yg sedia ada ni kan...tu pun kalau masih berbaki lagilah....hehehehehe..

    ReplyDelete
  6. salam kakak mas,
    setelah saya singgah umah kak izah amik roti epal die, saya akan dtg lak umah akak...sila bungkus siap2 kek tersebut 1/2 loyang...nak cepat,kang lambat lak balik bentong...hehehehehe

    ReplyDelete
  7. Mas,

    Mmg betol arh chocolate dgn cheese ni kalau digabungkan cfm tak boleh henti mulut mengunyah...sedappppp

    ReplyDelete
  8. Salam Mas..
    Eeeee nak buat kek ni tp tak buat2 pn..Mintak skit mas tukar dgn kek gula hangus akak..

    ReplyDelete
  9. salam mas..apa khabar ?dah mula panaskan enjin motor kapcai ni..nak jelajah dapur kekawan hehe.Minta sikit kek ni nak bawa bekal hehe

    ReplyDelete
  10. mas..nmpk sedapp yg ni juga...cheesy & coklat, masuk list dah lama, tapi tak terbuat2....huhuhu

    ReplyDelete
  11. nampak pun dah tau sedap..ain n daniel yg mamam byk ke,mama diorg yg mkn byk nih?hihi

    ReplyDelete
  12. mass... akak dtg nih..lapoo lapooo..tulunnnnn.... *psttt lawo la gambo.. ;)

    ReplyDelete
  13. wah sedapnya mas, akak lum cuba lagi ni...nanti nk cuba jugalah....enjoy your weekend...:)

    ReplyDelete
  14. Assalamulaikum...
    Alamak kami sampai lambat le. Tengok kek ni bertambah lagi 1 kg. :)

    ReplyDelete
  15. Kak Ilah,
    mas pun sebab abg tak keje ari ni, sbb tu boleh jejalan....
    mas tak bawa pun kek tu, dah tinggal sikit jer....he..he...

    ReplyDelete
  16. Izah,
    tu la makcik, aku nampak ari tu, masa tu aku kelam kabut nk balik kampung...he..he...
    bru semlm sampai seru nak buat...sedapp betul kek ni kan....patut la kau boleh makan banyak....
    laki aku cakap macam kek lapis pun ada....kek lapis mana aku tak tahu lak...tapi aku tengok banyak gak dia makan...dia suka la tu..he..he...
    siap bagi cadangan buat untuk mak dia nanti..he..he..

    ReplyDelete
  17. Kak Sofea,
    mas ni pun...tetiba jer semalam teringin sangat nak makan kek ni bila nampak baki cream cheese tu....
    tu yang buat....dah sampai seru kata orang...wakaka...
    try la kak..sedapp tau...mas pun nanti nak buat lagi....

    ReplyDelete
  18. Del,
    wakakaka...kau memang del...semuanya kau nampak sedappp.....
    tapi serius del..memang sedapp kek coklat cheese ni...kau dah buat ke belum...

    ReplyDelete
  19. Kak Yatie,
    haaa...tu la kak..nnti kalau ada tetamu, mas nak buat kek ni....sedapp la..maceh kak untuk resepi kek ni...
    dah tinggal sikit kak...malas nak bawa bekal...
    mas bawa air masak ngan limau mandarin jer untuk makan dalam kereta...he..he..

    ReplyDelete
  20. Hani,
    amboi...banyak bekal nak bawa tu..
    hani balik kampung ke....bentung tu rumah sape...maga selamat sampai yer hani....

    ReplyDelete
  21. Anie,
    tu la Anie, ingat nak makan dua tiga ketul jer...dah tak terkira dah ni berapa ketul masuk perut...wakakaka...hentam saja la...

    ReplyDelete
  22. Kak Naz,
    meh mas tiup angin mengeciss kat akak.....he..he..
    try la buat kak...sedapp tau kek ni...tak rugi mencuba..

    ReplyDelete
  23. CM,
    selamat berziarah CM...
    mas baru jer nak BW jap lagi...
    baru balik ni...penattt gak jalan2...

    ReplyDelete
  24. Kak Ida,
    lepas ni buat kek coklat ciss ni pulak kak...
    sedapp tau...gerenti akak suka....
    mas pun nak buat lagi nanti...

    ReplyDelete
  25. Sue,
    memang betul2 sedap sue kek ni....
    ehhh..kau dah buat ke belumm..
    tutupp muka...he..he...lupa lak sape yang makan banyak...he..he...

    ReplyDelete
  26. Kak Hana,
    mehh kak..join makan ngan mas....masih berbaki 4 ketul ni....cukup la kita makan sorang setengah...
    mas 3 ketoi..akak seketoi...wakakaka...

    ReplyDelete
  27. Kak Nieza,
    maceh kak...memamg enjoy ari ni..tapi penat gak jejalan....
    try buat kak...sedapp tau....akak gerenti suka punya....

    ReplyDelete
  28. Norul Mas,
    aiitt..nama sama la..he..he..
    try la buat norul...sedapp tau...

    Kak Sam,
    wakaka...tak pe kak....nnti kita bersenam hilangkan lemak sekilo tu....

    ReplyDelete
  29. kak mas, dh balik jenjalan ke???? ingat tadi nk g amek kek tuh time kak mas xde..tapi sbb niat tarak baik, sepotong pn xsempat amik...ni niat baik nak mintak nih...kak mas, kek tuh nak sume..ngeh3...

    ReplyDelete
  30. dah balik mimiey....
    penat pun tak habis lagi....mengadap lappy dulu...he..he..
    wakaka..baik mimiey ari ni...tapi sayangnya..kak mas baru habisskan ....he..he..

    ReplyDelete
  31. nak jugak rasa choc marble cis kek ni.... tengok pun dah tau .... sedapnya!

    ReplyDelete
  32. betul3... ni memang kek yang paling sedap akak makan...

    ReplyDelete
  33. Salam Mas, setuju dgn Mas, mmg sedappp kek ni kan!! Akak penah buat masa raya Haji, semua org suka kek tu..Dah abis ya kek tu ? Akak terlambat la ni ya..hehe

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...