Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Sunday, March 20, 2011

Kek Gulung Kasih



Dah lama bertangguh nak buat Kek Gulung Kasih ni disebabkan masa Kak Dayang tayang ari tu, Mas tengah bersiap nak balik kampung, jadi ari ni terus buat kek yang tengah meletupp ni. Tengok ramai yang dah try kek ni.
Hmmmmm..rasanya sangat2 sedapp...lembut dan gebu jer macam kek span...terasa sedapp sangat bila dah masuk mulut, bila dah habis sepotong, mesti nak sepotong lagi..sedar2 banyak keping juga yang Mas dah makan. Ain ngan Daniel pun suka. Cuma masa nak gulung tu kes Mas sama macam Izahdaut, kulitnya macam nak tertanggal sikit. Akan ada siaran ulangan nanti. Maceh untuk tuanresepi Kak Dayang sudi kongsi resepi Kek Gulung yang sangat sedapp ni. Bahan2 pun simple jer. Mas suka.

Kek Gulung Kasih
Bahan :
  • 70 g tepung gandum - diayak
  • 1 sudu besar susu tepung
  • 3 biji telur A
  • 60 g gula kastor
  • 60 ml minyak masak sayuran@minyak jagung
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 2 sudu kecil ovalette
  • Pewarna merah, hijau dan kuning
Cara membuatnya :
  1. Panaskan oven 170-180C. Seperti biasa, sediakan loyang swiss roll. Alaskan dengan baking paper. Sapukan dengan sedikit mentega.
  2. Satukan kesemua bahan di atas (kecuali minyak dan pewarna) di dalam mangkuk adunan, kemudian putar hingga gebu.
  3. Setelah itu, tuangkan minyak masak @ minyak jagung sedikit demi sedikit dan kacau sebati dengan senduk kayu atau rubber spatula.
  4. Ambil 4 sudu besar untuk setiap adunan yang diwarnakan merah, kuning dan hijau.
  5. Tuangkan adunan yang kosong di dalam loyang pembakar dan ratakan. Kemudian, tompok-tompokkan adunan merah, hijau dan kuning di atasnya Rujuk DISINI. Tak perlu ditekan atau diratakan. Tetapi kalau hendak buat corak pun boleh juga.
  6. Kemudian bakarlah hingga keperangan selama lebih kurang 20 minit. (DJ guna suhu 180C dan bakar kek selama 17 minit sahaja). Kepanasan suhu bergantung pada jenis oven masing-masing.
  7. Setelah masak, keluarkan terus dari oven dan terbalikkan kek dan sejukkan sebentar.
  8. Kemudian sapukan dengan jem @ krim mengikut citarasa sendiri.
  9. Gulung kek dengan kemas.
  10. Bolehlah dipotong dan dihidangkan.


18 comments:

  1. waduh kak mas... sedapnyer kek itew.. makan byk keping ek? ade lagi ke?? kalau ada nk dtg tapau sebekas.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. salam mas,
    dah sampai ke dpr mas eh kek nih..hehe..terhibur plak akak dgn lagu kat sini. rupa2nya radio kat umh akak dh ilang...patutlah x bunyi2...hehe

    mas, trm ksh yer sudi cube resepi ni. nampak gebus dan rasa lapar plak negoknya mas...buat minum ptg ni sedap tuh...

    xpe, next time buat byk2 yer mas, anto kat akak segulung...hehe. tqvm

    ReplyDelete
  4. Wah akak pong dah buat kek yg sedap nih yer..Meh sepotong kak,dah abis g wat lain yer..Btw sy dah wat sama ari ngan kak izah,tapi kulit tercabut semua,2 yg malas nak post n3 tuh..Mmg sedap n senang nak wat,cuma gulung jer xpandai lagi..ngee..

    ReplyDelete
  5. wow..cantik!! siaran ulangan tentu lg cantik ni :) cm nk sekeping jer :p~

    ReplyDelete
  6. pasti sedap..kalau tak tentu tak ramai yg ikut buat termasuk Mas..bila free kita pun nak cuba..

    ReplyDelete
  7. Tun,
    hmm..memang sangat sedapp kek gulung ni tun...
    tun pun kena buat tau...
    rugi kalau tak cuba...he..he..
    dah tinggal 2 ketoi tu tun...he..he..

    Kak Dayang,
    alhamdudillah, berjaya juga mas buat kek yg sedapp ni walaupun ada yang tak berapa cantik jadinya...
    janji kek ni mas dah rasa dan sangat sedappp...
    maceh kak sudi kongsi resepi kek yg sangat best ni...sayangg akak...
    hmmmm..lagu ni peberet mas tau...best kan lagu ni...

    Zaliedana,
    yer ke ana, hmmm..tak pe..janji sedapp kan..
    kak mas buat pun ada gak yg tercabut kulit tu...he..he..
    buat lagi anna, mesti menjadi lebih cantikk..

    ReplyDelete
  8. Deliah,
    he..he..insyaAllah del....
    nah sepotong...lepas tu gi main jauh2...wakakaka..

    Mulan,
    memang sedapp kek gulung ni mulan..
    tak caya tanya orang lain tang dah buat..he..he..

    Kak Nazrah,
    memang sangat sedapp kek gulung ni kak nazrah..
    akak pun try buat juga tau,..
    kejapp sangat buatnya...tak sampai sejam pun...he..he..

    ReplyDelete
  9. Dah ramai yang buat kek ni, cuma mama je yang tak mencuba lagi. Sehari dua ni, mama berada dalam zon malas bahaya tahap 4. Sket lagi tahap kritikal! Haha.. harap minggu depan, masuk balik zon bebas malas! Penat juga ek kalau malas ni..

    ReplyDelete
  10. Mamafami,
    mama...harus dicuba kek gulung ni..sedapp tau...
    kalau mama buat mesti cantik..tak sabar nak tengok kek gulung mama lak..he..he..

    ReplyDelete
  11. mas..kek x nak sbb dh jemu asyik ngadap kek je cuti sekolah nii..tapi nak rendang pedas daging tu le..;)

    ReplyDelete
  12. Kak Sofea,
    akak....rendang tu ada sikit lagi...cedok la he..he....
    suka tengok kek akak yg cantik2 tu...

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum Mas,
    waduhhh demam kek gulung kasih lak...sambil dengar lagu mendayu dayu ni.....akak bawakan kek pisang moist nak tukar ngan kek Mas leh ka....

    ReplyDelete
  14. mas--
    kamu dah balik shah alam yer..??
    sangat2 menjadi airtanganmu..
    bilalah kita dapat bersua..
    ayu nak rasa sangat roti/kek mu

    ReplyDelete
  15. warna nya menusuk kalbu, buat hati teringin nak rasa :)

    ReplyDelete
  16. Kak Watie,
    he..he....bolehhh..meh tukar ngan kek pisang akak tu...sedappnya kek pisang....kek gulung mas pun tinggal seketul jer...he..he..

    Ayu,
    ayu..mas sampai semalam..he..he..
    insyaAllah Ayu....nanti kita bertentang mata juga...

    Hati Curio,
    try la buat ..sedapp tau..he..he...

    ReplyDelete
  17. mas, dah banyak rumah nampak kek gulung kasih nih...anak2 pun suka, kena masuk list gak...hehehe

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...