Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Monday, March 21, 2011

Donut Pisang bertukar jadi Roti Pisang...



Ni la hasilnya bila Donut Pisang bertukar jadi Roti Pisang...perhhhh..gebu tahap gaban roti ni...sedapp betul menguyahnya. Mas buat 1/2 adunan jer untuk resepi ni dan bahagi 2 untuk donut dan roti. Puas juga Mas anak beranak makan. Sangat sedap. Disebabkan Kak Fida kata donut ni boleh dibakar, jadi Mas pun try bakar, rasanya bertukar jadi roti lak, sebab tu Mas kata donut pisang bertukar jadi roti pisang. Sangat2 sedapp tau. Lembut dan gebu jer roti donut pisang ni. Sebelum ni Mas pernah buat resepi Donut Pisang ni, boleh lihat DI SINI. Sekarang ni pun ramai yang dah try resepi Donut Pisang ni, jadi Mas syorkan bakar lak .....sedapp tau....try la buat..he..he...

Roti Donut Pisang
Resepi Asal : Kak Fida@myresepi.com
Bahan :
  • 100g tepung gandum - diayak
  • 400g tepung roti - diayak
  • 100g gula halus
  • 11g yis segera @ sepeket
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1/2 sudu teh bread improver 
  • 100ml air
  • 3 biji kuning telur
  • 100g butter - Mas guna marjerin
  • 300g pisang lecek 





Cara membuatnya :
  1. Ayak tepung gandum dan tepung roti kedalam mangkuk dan campurkan dengan yis, gaul rata dan masukkan gula halus, garam, kuning telur dan tambahkan air sambil dikacau rata. Masukkan pula pisang yang telah dilecek dan mentega @ marjerin dan kacau sebati. 
  2. Kemudian uli doh hingga tidak melekat pada mangkuk. (Tambah tepung jika adunan lembik atau tambah air jika adunan kering)
  3. Rehatkan doh 20-30 min hingga kembang.
  4. Kempiskan doh,canai dan terap seperti donat biasa atau bulat2kan saja.
  5. Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.Angkat dan toskan. 
  6. Salutkan donat pisang dengan gula atau choc cair ikut citarasa masing2 
  7. Donut ini Boleh juga dibakar...
Note : Jangan masukkan kesemua air kerana adunan akan jadi lembik. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi adunan yg di perlukan. Selamat Mencuba

Cara Mas :
  1. Mas masukkan semua bahan ke dalam BM. Bila dah siap, tumbuk2 doh untuk keluarkan angin dan bentukkan doh menjadi donut dan roti. Biarkan doh rehat selama 30 minit dan doh siap untuk digoreng dan dibakar.
  2. Mas bakar selama 20 minit dengan suhu 170c bergantung pada oven masing2.



23 comments:

  1. kak mas.. daku sgt tertekan melihat roti donut pisang mu itew.. ke-stress-an melanda sbb xdpt nk buat dek oven baru blom di beli.. uhuk uhuk... (komen menagih simpati mintak tlg hntr kan 5-6 ketul ke sini..)

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Mas...ni akak dtg siap bwk pinggan nk ngendeng roti tu..dpt mkn ptg2 gini alangkah bahagianya..hehe

    ReplyDelete
  3. donat bakar sedap kan..kesian kat 'mak jah'..sll bt kat donat dia..:))))

    ReplyDelete
  4. Assalam kak mas syg,
    WAH da loti,nak ckit leh xrajin betoi akak yg RATU 1/2 ADUNAN nih wat loti..Daa,lari sambil wak lari loti seketul,b4 kena sekeh ngan kak 1/2 adunan..ngee..

    ReplyDelete
  5. Kak mas,bkn xrajin,tapi nak ckit leh tak,rajin akak,nak lari sgt smp slp dah,ngee..

    ReplyDelete
  6. Tun,
    nanti dah beli oven baru tun buat tau...
    sangat sedapp roti donut pisang ni...he..he..
    nak kasi pun dah abiss la tun...

    ReplyDelete
  7. Kak Azlina,
    hmmm..dah abiss la kak..
    Ain ngan Daniel siap bawa bekal tadi..
    try la buat kak..sedapp tau..

    Deliah,
    del...sedapp lak donut bakar ni..ni first time mas buat tau..
    ehhh..mak jah tu sape...

    Zaliedana,
    wehhh..meh sini nak sekeh ana....muahahaha
    1/2 adunan la senang..kejapp jer abissss..wakakaka..
    dah abiss la ana....ana buat sendiri yer..he..he...

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Mas,
    lama tak singgah sini..ada roti pisanglah plk..sedapnya mkn panas2 ni..akak busylah sejak2 ni..cuti blogging lama..nak mula semula pun takde mood....tq singgah umah akak ya...bersemangat balik ni..

    ReplyDelete
  9. mas--
    kalaulah kita dekat.ayu tempah dgn mas tau bun2...bolehlah dikomersialkan

    ReplyDelete
  10. Mas...mm adik akan ni kalu wat apa pun menjadiiiik je ....mmm meh sini, pinjam tgn jap....ngeh4!!!!

    ReplyDelete
  11. Kretip...kretippp...kretip... Nak sikit.

    ReplyDelete
  12. kreatif la mas...boleh terpikir nak jadi kan roti kan..hehehe...idea yg baek neh..leh tiru...

    ReplyDelete
  13. Dua dalam satu...menarik dan tertarik..muahhh...wangi sampai ke sini...

    ReplyDelete
  14. singgah agak lewat...masih ada lagi ke? nak donut satu dan roti satu!!!!!

    ReplyDelete
  15. terlewat singgah....ada lagi tak? nak roti satu dan donut satu!!

    ReplyDelete
  16. makcik separuhhhh...
    hahahaa..
    weh aku nak buat gak la.ko sajes bako ke goreng?kalau bako rapat2 cam roti bun tu boleh?teruja aku neh. pisang pun ade tu

    ReplyDelete
  17. Kak Yatie,
    akak..busy yer..tak pe...utamakan yg penting dulu..
    hmm..memang best donut roti pisang ni..sedapp tau..he..he..

    Deliah,
    ooo..yer ke..wakakaka..

    Ayu,
    ayu....memang otak berniaga..bagus2...he..he...
    mas pun masih belajar ayu...insyaAllah satu hari nanti....

    Kak Ayu,
    alhamdudillah kak...kadang2 ada gak yg tak jadi....he..he...
    akak pun apa kurangnya...

    Kak Sam,
    macehhh...dah abiss la kak sam...


    Mak Qis,
    mas pun tak sangka donut ni bila dah dibakar rasanya jadi roti..lebih sedappp...

    ReplyDelete
  18. Kak Nazrah,
    hmmm..tu yg mas suka..he..he..
    memang wangi bau oisang tu masa bakar dan goreng donut ni...

    Kak Wanie,
    dah abiss la kak..he..he...
    akak pun try la buat..best tau..

    Izah,
    makcik...aku cadangkan kau bakar..lebih sedappp tau...
    kau buat bun rapat tu lagi best, yg ni aku test dulu..tak sangka sedapp lak donut yg dibakar ni....

    ReplyDelete
  19. You have made some decent points there. I checked on the internet for more information about
    the issue and found most individuals will go along with
    your views on this web site.

    my homepage ... best forex trading software
    Also see my site: forex software trading

    ReplyDelete
  20. Does your blog have a contact page? I'm having trouble locating it but, I'd like
    to shoot you an e-mail. I've got some recommendations for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it develop over time.

    My blog post spot forex trading

    ReplyDelete
  21. You should take part in a contest for one of the highest quality websites on the internet.
    I'm going to recommend this blog!

    Also visit my web blog; forex binary options

    ReplyDelete
  22. You actually make it seem really easy along with your
    presentation but I to find this matter to be actually something which I think I
    might by no means understand. It seems too complicated and
    very huge for me. I am taking a look forward
    in your subsequent put up, I will try to get the cling of it!


    Feel free to surf to my weblog :: Psn Code Generator

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...