Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Tuesday, March 8, 2011

Biskut Chocolate Oats Crips



Biskut Chocolate Oat Crips yang sangat sedap. Mas buat semalam, ari ni dah tinggal 3 keping dalam balang tu. Suka betoi Ain ngan Daniel makan, macam chips more kata bebudak tu. 
Pada Mas biskut ni elok dimakan sebab kandungan oat yang ada dalamnya dan biskut ni tak terlalu manis rasanya sebab Mas kurangkan 2 sudu besar gula. Mas juga tambah nestum macam Izahdaut dan Mas tambah lagi 1/2 cawan choc chip, perhhh....sedapp tau. 

Biskut Chocolate Oats Crips
Bahan :
  • 130g tepung gandum - ayak
  • 30g tepung jagung - ayak
  • 20g serbuk koko -  ayak
  • ½ sk serbuk penaik - ayak
  • ¼ sk serbuk kulit kayu manis - ayak * Mas dan Izah tak letak
  • ¼ sk garam
  • 90g Quaker Oat Segera
  • 4-5 sudu nestum * Mas dan Izah tambah
  • 200g mentega
  • 120g brown sugar
  • ½ sk esen vanilla
  • badam nips(saya tambah sendiri)* Mas letak 1/2 cawan choc chips

Cara membuatnya :
  1. Masukkan kesemua bahan yang diayak tadi dalam bekas.
  2. Masukkan garam, Quaker Oats segera, choc chips dan gaul rata.
  3. Pukul mentega, gula, vanilla sehingga gebu.
  4. Masukkan bahan yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit.
  5. Uli hingga kental. Canai doh di atas papan yg ditabur sedikit tepung.
  6. Potong atau terap dan letak atas dulang.
  7. Bakar dengan suhu 160 selama 12-15 minit .

26 comments:

  1. ha Mas, yg tinggal tu hantarlah ke mari.... hihihi...

    ReplyDelete
  2. salam Mas, nak cookies wat minum petang nih...nak 10 ketuiii eks...rajin dia mengukis..

    ReplyDelete
  3. Kak mas,amboi rajinnyer mengukis..Jgn kata bebudak,ngan mak bapa budakpong msti suka bskut nih kan..Xtaula bila nak da kerajinan nak try biskut nih..Oat mmg dah lama bertapa dlm tin tu,hehe..

    ReplyDelete
  4. Adindaaaaaaaaaaaaaaaaa.....mengcookies pulak....tak dan kak ayu nak kejor entry yg berdesup ni......ngeeeee...chocchips extra mmmyummy yayaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  5. Kak Yus,
    akak..cukup ke 3 keping tu..he..he..

    Zaliedana,
    muahaha..betul2..sajer jer kata budak2 suka..pada hal mak bapak pun belasah gak...he..he..
    try la buat ana..sedapp tau..

    Kak Ayu Safieza,
    akak pun berderet2 menu keluar..he..he...
    sedapp kak cookies ni..try la buat..he..he..

    ReplyDelete
  6. sedapnyer nmpk cookies kak mas.. mesti bau wangi 1 umah masa bakar. tun mmg fav kalu cookies coklat nih. lagi2 kalau letak byk coklat chips.

    ReplyDelete
  7. Tun,
    haa..memang wangi jer satu rumah masa bakar cookies tu..
    tun suka cookies yer..try la buat ton...

    ReplyDelete
  8. mas dah buat eh! akak baru berangan nak buat.. hari tu nak buat ingat nak antar kat anak kat asrama pas tu dorang call kata nak balik minggu ni tu yg tergendala nak buat projek mengukis ni... tgk mas buat eh tak sabar rasa nak buat...

    ReplyDelete
  9. Kak Nor,
    malu lak cikgu puji2..he..he...tutup muka...lepas tu senyumm...

    Kak Ita,
    haa..elok akak buat untuk anak2 akak tu..
    memang sedapp cookies ni...

    ReplyDelete
  10. Kak Ummi,
    akak..macam mana mas terlepas komen akak ni..he..he..jangan marah yer...
    tinggal 3 ketoi jer kak....muahaha..

    ReplyDelete
  11. mas order 2 balang antar pos laju yer...ekekeke rajin tul wat cookies ni..

    ReplyDelete
  12. makcikk..comelnya buat kecik bulat2 tu..mcm sekut cipmore betui tu..hehe..

    ReplyDelete
  13. Kak Nieza,
    akak...nanti mas pos kargo..muahahaha....
    try la buat kak....senang dan sedapp tau..he..he..

    Izah,
    ain ngan daniel suruh wat lagi,..wakakaka...
    ni gara2 makcik ijah la ni...he..he...

    ReplyDelete
  14. mas biskut ni pun akak dah masuk list tapi belum buat juga..minta sini 10 keping..

    ReplyDelete
  15. salam mas.rajinnya mengukis..akak nak sebalang ya..

    psst..mas..mas..cipon akak dah menjadi dah..lalalala

    ReplyDelete
  16. wah dah mula mengukis lak dia. Boleh lah buat bisnes raya nanti, hehehe

    ReplyDelete
  17. Kak Ayu,
    jngn perap lama2 resepi cookies ni kak...
    sedapp tau...

    Kak Anim,
    tahniah kak anim..patut la berseri2 muka tu..he..he..
    dah abiss la kak...anak2 suka..

    Kak Aidah,
    baru belajar kak..alhamdudillah..menjadi dan anak2 suka..he..he..

    ReplyDelete
  18. mas--
    boleh tak postkan 2 balang cukis nie..
    alahai..coklat tu!!

    ReplyDelete
  19. Bila la kita nak sampai seru buat cookies ... tunggu raya kot..heheheh...tapi nak mintak mesti dah selamat...

    ReplyDelete
  20. Ayu,
    muahahaha....ayu..try la buat..sedapp tau..
    senang jer mencookies ni..he..he..

    Kak Nazrah,
    haaa..betul tu..he..he..
    try la buat kak....sedapp tau..

    ReplyDelete
  21. Mas.. mama dtg nk ambik biskut yg tggl brapa keping tuh...hehehe ambik sekali lah :P

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum
    yang 3 ketui tu mai pos ke penang je la. Akak tunggu yea.

    ReplyDelete
  23. massssss... akak nak biskut dua balang plsssss.... nak makan sambil nengok tv cter katun! erkkk... katun???! kekekekekkee

    ReplyDelete
  24. rajin plak ko mengukis yer mas..aku cam x berapa rajin nih..tp nak makan tu rajin plak..jadi ko pepaham laa sndirik yer..org rajin harus tolong org x berapa rajin..hahaha

    ReplyDelete
  25. Mamahawa,
    mama..dah tinggal balang mama..he..he..

    Kak Sam,
    pos balang boleh kak...muahaha...
    daah abiss kak sam..ain ngan daniel suka sangat cookies ni....

    Kak Hana,
    haaa..cerita katun pe akak tengok tu...he..he..ajak la mas sekali...

    Sue,
    masalahnya sue, skrg ni aku lak dah berjangkit ngan kau...malass jer..he..he..muahahaha...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...