Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Thursday, March 24, 2011

Ayam Ros Pandan



Assalamualaikum. Menu lunch semalam, Mas buat Ayam Ros Pandan, nampak Kak Nor buat ari tu, jadi teringin lak. Alhamdudillah, anak2 dan suami suka Ayam Ros Pandan ni. Baunya masa menumis tu wangi sangat, mungkin sebab ada daun pandan yang ditambah dalamnya sampai hubby tegur masak apa tu yang wangi sangat ni. Ayam Ros Pandan ni memang sesuai dimakan ngan nasi tomato atau nasi minyak. Mas makan ngan nasi putih pun dah cukup sedap. Resepi asal dari CMG yang berjaya membuatkan Custard Teacake terlarissss dipasaran. 

Ayam Ros Pandan
Bahan :
  • 7 - 8 keping ayam (guna bahagian peha dan kepak, lagi sedap)
  • 2 batang serai, dititik
  • 2 helai daun limau purut
  • 1 helai daun pandan, koyakkan dan simpul
  • 1 cawan air
  • 1 camca besar gula melaka
  • 2 camca besar bawang goreng
  • Sedikit gula
  • Garam secukup rasa
  • 1 batang kayu manis
  • Hirisan daun bawang, untuk hiasan
  • Bawang goreng untuk hiasan.
Bahan Kisar Halus :
  • 1 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 biji tomato merah
  • 7 biji cili merah
  • 2 biji buah keras
  • 1/2 inci halia
  • 1/3 inci lengkuas
  • 1 camca besar sos tomato
Cara Membuatnya :
  1. Ayam dibersihkan, gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit, kemudian goreng embal2 (lembap2 jangan garing sangat). Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus bersama serai, daun pandan, daun limau purut dan kulit kayu manis hingga wangi dan garing. Tuang air dan kacau rata. Masukkan ayam tadi, gaul dan kecikkan api, Masak hingga pekat.
  3. Tambah gula melaka, garam secukup rasa dan bawang goreng, kacau rata dan masak sekejap lagi hingga kelihatan sedikit kering. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan dengan taburan daun bawang dan bawang goreng..


25 comments:

  1. mmg sedap ni..smpai sini bau pandan tu...itu yg pagi2 dh intai dapur mas :))

    ReplyDelete
  2. Kak,wangi sampai ke penang nih kak..Nmpak sedap la kak,Semua dah da,tapi arini mcm nak masak benda lain dulu,xperla,masuk list dulu lah,ngee..

    ReplyDelete
  3. Deliah,
    del..kau intai2 tu..dah sarapan ke belum..he..he...

    ReplyDelete
  4. Zaliedana,
    jangan perap lama2 resepi ni ana...buat cepat2..sedapp tau ayam ni...

    ReplyDelete
  5. hari tu ira dah siap copy resepi ni tapi tak try lagi. Gara2 kek famous tu kita cuma sempat buat nasi goreng je!!!!

    ReplyDelete
  6. pasni kalau buat ayam ros ni dgn nasi minyak hantar k.nor satu pinggan ya :)

    ReplyDelete
  7. Waniera,
    haa...ari ni buat ayam ni...sedapp tau iera...he..he..

    ReplyDelete
  8. Kak Nor,
    akak.....beresssss..he..he...maceh promot ayam ni...memang sedapp..

    ReplyDelete
  9. waa..sodap nyer... musti bau dia wangiii je kan...

    ReplyDelete
  10. Izah,
    sodapppp makcik.....memang wangi bau pandan tu..he..he...

    ReplyDelete
  11. mas..anta ke umah aku menu sama mcm kak nor order yea..nak ayam lebih!

    ReplyDelete
  12. Sue,
    kau nak lebih bahagian mana sue..he..he.....
    nanti aku anto pos laju yer..he..he..

    ReplyDelete
  13. Mas, terbau harumnya sampai sini... nak rasa jugak!

    ReplyDelete
  14. Kak Rose,
    he..he..dah abiss la kak...
    cuba akak lak yang buat..sedapp tau..he..he..

    ReplyDelete
  15. mcm masak merah tp buh pandah yer...anak sy mmg suka sgt ayam masak cenggini..

    ReplyDelete
  16. watie,
    haaa..memang rasa macam ayam masak merah..tapi lagi sedap tau, anak2 mas pun suka...

    ReplyDelete
  17. mmmm sampai sini terbau ayam n wangi daun pandan......mmmm sunggoh mengguda nih dik non....kak ayu ni tgh cari pintu nak balik rumah dah ni...x jumpe....ngeeeeeeeeee.....

    ReplyDelete
  18. mmm Kak Mas memang wangi.. nie sampai orang bangi naik lapo neee.. he he he buat erma terliur...

    ReplyDelete
  19. KK Bee,
    memang sedap kak....he..he..

    Kak Ayu Salfieza,
    haaa.dah jumpa ke belum pintu tu...wakakaka...
    memang best ayam ni,,akak pun try la..he..he..

    Erma,
    terliur yer..he..he..'
    buat tau...

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum Mas..

    Apa kabar? Kalau anak2 balik nanti Kak Lin pun teringin nak cuba masak ayam ni...

    Bau pandan tu lagi ler membuka selera kan Mas?. Mcm dah terbau2 dah keharuman...hehehe

    ReplyDelete
  21. sedap dan wangi ya mas?

    Akak nak tunggu semua anak2 ada kat rumah baru nak buat menu ni..sekali buat dgn nasi minyak..
    tak payah jemput mas lah ya sebab mas dah kenyang.hehe

    ReplyDelete
  22. Mas, I'm here! Pls share some chicken with me...belum lunch! huhu ;)

    ReplyDelete
  23. salam perkenalan sedapnya tengokje dah tahu rasanya sooooo lazat.

    ReplyDelete
  24. uishhhh sedapnya mas...nanti akak nk pi cari ayam dulu..hehe

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...