Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Saturday, March 26, 2011

Ayam Kicap Berempah Harum Versi Derhaka



Assalamualaikum. Bersiaran dengan rasa agak malas2 sikit..he..he...Mas buat lagi Ayam Kicap Berempah Harum ni tapi versi derhaka sikit, bila tengok balik gambar yang lama, aiittt..lain lak rupa ayam ni...wakakakaka..ayam yang ni tak berapa nak hitam...agaknya sebab Mas letak bbq black paper mushroom sause kot tapi rasanya lagi sedapp sebab ada rasa mushroom tu...Kak Dayang jangan marah yer sebab Mas derhakakan resepi ni. Kali ni Mas buat berkuah sikit, sedapp tau.

Ayam Kicap Berempah Harum ala mushroom
Sumber : Mas Duniaku
Bahan :
  • 1/2 ekor ayam (dipotong dan digoreng 1/2 masak)
  • 1 sudu besar kicap pekat - Mas letak 1 sudu kecil
  • 2 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos lada hitam - optional  - Mas tak letak
  • 2 sudu besar bbq black paper mushroom souse 
  • 1 sudu makan cili giling 
  • 1 sudu kecil lada hitam (ditumbuk halus)
  • 1 sudu kecil serbuk jintan putih
  • Rempah tumis (bunga lawang, cengkih, kayu manis, pelaga)
  • hirisan daun sup secukupnya - tak letak
  • sedikit garam
Bahan kisar :
  • 1 labu bawang besar
  • 3 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 batang serai
  • 1 inci halia
  • 1/2 inci lengkuas
Cara-cara :
  1. Sediakan minyak secukupnya di dalam kuali. Tumis rempah dan bahan-bahan kisar hingga terbit bau. Kemudian masukkan pula cili giling dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  2. Masukkan kicap pekat, sos tiram dan sos tomato. Barulah dimasukkan ayam yg digoreng 1/2 masak tadi. Jangan lupa tambahkan air secukupnya. Kacau hingga mendidih. 
  3. Masukkan lada hitam, serbuk jintan putih, sos lada hitam, kicap manis, garam dan daun sup. Kacau lagi hingga ayam masak sempurna. (boleh tambah kicap, air mengikut citarasa sendiri)
  4. Hidangkan panas-panas setelah masak. 




14 comments:

  1. eh, akak br prasan ni resepi dr dpur akak..haha. maklumlah kan dh byk sgt ayam kat umh akak nun sampai x tau mane satu akak punyer resepi,..ahakss

    mas, tq byk2 sudi cube...derhaka sket xper, kalo derhaka byk, nak kene pi mengadap sultan...hahaha...

    apa2pun, akak nak tapau 2 ketul, leh? :P :D

    ReplyDelete
  2. ada org cakap buat masak kicap buh rempah sup pun dah sedap...hehe

    ReplyDelete
  3. Kak Dayang,
    wakakaka...mas derhaka sikit jer....muahahaha..
    anak2 mas suka ayam ni..tu yang banyak kali gak mas dah buat..kali ni letak mushroom sos, tu jadi lagi sedapp lak....
    memang banyak resepi ayam kat rumah akak..semuanya sedap2...he..he..

    ReplyDelete
  4. Watie ros,
    yer ke watie..kak mas tak pernah try lagi..ada resepi ke.....

    ReplyDelete
  5. tau sos lada itam aku dah expired. kalu tak elok aje tadi aku makan lauk expired.heehe..sedap ye makcik..biasala anak tokey gerai makan, musti teror masak lauk cenggini..hehehe

    ReplyDelete
  6. baru je lepas makan tengahari..kalau minta untuk makan malam leh tak..heheheh

    ReplyDelete
  7. weh..sedapnya lauk gini kan..nanti aku beli ayam dulu..hihi

    ReplyDelete
  8. Izah,
    wakakaka..dah berapa lama sos lada hitam kau tu dok bertapa kat dapo kau makcik....
    dah masuk dalam cik tong dah...muahahaha..
    haaa..tu bodek ke ape tu...mak aku pun dah pencen dah..wakakaka...
    nanti klu kau nk beli sos lada hitam, baik kau cari yang ada mushroom,,sedapp tau makcik...
    aku beli kat tesco...

    ReplyDelete
  9. Kak Nazrah,
    awalnya akak lunch..he..he...
    ni mesti sarapan aka lunch ni..he..he..

    ReplyDelete
  10. Ana,
    haaa..gi tangkap ayam cepat...muahahaha...

    ReplyDelete
  11. Assalam kak mas syg,lambat mai rini baru blk jusco,mesti dah abih kan ayam nih,huhu..Xpe la sja singgah sini nak jenguk2 akak,daa,opss amik resepi dulu,buatnya nnti2 jerla..

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum...
    Mas kalau derhaka ilmu tak berkat tau. hehehe ayat orang jeles.

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum Mas..

    Sedapppnya nampak ayam yang Mas masak tu..terliur Kak Lin.

    Bulan 4 akan datang ni Along anak Kak Lin balik. Kalau Kak Lin masak lauk ikan dia tak pandangnya, balik2 ayam...Kali ni Kak Lin nak masak ayam tiap2 hari biar sampai dia jemu! sekali sekala jadi ibu derhaka! hehehehe

    ReplyDelete
  14. Aslmkm Mas. Bebudak kat rumah ni semua hantu mkn lauk ayam masak kicap camni...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...