Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Friday, March 11, 2011

Ayam Harum Thai



Assalamualaikum. Moga dipagi Jumaat yang mulia ni kita semua sentiasa dirahmati Allah sentiasa. Ayam Harum Thai ni Mas buat Rabu lepas sebab semalam memang tak masak. Kasi periuk kuali rehat kejap....muahahaha
Sebenar dah terliur masa tengok Kak Ummi buat Ayam ni, kata Kak Ummi resepi diambik dari Try Masak. Lepas tu Kak Yatie lak try resepi ayam ni. Hmmmm memang sedapp tau...suka Ain ngan Daniel makan. Meh layan resepi Ayam Harum Thai ni. 

Ayam Harum Thai
Resepi Asal : Try Masak
Copy  : Kak Ummi
Sumber : Kak Yatie
Bahan-Bahan
  • 1/2 ekor ayam - dipotong kecil/ikut suka
  • 2 batang serai - dititik 
  • 4 helai daun limau purut 
  • 2 biji lada benggala - belah 4 - Mas tak letak
  • sedikit gula dan garam secukup rasa
  • 4 sudu besar minyak untuk menumis
  • 2 biji cili padi - belah dua
Bahan A (dihiris nipis/ditumbuk) :
  • 1 biji bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
Bahan B (dicampur, jadikan sos) :
  • 3 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar pes tomyam
  • 2 sudu besar kicap cair
  • 2 sudu besar kicap manis
  • 1 biji limau nipis - ambil jusnya
  • daun sup - dihiris halus-halus
Cara Memasak :
  1. Gaul ayam dengan serbuk kunyit dan garam dan goreng sekejep separuh masak je. Angkat dan ketepikan.
  2. Tumiskan bahan A sampai wangi.
  3. Masukkan bahan B dan kacau rata dan naik bau wangi jgk.
  4. Masukkan ayam, serai dan daun limau purut.
  5. Masak dengan api perlahan dan gaul sekata.
  6. Masukkan lada benggala dan bila ayam telah masak, tutup api.
  7. Hidangkan dengan nasi putih panas-panas.


16 comments:

  1. Assalam kak mas,amboi awainyer tayang lauk sedap yg dah abis tu..Saja nak bagi terliur la tu,ngee..Arini lunch kita nak msk western jer,resepi nih msk list dulu la,hehe..

    ReplyDelete
  2. Salam Mas, ingat tadi masuk salah rumah. Sejuk je tengok wall kaler biru ni. Menu2 ayam ni wajib masuk dalam list sebab anak2 akak memang suka sangat makan ayam

    ReplyDelete
  3. sampai ke sini baunya mas..nih lauk arini ke?leh aku tumpang makan kat umah ko arini..ehee..sedap ek mas?masak nasik lebih tau

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum...
    morning kak mas!! amboii, pagi2 dh tayang ayam.. dh bekfes rasa mcm nk makan ayamm je.. hehe.. nmpk bahan2 mcm ayam paprik pon ada gak.

    ReplyDelete
  5. ha ah..aku pun dah lama duk terliur tengok lauk ni kat blog kak ummi..ko mmg laju la mek..hehee.. aku nak gantung piyuk jugak ni..bila la gamaknya yee..huhuhu...hubby aku esok tak de lagi...nak tukar mode pasrah lah..huhuhuhuhu..

    ReplyDelete
  6. wahh..harumnya..terbau smpai ke lubang hidung saya ni..sedap ye kak?pedas x?

    ReplyDelete
  7. Zakiedana,
    he..he..masak western tu ajaj la kak mas sekali....muahahaha...

    Kak Aidah,
    cakkkkk..nampak muka mas tu..tak salah rumah kak..muahahah...
    try la kak..memang sedapp ayam ni...

    Sue,
    sue....ari ni aku tngh memikir nk masak pe ngan ayam atas singki tu...
    lauk tu dah hadam la....muhahaha..

    Tun,
    haaa..ada gak rasa macam paprik...tapi lain sikit..try la buat ton..baru tahu rasa mcm mana...

    Izah,
    wakakaka...makcik....cian makcik..jangan merajuk tau..nanti laki kau pujuk la..he..he..
    try makcik ayam ni..sedapp tau...

    ReplyDelete
  8. Pagi2 hari dah lapo tgk lauk Mas ni...ish2...dah habis lak tu...he he :-)

    ReplyDelete
  9. Eina,
    he..he..sedapp eina..try la buat...
    kak mas buat ni tak pedas sangat..kalau nk pedas..letak jer cili padi tu lebih..he..he..

    Cik Cek,
    dah hadam dah cik cek..he..he..
    jamu mata jer yer...

    ReplyDelete
  10. Salam kak Mas,
    Nampak bahan pes tomyam, daun limau purut dan limau tu, buat saya kecur jer... pergh! mesti sedap!

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum... hari tu ke kashmir, hari ni ke thailand. sok nak pi mana plak yea.

    ReplyDelete
  12. mas..
    ayu mood memasak hari nie merundum..so cincai jer...

    ReplyDelete
  13. Assalammualaikum Mas,
    Dah buat gak ya..mmng sedapkan ayam harum thai ni...harum je bau daun limau tu...akak mmng suka lauk2 mcm ni..

    ReplyDelete
  14. uishhh sedapnya akak kat sini pagi2 ni celik mata jer terus serbu dapur mas terasa lapo la pulak..hehe

    ReplyDelete
  15. Waaaahhhh...dah jangkit sini...hehehe

    ReplyDelete
  16. dah beberapa rumah nampak lauk ni..mesti sedap kan mas..ok, bertambah list akak ni..heheh

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...