Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Wednesday, March 23, 2011

Roti Putih Madu Harum Vanila



Assalamualaikum. Semalam masa Mas tengah bakar Roti Putih Madu Harum Vanila ni, nampak Izah dah tayang kat dapur dia. Cepat betoi mek jah tu...nampak roti Izah sangat gebu dan comei2. Buat Mas tak sabar2 jer tunggu roti Mas keluar oven. Hmmm dan hasilnya....tengok tu...sangat gebu dan lembutttt la roti Ros ni. Masa nak angkat keluar dari acuan, roti ni macam bergoyang2, tu petanda awal yang roti yang dibakar memang lembut dalamnya. Maceh untuk Ros sudi kongsi resepi roti yang sangat sedap ni. Makan macam tu jer pun dah cukup sedap...macam iklan roti gardenia tu...sungguh enak dimakan begitu saja.....bila Mas sapu lak  nutella dan kaya kat roti tu....perhhhhhh....sedappppp.....sangat berbaloi buat roti ni.

Roti Putih Madu Harum Vanila
Resepi Asal : Ros
Kuantiti bahan di bawah untuk 1 acuan roti sandwish dan 1 acuan petak 18cm.
Bahan untuk doh roti :

  • 500gram tepung roti
  • 3 sudu besar madu
  • 2 sudu besar susu tepung@skim milk - Mas tak letak
  • 3 sudu besar gula 
  • 1 biji telur -  tinggalkan sedikit untuk gliss pada roti nanti
  • 3 sudu besar shortening @ lemak sayuran
  • 220ml air suam - Mas letak susu segar suam
  • 6gram yis -  Ros dan Mas guna jenama mauripan
  • 4 sudu besar water roux
  • 1 sudu kecil garam
  • beberapa titik esen vanila
 Untuk gliss dan topping
  • baki telur + 2 sudu besar susu segar @ air + beberapa titik madu 
Cara ( Doh Roti) :
  1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.
  2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan,  Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.
  3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.
  4. Bahagi doh pada 2 bahagian, 1 bahagian di bahagi dua dan bulat-bulatkan setiap satu, masukakan dalam acuan sandwish loaf dan 1 bahagian lagi di bahagi pada 9 bahagian kecil dan bulat-bulatkan, susun dalam acuan petak 18cm, Biarkan doh naik dua kali ganda, masa yang diperlukan lebih kurang 40 minit ke 1 jam, gliss permukaan doh dan bakar pada suhu 180 darjah selama 16-18 minit atau sehingga permukaan bun perang.
  5. Sejukkan atas redai, dan simpan di atas bekas bertutup bagi mengekalkan kelembutan nya. Selamat Mencuba.
Nota: doh ni kalau nak letak inti ape-ape pun boleh, ikutlah selera masing-masing ya, kalau biarkan plain pun sedap juga, sungguh enak di makan begitu saja.


24 comments:

  1. makcikkkkk..separuh kan?
    hahahhaa..
    aku pun suke weh roti ni.lembuttt jee...makan ngan kaya pong sedap.makan gitu je pong sedap...
    ada lagi ke tu?ke dah melantak licin semalam.hehehee..

    ReplyDelete
  2. kak mas!!!!!!! jelesnyer tun!! kalau blh kukus, dh lama tun mengukus roti nih.. dh x payah beli roti dh pasni, kn.. sedapnyer..

    ReplyDelete
  3. haaa...mas dh buat!..gebu gebu nya...

    ReplyDelete
  4. wow...menggebu la roti kak mas..nampak pon dah sedap...cicah dgn kopi..terangkat..

    ReplyDelete
  5. Wahhhh gebusnyaaaa roti! Nak tanya sikit...kalau guna BM, lepas dah uli takyah rehatkan doh spt dlm step 3 ker Mas? Love konpius part ni.

    Hari itu dah try another bun resipi Ros gak..tak tau mana silap...bun jadi keras.

    ReplyDelete
  6. roti... my peberet.... sedapnya cicah air milo.....

    ReplyDelete
  7. Izah,
    wakakaka..haaa separuhh la....
    dah abiss dah makcik....
    memang lembut gebu roti ni..aku suka

    Mak Qis,
    best roti ni mak qis....

    Hani,
    betul tu...makan macam tu jer pun sedappp..

    Love,
    mas set yg uli dan doh naik sekali...dalam 1 jam 1/2 baru siap..lepas tu terus tumbuk2 keluarkan angin dan bentukkan...
    agaknya love set yg menguli jer kot..he..he..

    Kak J41,
    hmmmmm..memang sedap dicicah ngan milo....

    ReplyDelete
  8. Salam KAk Mas.. wah nampak sedap n gebus..ppssstt semalam ptg baru beli tepung roti.. stok dah ilek.. aper taknyer semalam dapo Izah n dapo akak.. hu huh u kena wat gak ni.. he he eh kak nak 3 ketui.. lapo ni.. he he eh

    ReplyDelete
  9. Erma,
    selamat mencuba erma....berbaloi2 buat tau roti ni...sedappppp..he..he..

    ReplyDelete
  10. gebusss nye roti akak ni, uwaaa, ni yg rasa nak buat ni, thanks ya sudi cuba resepi ros ni, ros suke je kwn2 buat menjadi....ilmu lebih berkat di kongsi bersama...

    ReplyDelete
  11. Mas...sekrg dah mahir wat roti..akak jeles...sebab kalo akak buat tentu keras....tension ni...

    ReplyDelete
  12. mas...
    rasanya semalam baru dok tgk kat dapur izah, cepatnya cik mas kita ni dah cuba? sedop ko?

    ReplyDelete
  13. Ros,
    ros, maceh sudi kongsi resepi roti yg best ni..lembut dan gebu betoi roti ni..dah sejuk pun masih ok lagi.....
    insyaAllah Ros....moga kita semua sentiasa diberkati Allah atas segala usaha dan ilmu yang kita belajar dan kongsi bersama ni....

    Kak Nazrah,
    akak, mas dulu pun tak pandai meroti...kena belajar perlahan2 kak..insyaAllah...pandai nanti meroti...he..he..

    Kak Wanie,
    haaa...mek ijah tu lagi cepat..he..he..
    sedapp kak..lembut dan gebu jer roti ni....

    ReplyDelete
  14. aduh...gebusss nyer roti nih!boleh dicuba nie,kena cari tpung roti dulu..kot ada anto sikit yo mokcik..ditunggu nie

    ReplyDelete
  15. dah kemari dah roti ni... bila lah nak sampai rumah akak...

    nampak sangat gebu roti tu...:D

    ReplyDelete
  16. Kak Asma,
    akak...try tau roti ni..sangat best...lembut gila..he..he..
    akak nak yer..dah abiss la...he..he..

    Kak Ita,
    akak...gi bergegas buat kak....
    rugi tau tak buat..he..he..

    ReplyDelete
  17. ko pun dah try ye mas?aku numpang nengok je laa dulu..nanti kalau kudrat aku rajin..aku wat ler..roti pun x abis2 nih beli aritu.hee..kalo buh inti mesti best je kan mas kan..

    ReplyDelete
  18. Insyaallah..nak meroti gak ptg nih!!! semangat tgh berkobar2 nih...:)

    ReplyDelete
  19. Sue,
    wehhhhh sue..kau buat tau..best la roti ni..lembut dan gebu jer....
    klu letak inti lagi la best makcik..he..he..

    Kak Bee,
    akak...cayokk cayokkk.....letak inti pun best gak kak bee...
    selamat mencuba kak..he..he..

    Nurul,
    nurul....sabar yer..he..he..

    ReplyDelete
  20. gebunya roti ni..akak mmng suka tngk roti2 yg Mas buat...kalau ada kat umah Mas, mesti ada gak kat umah Izah..begitulah sebaliknya..kamu berdua mmng rajin....

    ReplyDelete
  21. Massssssssssssssss....laju2nya entry adik akak nih...puah berlari mengejor....baru nak minta vongkoss puding roti caramel tu.....alamaaaak.....kuor roti gebus harum vanilla.....mmm bertuah badan cik suamiiii:)

    ReplyDelete
  22. Kak Yatie,
    wakakaka..kembar siam tak seiras kak....muahahaha....
    akak pun apa kurangnya..cantik2 roti akak...

    ReplyDelete
  23. Kak Ayu Safieza,
    hmmm...jngn che suami tu membulat dah..he..he..
    suami mas suka roti kak..tu yg selalu buat...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...