Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Monday, March 7, 2011

Rainbow Chiffon Cake



Assalamualaikum. Meh layan Rainbow Chiffon Cake di pagi Isnin yang ceria ni. Untuk tetamu yang bertandang semalam, jadi salah satu menunya, Mas buat Rainbow Chiffon Cake ni. Yang lain2 Mas buat  Mee Goreng dan Popia Bersira Pedas. 
Pada Mas Rainbow Chiffon Cake sangat sedap. Rasanya lemak2 manis sebab ada santan dalamnya dan cipon ni gebu dan  moist sikit. Tak terlalu manis pada tekak Mas.
Resepi asal dari Kak Rima yang memang teror dalam mengkek ni. Gambar2 kat blognya pun sangat cantik. Kak Ummi dan Kak Ita pun dah cuba, Rainbow Chiffon Cake akak berdua tu pun sangat cantik, tu yang Mas pun tergoda nengoknya.

Rainbow Chiffon Cake
By : Kak Rima
Ingredients
Egg Mixture
In this mixture, the recipe calls only to pour the egg yolks into a well of dry ingredients. I whisk the egg yolks and caster sugar, firsthand, and then mix it to the dry ingredients, oil and coconut milk.

  • 50g caster sugar
  • 20g milk powder
  • 20g cornflour
  • 140g flour
  • 1 tsp baking powder
  • 100ml vegetable oil (I used corn oil)
  • 100ml coconut milk
  • 140g egg yolks (abt 8 eggs)
Egg Whites Mixture
  • 300ml egg whites (abt 9 eggs)
  • 150g caster sugar
  • 1/2 tsp table salt
  • 1 tsp cream of tartar (optional)
Rainbow Paste
  • 1/2 tsp pandan paste
  • 1/2 tsp strawberry paste
  • 1/2 tsp chocolate paste
  • 1/2 tsp vanilla essence (I added)
Method
  1. Preheat the oven to 180C. Prepare a 20cm chiffon cake (I used 22cm.. best wud be 24cm tin). Do not grease or line the tin.
  2. Combine sugar, milk powder, cornflour, flour, and baking powder (I sifted these ingredients three times). Make a well in the centre. Pour the egg yolks (mine is already mixed with caster sugar) in the middle, mix well, while adding the oil and coconut milk. Work from the middle to the edge, combine well until you have a smooth egg mixture.
  3. Meanwhile, whisk egg whites, caster sugar, salt and cream of tartar until soft peak. (i whisk egg white till foamy .. add in cream of tartar and salt.. then add sugar in 3 addition) Mix this mixture into the egg mixture. Work lightly but thoroughly, to avoid any lumps.
  4. Divide the mixture into 4 portions and put each portion into a bowl. Work each paste into each bowl, so you will have one bowl of pandan paste mixture, one bowl of strawberry paste mixture, and another bowl of chocolate paste mixture, while the rest of the mixture remains plain.
  5. (I divide egg yolk mixture into 4 portion and added pandan, chocolate and strawberry paste in each bowl.. I added 1/2 tsp of vanilla essence in plain batter.. once ur done whisking egg white mixture.. divide it into 4 portion and fold in egg white mixture gently into each bowl)
  6. Pour these mixture into the tin, and bake for 45 minutes, or until it becomes springy to the touch. Remove the cake from the oven and immediately turn the cake upside-down, using the tin's feet (if you have a chiffon cake with feet). Otherwise, use a strong bottle, like your vinegar bottle, to hold the cake by sliding the bottle into the tin hole in the middle. Leave it to cool.
  7. When it is already cool, remove the cake from the tin by using a long thin knife, loosening from the sides and bottom of the tin. Slice and serve..  

Rainbow Chiffon Cake
Diterjemahkan oleh : Kak Ummi  
Copy : Kak Ita 
Bahan (adunan kuning telor) :
  • 50 gm. gula kastor
  • 20 gm susu tepung
  • 20 gm tepung jagung
  • 140 gm tepung
  • 1 sk. baking powder
  • 100 ml minyak sayur/minyak jagung
  • 100 ml santan (akak guna santan kotak)
  • 140 gm kuning telor (anggaran 8 biji)
Bahan (adunan putih telor):

  • 300 gm putih telor (anggaran 9 biji)
  • 150 gm gula kastor
  • 1/2 sk. garam
  • 1 sk. cream of tartar (optional)
Pes Warna Pelangi :
  • 1/2 sk. pes pandan
  • 1/2 sk. pes strawberi
  • 1/2 sk. pes coklat
  • 1/2 sk. esen vanila

Cara Membuat :
  1. Panaskan oven dahulu pada suhu 180C. Sediakan loyang chiffon 22/24 cm (loose pan). Tak perlu dilenser dan dialas.
  2. Whisk gula dan kuning telor hingga sebati.
  3. Dalam mangkuk lain, campurkan gula, tepung, susu tepung, tepung jagung dan baking powder yang telah diayak 3 kali.
  4. Ruangkan ditengahnya dan tuang campuran kuning telor dan gula tadi, santan serta minyak. Kacau dari bahagian tengah ke tepi mangkuk hingga sebati dan mendapat adunan yang lembut. Ketepikan.
  5. Kemudian dalam mangkuk lain, pukul putih telor hingga berbuih, masukkan cream of tartar dan gula 3 peringkat dan pukul lagi hingga bertanduk (soft peak/diterbalikkan adunan tidak jatuh). Note: Jika ikut Rima, dia membahagikan dulu kesemua adunan putih telor dan adunan kuning telor kepada beberapa bahagian mengikut warna yg akan digunakan sebelum dicampurkan dengan warna2 tersebut.
  6. Kemudian masukkan juga esen vanila kepada aduann plain, kacau sebati jugak.
  7. Tuangkan adunan ke dalam loyang berselang seli dan bakar selama 45 minit atau hingga kek nampak "spongy" jika ditekan sikit.
  8. Setelah masak, terus terbalikkan kek dan biarkan hingga betul-betul sejuk baru digunakan pisau dan lalukan di tepi dan dasar loyang agar kek tertanggal. Potong dan hidangkan.


32 comments:

  1. salam mas.. wahh mencipon pelangi gak ya.. akak pun dah buat cipon pelangi ni, tp amik resipi kat rumah gert. rasanya resipi gert dan rima sama jer, dtg dr blog org indonesia.. mmg sedap kan.. moist dan lemak2 gitu

    versi k.nor buat tu, k.nor tukarkan santan kepada susu cair :)

    ReplyDelete
  2. AsSalam kak mas,rindunyer kat akak..2ari xsinggah sini dah bermacam menu yg dah terlepas..Byk jga telur yg di guna yer,ni kes kedekut telur la ni,ngee..Kek jns cipon nih mmg sedapkan kak,kalu ngap mmg xterasa dah abis seketoi2..Nmpak sedap n lembut jer cipon akak.

    ReplyDelete
  3. kak nor,
    best la cipon ni..
    sepupu abang semalam, suka benar dia makan..he..he..
    memang moist dan rasanya lemak2 kan kak nor...
    akak dah try yer..
    tak perasan lak mas..he..he..

    ReplyDelete
  4. Assalam Mas,
    Cerianya pagi ni ada rainbow chiffon cake..anak2 akak suka betul kek yg kaler2 mcm ni...nak cubalah resepi ni plk...

    ReplyDelete
  5. wahhh..pagi nyer dah tayang kek ni..ni yang menggoda nii...adeh rajin ke tak nak mencipon neh..rasa cam baru lagi mencipon..hehehee...nanti datang kerajinan boleh try gak ni..
    tapi mmgbetul ada beza guna santan tu..rasa wangi n lemak tu kan

    ReplyDelete
  6. musim chiffon dah datang ye mas! cantik arr kek tu

    ReplyDelete
  7. wah!pagi2 dah ada cipon ya mas..akak belom ada berani nak try lagi..
    tengoklah hari ini nanti macam mana..mintak2 la semua yg di buat menjadi hari ni..hehe

    ReplyDelete
  8. hamboii...pepagi dah keluar pelangi yer..hujan ke sana mas? hehe

    ReplyDelete
  9. morning kak mas!
    sedapnyer kek cipon akak.. sy x pernah mencipon nih.. kak mas hntr kt sy sket deh. terliur laa tgk.

    ReplyDelete
  10. mas dah buat ye...
    sedap kan mas... akak rasa macam nak buat lagi aje.... tak puas makan rasanyer :D

    ReplyDelete
  11. ni la salah sorang jiran akak yg rajin memasak..teruskan memasak hingga ke titisan peluh terakhir..hehe gurau2 je Mas ye..!

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum...cantiknyer cipon, sedapnyer :)

    ReplyDelete
  13. Zaliedana,
    haa..memang cipon ni guna banyak telur sikit..k.mas buat 1/2 adunan jer...jadi guna 4 biji telur...
    tapi berbaloi tau sebab cipon ni sangat sedapp...he....he..

    Kak Yatie,
    try buat kak..memang best sangat cipon ni...cantik dan menarik lak tu..he..he..

    Izah,
    makcik..baik kau try ..best tau cipon ni...sedapp sangat..kompom kau la makcik...

    Kak Zarin,
    bila dah lulus mencipon ni..rasa seronok lak kak...
    meh la mencipon kak...

    Kak Anim,
    insyaAllah..menjadi la kak...try la buat kak.....

    ReplyDelete
  14. Anna,
    sebab tak hujan la aku buat pelangi sendiri..wakakaka...
    sedapp tau cipon ni....kau tak tergoda ke..he..he..

    Tun,
    try la buat tun..harus dicuba resepi ni..he..he..

    Kak Ita,
    sedappkan kak ita cipon ni...mas pun suka..berbaloi guna telur banyak....sedapp bangat..

    Kak Sofea,
    he..he..akak pun apa kurangnya...
    seronok kan memasak ni....
    mas suka..

    Rabiatun,
    he..he..tergoda yer...

    ReplyDelete
  15. x terbuat la kak rose cipon2 ni suma... takut x menjadi!

    ReplyDelete
  16. Kak Mas.. cantik n gebus chiffon akak.. kak lemak dging salai hu hu hu sedap2.. lama x dtg umah akak mcm2 ader sedap2 he he he.. nak makan sini... he he

    ReplyDelete
  17. Wah wah wah wah...adik akak niiiiii rajin wat kek....sekali wat terus jadi....chiffon rainbow lagi....sampai doha bau wangi nyer ni....;)

    ReplyDelete
  18. Wah Mas...
    ku pun buat cipon hari ni..tapi marble jer la..ewahh..serupa!:D

    ReplyDelete
  19. waa.. Colourful kek nie kak. Cantik! :)

    ReplyDelete
  20. mas, cantik la kejadian chiffon mu itew...colour pun cun jer...nk tukar gan cheese akak la...hehe

    ReplyDelete
  21. Assalam mas,
    cantik dah cipon mas ni dah ramai juga yang mencuba..akak masih terkais2 hehe..bilalah tu nak buat ya..

    ReplyDelete
  22. mas,senang tak nk bt cipon ni?x pnh2 try :) tringin tp skrng ni,oven plak meragam..ish,sabar aje la :)

    ReplyDelete
  23. salam mas,
    gebu jer nampak kek tu..
    saya macam dah fedup nak buat kek..
    mmg takda kepakaran agaknya..
    kek cokklat kukus jer yang ok

    ReplyDelete
  24. Mas

    santek arr tu cipon..kaler maler..akak pun terguda gak...akak pat cipon ni cuma leh yg pandan jer la..

    ReplyDelete
  25. masuk sini kena tahan nafsu..

    MAS...
    alahai............mujur tegahari tadi dah makan big apple...tak terliur lah..

    hahahha

    semangkuk Mas...banyak lagi kan>>

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum Mas...berselera betui tengok kek kaler maler mcm ni. Dulu2 time belum kawin masa duk dgn mak pernah buat, masa tu xde cifon cantik2 camni, yg biasa time tu cifon pandan..ada lg tak kek tu, pos 3 ketui kat akak... :)

    ReplyDelete
  27. waa..nanges gak tgk kek marbel2 camni..cantek sunguh kejadiannnye yer...mntak sekepng.ade lg ?kekeke

    ReplyDelete
  28. Kak Rose,
    try la buat kak..mas dulu pun tak berani...
    nanti dah menjadi cipon akak tu..macam gian lak nak buat lagi..he..he..

    Erma,
    he..he..meh cuci mata kat sini...

    Kak Ayu Safieza,
    dah byk kali mencipon kak baru menjadi..he..he..

    TTM,
    perhhh...TTM lagi hebat..sekali buat terus menjadi..jeless tau..he..he..

    Nisya,
    sedapp tau cipon ni..he..he..

    Kak Nieza,
    cis kek...sape yg tak nak..he..he..

    ReplyDelete
  29. Kak Ayu,
    try buat kak..
    memang sedapp cipon ni..

    Deliah,
    hmmm..kena beli oven baru la tu..he..he..

    Cikgu Isza,
    mas pun baru lulus mencipon cikgu...
    try la buat cikgu..mana tahu ada bakat terpendam...

    Kak Yat,
    nape cipon pandan jer....ramai yg suka pandan ke...he..he..

    Ayu,
    dah abiss ayu...
    biggapple tu...mas pun suka..
    sedapp kan donat dia..

    Noorsha,
    jngn nangis sha...he..he..
    dah abiss la cipon ni..
    try la buat sha...
    mesti cantik cipon sha...

    Kak Azlina,
    he..he..tu la pasal..skrg macam2 species cipon kluar kan kak....

    ReplyDelete
  30. alamakkkk camne leh terlepas cipon mas yang cantik nihhh... dah abis ker mas?? buatkan lagikkkkkkkkkkk hihihi

    ReplyDelete
  31. aku pun terlepas gak cipon nih..ko ada tinggalkan utk aku x mas?tenet aku kebengongan jer sehari 2 nih..huhuuu..aku kalo x nmpk gmbr susah nak mengomen...hihi..
    cantik ah cipon ko mas!

    ReplyDelete
  32. Kak Hana,
    he..he..dah abiss la kak...
    tapi memang nak buat lagi sebab cipon ni memang sedappp...
    cuma tak tahu jer bila nak buat lagi....he..he...

    Sue,
    ni sorang lagi..aku buat ahad lepas sue..dah abiss dah...
    kau dah try ke belum...
    sedapp tau cipon ni...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...