Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Monday, March 14, 2011

Masak Lemak Cilipadi Ayam Salai




Assalamualaikum. Ari ni masak apa yang ada kat dapur jer sebab esok Mas sekeluarga balik kampung.  Ari ni try masak Masak Lemak Cilipadi Ayam Salai lak. Sedappp tau. Resepi ni Mas ikut resepi Masak Lemak Cilipadi Daging Salai tu, cuma tukar daging ngan ayam jer. Ayam tu Mas salai dalam oven jer..senang keje......lagi pun dok rumah bertingkat ni mana boleh ikut suka buat bara api...nanti tak pasal2 bomba datang sebab ada orang report banyak asap....muakakaka....pernah terjadi kan kes macam ni.....wakakaka..
Dari melalut tak tentu pasal...meh layan lunch Mas dan anak2 ari ni...

Masak Lemak Cilipadi Ayam Salai
Sumber : Mas Duniaku
Bahan-bahan
  • 1 ekor ayam dipotong2 - dilumur dengan serbuk kunyit dan garam - perap kemudian salai
  • 15-20 biji cili padi kampung
  • 1 1/2 inci halia
  • 1 1/2 inci kunyit hidup
  • 1/2kg @ 500ml santan pekat
  • 600ml air @ santan cair
  • 2 batang serai - dititik hujungnya
  • 1 asam keping
  • 2 helai daun kunyit - di siat-siat dan di ikat
  • garam dan serbuk kunyit secukupnya
  • sedikit gula
  • sedikit kiub ayam

Cara-cara
  1. Sebatikan ayam yang dipotong2 ngan garam dan kunyit , perap dahulu dan letak atas jaring yang disapu sedikit minyak dan masukkan dalam oven, letak dulang bawah jaring tu supaya air ayam  menitik atas dulang tu.
  2. Sebelum tu panaskan dahulu oven pada suhu 140c dan salai selama 60 minit...
  3. Tumbuk cili api, halia, kunyit hidup dan garam sehingga lumat.
  4. Masukkan bahan tumbuk dan ayam salai kedalam periuk dan tuang santan pekat -(tinggalkan sedikit yer.).bersama sedikit air, asam keping dan serai yang telah dititik dan masak di atas api sederhana sehingga mendidih dan kacau selalu.
  5. Biarkan mendidih selama 10-15 minit dan masukkan daun kunyit, sedikit gula dan kiub ayam.
  6. Biarkan mendidih dan masukkan pula lebihan santan pekat dan biarkan mendidih lagi dan rasa dulu garam baru di tutup api.
  7. Makanlah bersama nasi panas dan ikan masin.


17 comments:

  1. ala..makcik neh biasa la melalut happi nak balik kampung katakan..semua pun sedapp je...kentut pun wangii je..hahahhahaha.. guwau makcikk

    weh sedap ye masak gini.lama dah tak melemak ayam..nak sikitt

    ReplyDelete
  2. muahahaha.....
    kau pun dah melalut tu...

    haaa...aku nak tukar ngan nasi ayam kau tu....boleh makcik...

    kau dah try ke belum masak lemak ayam salai ni...sedapp tau...
    kompom klu kau makan bertambah nasi tu....wakakaka..

    ReplyDelete
  3. Ishhh mas...

    ni pong satu lagik lauk gerek dimakan espeselli dikala ujan seperti sekarang masa akak sdi opis nih..adoimakkkk..shedappp

    ReplyDelete
  4. mas..ni tak boleh tunjuk my 2nd son..lauk favourite dia....kalau boleh hari2 nak lauk ayam lemak padi..!!

    ReplyDelete
  5. Kak Yat,
    he..he..betul tu..mas makan pun dikala hujan lebat...
    perrhhhh..sedappp ooo

    Kak Ayu,
    kak ayu..menantu mas tu memang...sama macam Ain...suka sangat ngan masak lemak...he..he...

    ReplyDelete
  6. rajinnya mas menyalai ayam tu.. kalau akak hmm... mesti fikir nak cepat siap lebur je terus dlm piuk.. hehehe...

    ReplyDelete
  7. Kak Madihah..
    idak la rajin sangat kak...sebab salai pakai oven ni..tak la susah sangat kak..he..he..
    lagi best klu ayam tu disalai..
    sedappp..

    ReplyDelete
  8. mas, sedapnya! akak suka ler msk lomak ni...lagi pedas lagi sodap ni...wah nk blk kg ke?kat mana tu mas? bestnyer selamat pergi dan selamat blk yer...will miss u laling...hehe

    ReplyDelete
  9. Kak Nieza,
    betul tu tapi Mas tak leh buat pedas2 sangat sebab Ain ngan Daniel tak tahan pedas sangat...
    terpaksa la gigit cili padi...muahahaha....
    maceh kak..aminnn

    ReplyDelete
  10. Mas, apa khabar??
    wah!!! tukar rumah baru yer....heheheh...
    tapi ayu suka yang lamalah...(jgn terasa yer)
    cuma skrang nie luas sikit mata memandang...

    PS:ayu nie nak diet..tetap badan naik gak.....alahai....asyik makan jer kot....tergugat lihat menu mas yang menyelerakan

    ReplyDelete
  11. Ayu,
    he..he..sihat...yg lama best yer...
    sajer tukar angin lak ayu...
    tak pe..mas suka pendapat ramai...
    he..he...diet kau mesti hancur masa gi rumah CMG..tengok video tu..seleranya ayu makan..gerenti sedapp air tangan CMG tu kan ayu....
    esok kau diet balik ter ayu..wakakaka..

    ReplyDelete
  12. mas, kat rawang nih tgh hujan nih...nampak lak masak lemak nih rasa lapaq la pulak!!!!

    ReplyDelete
  13. Kak Bee,
    akak..kat shah alam baru jer berhenti, hujan lebat tadi..he..he..
    betul2..makan time2 hujan maunya bertambah nasi ...he..he..

    ReplyDelete
  14. Mas...ngeee bauru minggu lepas smoke detector dapur kak ayu munyikkkkk.....heeeeeee......kelam kebut gak la.....sibaik vomba2 x mai...

    MMM ari tu wat ngan daging salai eik....hair ni lak wat ngan ayam...pergh....sedap2 belake....kak sukeeee kak sukeeee kak sukeeeeeeee!!

    ReplyDelete
  15. kak ayu...
    wakakaka..mana datang asap tu kak...
    mas pun sukaaaa...he..he...
    sedapp kan masak lemak cilipadi...

    ReplyDelete
  16. oh mas.. sungguh rajin di situ.. meh pos sini sikit.. buleh? hiksss

    ReplyDelete
  17. Kak mas,lambat ketapi rini,xpala xnakmnta masak lomak lar,sbb dah tau dah illek..Semoga selamat perjalanan pergi n blk akak ke kg yer..Psstt buah tangan dr kg jgn lupa,kaki tangan xnak yer..muahaha..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...