Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Saturday, March 5, 2011

Marble English Bread


     

Assalamualaikum. Pagi sabtu yang menceriakan. Mas nampak ada 2 orang dah buat Marble English Bread yang Kak Ummi buat semalam. Kak Ita dan Anna, macam berjanji lak kita..he..he...
Pada Mas English Bread ni sangat senang dibuat dan bahan2nya pun mudah jer. Rotinya pun lembut tanpa sebarang bahan pelembut. Sedapp tau. Mas cicah ngan air milo jer......
Asalnya roti Kak Noreen ni putih jer, kemudian telah dimekapkan oleh Mamafami. Jadi cantik la roti ni...warna warni....cantik kan..he..he..

Marble English Bread
Resepi Asal : Kak Noreen 
Rujukan : Mamafami dan Kak Ummi
Bahan-bahan (1 loaf) :
  • 300gm tepung roti
  • 1 camt instant yeast
  • 1 camb gula kastor
  • 1 camt garam
  • 30ml (2 camb) susu segar
  • 180ml air suam
  • 10gm mentega / unsalted butter
  • sedikit olive oil - untuk sapuan atas roti

Cara:
  1. masukkan semua bahan ke dalam BM dan tekankan untuk setting doh
  2. tunggu sehingga siap selama 1 1/2 bergantung pada jenis BM masing2
  3. kemudian keluarkan doh dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
  4. tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
  5. bentukkan doh menjadi bulat yang besar dan biarkan rehat selama 10-15 min
  6. kemudian bahagikan doh kepada dua bahagian dengan setiap satu seberat 265gm
  7. bentukkan semula menjadi bulat besar
  8. ambil satu doh tadi dan canaikan menjadi bentuk bulat dan gulungkan seperti swiss roll (*akak ikut Mama, roll memanjang dan dandankan roti tersebut - dandan pun x berapa cantik...kerastangan..hehe)
  9. susunkan ke dalam loyang yang telah digriskan terlebih dahulu
  10. lakukan lagi dengan doh yang satu lagi
  11. kemudian biarkan doh naik sekali lagi selama 45 min ke 1 jam
  12. jika berada di negara 4 musim bolehlah disimpan loyang tadi ke dalam oven tanpa perlu ON kan
  13. apitkan kiri kanan atau atas loyang tadi dengan dua cawan air panas untuk mempercepatkan proses penaikkan doh
  14. setelah itu bakar pada suhu 190-200C (bergantung pada jenis oven masing2) selama 30-35 min atau sehingga masak dan keperangan (jika suka roti yang crusty bolehlah ditaburkan sedikit tepung ke atas doh tadi sebelum dibakar, jika suka bolehlah disapukan dengan egg wash campuran telur dan susu atau air)
  15. setelah masak bolehlah dikeluarkan dari oven dan sapukan dengan olive oil supaya permukaan roti sentiasa lembut
  16. biarkan sejuk dan bolehlah dipotong.


20 comments:

  1. Rajin tul mek mas nih meroti..kali nih siap kaler maler lagik.. kalo ko buh setiap kaler tuh ader perisa sure lagi sedap kan mas..cube ko bagi aku rasa sebuku..

    ReplyDelete
  2. Waaaaaaaaaaaaaaaa...dah memarble roti tu eh...hehehee...bravoooo Mas!

    ReplyDelete
  3. salam mas...bf ape tuuu...wah roti pelangi dh sampai kt umah mas plk..cepat betul dia berjalan naik roket ye..mas ni mmg rajin..kalau akak naik kereta lembu..lmbt sampai kt umah akak ni..hehehe

    ReplyDelete
  4. Uwaaaa...cerianya pagi ni....ada roti kaler maler lagi..kalau anak2 akak mmng suka roti2 mcm ni...cicah milo panas mmng sedapkan..

    ReplyDelete
  5. alahaiii jelesnyer tgk sana sini wat marble bread... cantik la mas...sayang nk mkn....

    ReplyDelete
  6. tahniah masss
    org ke3 dah cuba dlm minggu ni kak ilah cuma julingkan mata jer tengok sbb en bm tk de tangan sakit tak berapa kuat nak uli..tido tindih tangan dah 4 minggu dah sakit.. nak urut laa huhuu

    ReplyDelete
  7. hihihi boleh sama pulak sarapan kita hari ni mas...
    akak mula ingat nak wat colour macam mamafahmi lembut aje....
    masa nak curah warna tu terbatuk2 tu yg tercurah banyak... hihi entam aje lah labu... janji lembut...

    ReplyDelete
  8. heheh Mas ..ko lg ak tabik spring toing toing le..aku tgh perap ko dah makan siap cicah milo lagik..heheh..aku nak bt lg..cik abe kata sedap...ehem..ehem...

    ReplyDelete
  9. Makcik...
    Apa ni sana sini bermarble ni.. Jeles aiiiii ...
    Sedap ye mas? Sedap dan cantik patut la bahagia je hari sabtu dia.. Huhu nyamfass tau.. Aku gak yang buhsan ni haaa

    ReplyDelete
  10. mas--
    ya ampun..semalam kak ummi dah tayang

    now mas pulak..mujur ku terjah sini awal..
    tukar dgn bingka roti yer..hehehe

    ReplyDelete
  11. Hai Mas...cepat betul kerastangan hang buat roti..tak tercapai akal ku...

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum.. kak Mas, sy 1st time dtg, terus tgk roti kalerpul nih.. adooii.. bila nk stat meroti nih..

    ReplyDelete
  13. Sue,
    memang best roti ni sue...aku cicah ngan milo jer..
    ada bibik menguli sue, tu yg rajin...he..he..

    Kak Ummi,
    geramm betoi tengok roti akak tu..
    tu yang buat gak..he.he..

    Kzai,
    tak tahan tengok roti kak ummi yg cantik tu...tu yg buat gak..
    best tau roti ni..k.zhai pun buat la nanti..

    Kak Yatie,
    bebudak memang suka warna warni ni kak..
    try la buat kak..
    memang best roti ni..he..he..

    ReplyDelete
  14. Kak Hana,
    meh la join meroti sekali kak..
    akak buat lagi la cantikk..he..he..

    Kak Ilah,
    akak...sapu minyak kt tangan tu..
    tak dapat2 lagi yer BM tu...inayaAllah ada rezeki akak nanti..he..he..


    Kak Ita,
    akak..roti akak lagi cantik tau..
    berseri2 warnanya..
    best kan roti ni..mas pun suka..

    Anna,
    he..he..macam berjanji lak kita kan..mas lepas tengok kak ummi buat, mas terus buat..memang best roti ni..

    ReplyDelete
  15. Izah,
    oiitt makcik..laki kau dah balik ke blum..gi ajak dia jejalan..he..he..
    try la buat roti ni makcik..best tau..he..he..
    anak2 kau mesti suka..

    Ayu,
    ayu..tergoda tengok kak ummi buat semalam la ni..he..he..
    mas dah tengok bingka roti ayu..
    cantik la gambarnya..

    Kak Nazrah,
    mehh join sekali...
    seronok tau meroti..he..he..

    Tun,
    maceh tun sudi bertandang sini...
    meh kita meroti...he..he..

    ReplyDelete
  16. salam mas..roti yang ceria begini mmg menarik perhatian anak anak:)

    ReplyDelete
  17. waduh mas dh meroti sampai ke london..akak punyer roti ntah bila nk siap..hahaha!! BM ku pun elok jer tersorok kt bilik stor nun..hehe!!

    ReplyDelete
  18. uisshhh meriahnya rotimu dik...akak pun nak wat gak la nanti...haha semua nk buat tapi tak terbuat2 pun.. tak terkejar masnya n3 laju sgt..hehe

    ReplyDelete
  19. Mas, mama baru terbaca ayat nih...
    ...kemudian telah dimekapkan oleh Mamafami....
    Ahahaha... dah rasa macam mak andam la pulak! Muahahaha... muka sendiri pun tepek bedak baby johnson je tau..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...