Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Tuesday, March 8, 2011

Daging Merah bersos Plum



Dalam cuaca mendung di pagi hari, meh layan Daging Merah bersos Plum Kak Dayang ni. Sedapp tau. Cuma daging ni macam tak berapa merah lak, sebab Mas tak perasan kena letak pewarna masa rebus daging....haaa..tu la..tak baca betul2..wakakaka, dah siap masak baru perasan. Apa pun Daging Merah bersos Plum ni memang sedappp, kalau sesiapa yang tak try lagi, baik cuba resepi ni. Kak Nor dan Izah pun dah try...sedapp kan....

Daging Merah bersos Plum
Resepi Asal : Kak Dayang
Sumber : Kak Nor dan Izah
Bahan : (3-4 orang makan)
  • 250-300 g daging (direbus dan dihiris nipis)
  • 1 labu bawang besar (dihiris)
  • 3 biji bawang merah (dihiris)
  • 2 ulas bawang putih (dihiris)
  • 1 sudu makan cili giling
  • 1 sudu makan sos plum
  • 2-3 sudu makan sos cili
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 1 biji cili merah (dihiris)
  • 2-3 biji cili padi (diketuk)
  • sedikit kicap manis jika suka
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1-2 helai daun limau purut jika suka
Cara :
  1. Panaskan minyak secukupnya di dlm kuali. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi. Kemudian, masukkan cili giling dan tumis lagi hingga pecah minyak. 
  2. Masukkan sos tiram, sos plum, sos cili, kicap, cili padi, cili merah, dan daun limau purut. Masukkan sedikit air dan kacau hingga mendidih.
  3. Masukkan daging, bawang besar, garam dan gula (jika perlu). Kacau sebati hingga kuahnya pekat. 
  4. Setelah masak, hidangkan dgn nasi panas. 
  5. *** masukkan sedikit pewarna merah semasa merebus daging supaya kelihatan lebih menarik.
** 1/2 dr bawang besar K.Nor tumiskan sekali bersama dgn bawang merah dan bawang putih. Anak2 ni kurang sket makan bawang yg nampak jelas dlm lauk, kalau dah sebati sket dlm kuah tu tak per jer. Mas pun sama.



22 comments:

  1. jd mcam aku haritu eh? aku biar je..last2 dia elok sdri..hehe...
    haritu kak ayu ada bg link, tah mana dh, ko belek2 kat sb aku tu, tp aku pun tak paham..tu yg tak buat..dia elok sdri nanti..sabo...hihi...
    try refresh balik ko punya entry..tu salah 1 cara kak yu bgtau haritu..

    ReplyDelete
  2. ha ah makcik letak pewarna..tapi aku saja je skip tang letak warne tu..hehe.tapi lauk ni mmg best!! aku suke and hubby aku pun kata best.eh mas, ko tuko langsir baru ke?aku nampak biruuuuuuuuuuu

    ReplyDelete
  3. ehhh akak nampak biru gak.. tp dr td duk loading tak abis2 lg nih.. nak beraya apa lak ni mas hehe

    ReplyDelete
  4. ha ah mas..bestkan lauk ni..eina pun pernah try satu masa dulu..tapi dulu xde blog lagi..hehehe...eina pun mcm izah..selalu skip tang pewarna tuh..bukan ape,kang banyak komen pulak yg memakannya..hehehe

    ReplyDelete
  5. Kak Mas.. sama menu kita Daging.. kita tukar nak.. erma bawak daging masak merah bersantan... bleh cuber resepi ni lak... he eh he

    ReplyDelete
  6. bilalah agaknya nak beli sos plum ni....asyik tertangguh je

    ReplyDelete
  7. Assalammualaikum mas,
    Pepagi tngk lauk daging ni buat perut akak berkeroncong tau....mcm2 muzik akak dengor....aduh laparnya...aahhhh nak kedapurlah nak cari makanan..lapor betul niiiii...(nak tngk ada stok daging tak kat esbok...kih3..)

    ReplyDelete
  8. Anna,
    macah makcik..aku dah godek2 tadi dan dah ok...he..he..

    Izah,
    tu la pasal..dah siap masak baru aku perasan kena letak warna...hampeh betoi..
    nasib baik daging ni sedappp..
    aku suka la...
    rasa masam, manis dan pedas tu best kan...he..he..

    ReplyDelete
  9. kak mas.. sejak dua menjak ni asyik tgk org masak dgn sos plum je.. haish..xleh jd nih, meh hantar sebotol sos plum ke saya.. hehe

    ReplyDelete
  10. Kak Nor,
    cantik kan biru...tenang jer...he..he..
    saje jer kak..tukar mood sikit..he..he..

    Eina,
    tu la eina..memangn best daging ni...
    boleh buat lagi nanti..he..he..

    Erma,
    meh kita tukar2 daging..he..he...


    Wanie,
    he..he..nanti dah ada sos plum tu..try la buat wanie..memang sedapp daging ni..he..he..

    Kak Yatie,
    mas pun baru sarapan kak..he..he..
    try la buat kak...

    ReplyDelete
  11. Tun,
    try la masak tun..memang sedapp resepi sos plum ni..he..he...

    ReplyDelete
  12. Kak mas mmg sedap kan daging nih,tula kalu letak pewarna merah baru berseri kan,mcmkat kedai mkn masakan thai tu,tapi xpala,jnji sedap msk perut..ngee..

    ReplyDelete
  13. Salam kak mas,
    Yum... sedap betul nampak daging basah2 macam tu. saya pun suka... :))

    ReplyDelete
  14. Mas...sedapnyer ni haaa.....dari ari tu lg kak ayu duk intai kat dapur kak nor...kat sini xdak la plum sos..kene g ari la ujong minggu nanti...sementara tu...nak tapau yang mas wat je la yer....ngeeeeeeeeeeee

    ReplyDelete
  15. Zaliedana,
    tu la pasal..baca resepi tak betul2..wakakaka..
    janji sedappkan ana...

    Indah,
    memang sedapp indah..
    try la buat..he..he..

    Kak Ayu,
    tahu jer ada lagi daging ni...he..he..
    try la buat kak...guna daging unta pun boleh...he..he..pasti sedappp..

    ReplyDelete
  16. Mas, ni idea yg menarik utk mghabiskan sos plum akak, hehehe

    ReplyDelete
  17. adehh...dtg sini terus kecur liur dibuatnya...akak br on9 ni carik ilham...td dh kuarkan daging pastu sumbat balik dlm esbok...msh mengalamun lg nk msk pe ari ni...last2 kuar ikan tenggiri...hehe.

    anyway, tq yer mas sudi cube resepi ni. akak pun suke dgg plum ni. bila nk buat lg x tau lah. mls bebeno ari ni. mood pun 50-50 jer ni. huhu. tq dear...mmmuahhh!

    ReplyDelete
  18. memang sedap msk cam ni..tapi skrg ni kena kurangkan makan daging merah dan lebihkan daging putih...apa nak buat ..umur dah meningkat

    ReplyDelete
  19. Kak Yus,
    haaa...buat tau kak...memang sedapp daging ni...

    Kak Dayang,
    maceh kak sudi kongsi resepi yg sangat sedapp ni...
    lain kali pasti mas buat lagi...he..he..
    sayang akak....meh laga2 pipi..he..he..

    Kak Ina,
    haaa..agaknya sebab tu akak makan daging biri2 yer....
    try la buat kak..sekali2 makan tak pe kan...he..he..

    ReplyDelete
  20. uishhh sedapnya lauk ni mas....bak mai sepiring nk cicah roti ni...hehe

    ReplyDelete
  21. aku pun smlm nampak cam biru jer..suke laa aku kalo gini..ahak..tp loading x abis2 lagi laa mas..ke mmg biru jer langsir baru ko nih?hehe..
    daging tu kalo mkn ngan nasi minyak gerenti xyah mkn mlm dah sbb kenyang spjg hari(mkn smpai 3 pinggan) kan mas kan?

    ReplyDelete
  22. Kak Nieza,
    sedapp gak daging ni cicah ngan roti kak nieza...
    akak pun try la buat..he..he..

    Sue,
    betul2...sedapp daging ni makan ngan nasi minyak....
    ehh..yg makan 3 pinggan tu kau kan...muahahaha..
    yer la tu..langsir aku ni biru..tak mo corak2...he..he..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...