Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Sunday, March 13, 2011

Chocolate Chips Muffin



Assalamualaikum. Hari ni bersiaran lewat sikit. Jadi meh layan Chocolate Chips Muffin petang2 gini. Mas baru jer buat tau. Ini pun dah tinggal sikit. Suka benar Ain ngan Daniel makan, kata bebudak tu macam kek coklat. Lagi pun senang bebenar nak memuffin ni. Godek2, lepas tu bakar, dah siap. Macam main masak2 pun ada..he..he...
Rasanya ramai yang dah try Chocolate Chips Muffin ni, antaranya HaSueAnnaKak Nor dan Kak Ita. Kalau ada yang Mas tak sebut nama, maaf yer..mungkin Mas tak perasan.  Maceh untuk tuan resepi Kak Rima.  

Chocolate Chips Muffin
Resepi Asal :  Kak Rima.  
Dry Ingredients:
  • 1 3/4 cups Plain flour
  • 2 tsp baking powder
  • 1/2 tsp baking soda
  • 2 tbsp quality cocoa powder - I used Valrhona
  • 3/4 cup superfine sugar ~ k.nor letak 1/2 caw jer
  • 1 cup semisweet chocolate chips (put aside 1/4 cup for sprinkling)
Wet Ingredients:
  • 1 cup milk
  • 1/3 cup plus 2 tsp vegetable oil - I used Canola oil
  • 1 egg
  • 1 tsp pure vanilla extract - I used vanilla essence

Method:
  1. Line muffin tin with paper cases.
  2. Preheat oven to 200deg - I used 175C.
  3. Put all dry ingredients into a large bowl.
  4. Pour all the wet ingredients into a measuring jug.
  5. Mix the dry and wet ingredients together (the batter should be lumpy, DO NOT over-mix)
  6. Spoon into the prepared muffin cases.
  7. Sprinkle the remaining 1/4 cup chocolate chips on top.
  8. Bake for 20 minutes or until the muffins hv risen and are springy.

17 comments:

  1. cuti bersalin dah nak habis dah mas..
    bila lah nak try buat ni..

    ReplyDelete
  2. Wehe.........mas....kak ayu nak wat ni...mmm mcm best jer...gebus2 ke jenis yg heavy moist gitu? MMm tak dak canola gune sunflower oil ley kot kan?

    ReplyDelete
  3. nampak sedap choc muffin...kena carikk ni..nak buat sendiri takde oven..hu3..

    ReplyDelete
  4. nampak sedap choc muffin...kena carikk ni..nak buat sendiri takde oven..hu3..

    ReplyDelete
  5. Salam Mas,
    Rajinnya Mas membaking, hari hari tengok ada produk baru.....anak akak suka sangat dengan muffin coklat ni...

    ReplyDelete
  6. wah makcik..dah ada FB ker? ngeh ngeh..oo ni yang gi kedai kek tu ye...senang je buat mapin ni.tu yang aku suke tu..ekekee..eh aku dah buat jugak mapin ni minggu lepas.tapi tak buat entry lagi.duk terperam.sedap sedap..tapi aku derhaka skit kat resepi neh..ikiki

    ReplyDelete
  7. Cikgu Isza,
    ehhh..dah 3 bulan dah yer cikgu..rasa kejapp jer.he..he..
    try la buat cikgu..senang jer memuffin ni..he..he..
    along ngan angah mesti suka mapin coklat ni..he..he..

    ReplyDelete
  8. Cikgu Isza,
    ehhh..dah 3 bulan dah yer cikgu..rasa kejapp jer.he..he..
    try la buat cikgu..senang jer memuffin ni..he..he..
    along ngan angah mesti suka mapin coklat ni..he..he..

    ReplyDelete
  9. Kak Ayu,
    try la buat kak..best mapin ni..agak moist mapin ni..he..he..
    mas belasah guna minyak masak jer....jadi pe..wakakaka..

    ReplyDelete
  10. Lieynanilaz,
    cari jangan tak cari nani..he..he..

    Kak Watie,
    memapin lak ari ni..he..he..try la watie..mesti anak2 watie suka..

    ReplyDelete
  11. Izah,
    makcik...he..he..baru jer buka fb ni makcik..
    ehh..makcik dah buat..nape lambat n3...nak tengok gak mapin yg diderhakakan tu...
    mesti gempakkk habiss...

    ReplyDelete
  12. br leh tgk blog mas..:) sukernye tgk muffin tu..sama je naik dia..cun!

    ReplyDelete
  13. Kita baru balik dari Johor..terus nampak mapin ni..coklat lagi..sedap mintak sikit yer...

    ReplyDelete
  14. mas..aku nak sebijik mas.. ko x bagi aku amik gak..hahaha..cantik jer nampak mapin ko tuh..kaya dgn ceklat cips

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum..
    Sori lambat sampai. Ada lagi tak untuk akak.

    ReplyDelete
  16. Kak mas,lambat smpla rini,mesti mapin dah abis kak sue ambk kan,dia kata nak sebiji,tapi tgk tadi byk la dia letak lam poket..kekeke..Sedap jer nmpkmapin akak duk posing,ngee..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...