Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Thursday, March 3, 2011

Chocolate Chip Banana Muffin



Sedap kan makan muffin sambil minum nescafe dalam cuaca redup macam ni. Lagi pun boleh Ain ngan Daniel bawa bekal. Pada Mas muffin pisang ni sangat sedap, lembut dan gebu jer, manisnya pun sedang2 elok jer. Memang sedapp la pada tekak Mas, Ain ngan Daniel pun cakap sedapp....resepi asal dari allrecipes dan telah dipromotkan oleh tauke muffin tu Izahdaut.

      
Chocolate Chip Banana Muffin
Resepi Asal : allrecipes
Copy : Izahdaut
Bahan :
  • 1 3/4 cawan tepung serbaguna @ gandum
  • 3/4 cawan gula - kurang ke 1/2 cawan
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1 teaspoon baking soda
  • 1/2 teaspoon garam
  • 1 biji telur - saya guna M
  • 1/2 cawan minyak * saya kurangkan 1 sudu
  • 1/2 cawan plain yogurt atau 1 cup yogurt tu bersamaan 1/2 cawan 
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1 cawan pisang lecek
  • 3/4 cawan semisweet chocolate chips
Cara membuatnya :
  1. Dalam mangkuk yang besar ayakkan tepung bersama baking powder, soda dan garam. Kemudian masukkan gula dan chocolate chip. Gaul rata
  2. Dalam bekas yang lain, satukan minyak, telur, yogurt, pisang dan essence Vanilla. Gaul rata.
  3. Kemudian masukkan adunan pisang ke dalam mangkuk tepung tadi. Gaul sekadar bersatu sahaja.
  4. Sendukkan ke dalam paper muffin dan bakar pada suhu 180 C selama 25 minit.
Nota: Saya gaul adunan ni sekejap aje sekadar bahan bahan tu semua rata. Adunan muffin yang terlebih kacau akan menyebabkan muffin keras, bantat dan tak gebu. Yang penting pastikan tepung yang diayak dikacau sebati  bersama baking powder, garam, gula dan soda sebelum dimasukkan bahan basah.


18 comments:

  1. Mas....bila masa dok mengacau muffin ni, tadi singgah tengok dok tengah makan roti...

    ReplyDelete
  2. mas,tumpang makan, minum ptg kat sini ya..sedapnya mapin mas ni..minum dgn nescafe..hadoi..bestnya..order secawan mas.

    ReplyDelete
  3. wah makcik pun memapin jugak..aku mmg suka mapin ni..mmg best sangt selain no fail banana mapin tu..kan kan..kalau makcik buat perang sikit atas tu lagi best kan..

    pss cantik mapin tu posinggg..mewah gitu..hehehee..belah petang baru nak stat BW ni mas..

    ReplyDelete
  4. Mas, akak pun nk tumpang minum petang kat sini...tp akak tak minum nescafe, akak bawak air soya sendiri...hehehe.....

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum...
    Rasanya lepas ni demam mafin le plak. Biar le demam labu tu kebah. Nak 2 ketui boleh. Buakt kawan minum tea petang ni.

    ReplyDelete
  6. Kak Wanie,
    he..he..kejap jer menggodek mapin ni...tu yang sempat buat...

    Kak Anim,
    beresss..meh lepak2 sini sambil tengok tv..he..he..

    Izah,
    tu la makcik...lain kali aku kasi garing sikit atas tu...
    anak2 aku suka mapin ni...

    Kak Norma,
    uuiihh..bawa lebih air soya tau....baru dapat mapin lebih..wakakaka..

    ReplyDelete
  7. Assalammualaikum Mas,
    Rajinnya buat muffin, kalau ada pisang mmng best....nak 5 ketoi Mas, akak nak wat takde stok pisanglah..nak pegi kedai ujanlah pulak...hehehehe....

    ReplyDelete
  8. mas..lama betul akak tak bermapin..mesti sedap ni ada choklat ada pisang..minta seketul aje buat minum petang..thanks ya for the wishes..

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikumwbh mas adikku.....kak suke choc chip n kak juge suke pisang....mmmm smpan kan kami 4 ketol k.....rajin nyer!!

    ReplyDelete
  10. salam Mas

    rajin ko memuffin..akak this week ponteng trus arrr...tapi nak gak merajinkan diri pi beli pisang besok balik keje..ada menda pisang yg nak wat :)

    ReplyDelete
  11. muffin lak...baru jer nk tapau roti dh ada muffin lak....akak nk gak 5 ketoi ni...hehe lawa kemain muffin tu posing mas dok dlm carpet merah lagi...:)

    ReplyDelete
  12. Hallo kawan...kita pun dah lama tak memapin..tapi hari ini kita wat roti la...nak cikit leh...

    ReplyDelete
  13. mas cayang..... dtg kaco kejap! hihihihi... tuh kain baju raya sape mas ko blom siap jahit?? kekeke.. kretip la mas! cantik banget mapin ko tuh!

    ReplyDelete
  14. Kak mas,wah mapin pisang nih dah smp umah akak ek.Erm mapin nih mmg yummy,ritu sy buat smp 1adunan,jenuh gakla nak abiskan,yerla sy ngan hubby jer,anak 1st tu mkn la,tapi budak besar tu byk mna la sgt kan..

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum Mas...hai tadi baru meroti ni dah memuffin pulak? Kagum betui tengok kerajinan Mas nih...kalau ada lebih anto la kat akak 3 ketui pon jadi le...

    ReplyDelete
  16. Kak Sam,
    he..he..rasa2 macam demam mapin lak...meh join kak..

    Kak Yatie,
    akak..tadi shah alam pun hujan petang...dah abiss la kak..nanti ada pisang akak try la buat..
    sedapp tau..he..he..

    Kak Ayu,
    betul tu kak..memang sedapp mapin ni....meh la memapin balik...he..he..

    Kak Ayu Safieza,
    dah abiss la kak..bebudak habisskan tadi..suka lak dia orang..akak pun meh la memapin..he..he..

    Kak Yat,
    he..he..biasa la tu kak..
    beli pisang banyak2 kak..banyak resepi boleh buat tu...

    Kak Nieza,
    cian carpet tu bertapa..suruh dia keje jap..he..he..akak dah try belum mapin ni..
    sedapp tau..

    Kak Nazrah,
    anto la sikit roti tu...tapi mapin dah abiss la..he..he..

    Kak Hana,
    akak..miss u like crazy la...
    tu kalau akak nak tahu..kain tu diculik dari rumah mertua...wakakaka...
    suruh die keje lak..dah lama bertapa kat almari tu..he..he..

    Zaliedana,
    sedapp kan mapin ni...anak2 k.mas pun suka...
    tu la..macam za..family kecik..buat 1/2 adunan jer...k.mas pun kekadang buat 1/2 adunan jer..he..he..

    Kak Azlina,
    he..he..tak tahan godaan tengok mapin izah tu...wakakaka..
    dah abiss la kak...akak dah buat ke belum..he..he..

    ReplyDelete
  17. mas--
    makin lapor kalau masuk sini..

    tahan..membazir jer sessi dietku..wawawa

    ReplyDelete
  18. mas,aku nak mapin ko seketui dulu...banana aku sumbat dlm esbok jap malas nak memapin..hahaha

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...