Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Tuesday, March 29, 2011

Carrot Raisin Bun



Meh layan Carrot Raisin Bun petang2 gini. Mas buat tengahari tadi untuk Ain ngan Daniel bawa bekal. Kejadiannya amat menyeronokkan .....bun ni sangat lembut dan gebu tau.....sedapp dimakan begitu jer......minum air suam pun tak pe...memang teringin nak buat bun ni semenjak nampak kat dapur Izahdaut, baru ari ni sempat buat. Tak mo bebel panjang, meh tengok resepinya.....maceh untuk tuan resepi Kak Hana , oppssss tadi masa Mas kluar, sempat gak membelek majalah jelita baru...ada nampak resepi Kak Hana dan Kak Nor kat dalam majalah tu....seronoknya..terus cakap kat abang....resepi sifu2 blog dah tertempek kat situ....TAHNIAH..kepada akak berdua....muahhhh

Carrot Raisin Bun
Resepi Asal : Kak Hana
Sumber :  Izahdaut
Bahan-bahan :
  • 300g tepung roti
  • 50g gula * saya letak 70g
  • 2 sudu besar susu tepung - Mas tak letak
  • 2 sudu besar marjerin
  • 6g yis kering
  • 1/2 biji telur
  • 1sk bread improver 
  • 100g carrot - potong kecil dan rebus empuk
  • 60g kismis
  • 90-100ml air @ susu segar - Mas guna susu segar
Bahan kastad  :
  • 1 sudu besar tepung kastad
  • 1 sudu besar gula - leh add if nk manis lg
  • 1/2 cawan susu segar
  •  kacau atas api hingga pekat. dan masukkan piping bag utk paip atas roti.
Untuk gliss :
  • susu segar+madu -  sebelum bakar
  • butter @ marjerin - selepas bakar

Cara membuatnya :
  1. Rebus carrot hingga empuk. Toskan. Blend@kisar carrot dengan setengah dari sukatan air.
  2. Masukkan bahan2 lain ke dalam BM dan pilih menu doh, ONkan dan tunggu hingga siap.
  3. Jika menguli dengan tangan, mulakan dengan mencampurkan bhn2 yg kering dahulu kemudian baru yg basah. masukkan air sedikit demi sedikit. uli semua bahan hingga kental dan elastik. kemudian bulatkan doh dan tutup menggunakan plastik wrap. Biarkan kembang naik hingga 2 kali ganda dari yang asal.
  4. Keluarkan doh. Tumbuk2 keluarkan angin. Bahagikan kepada bulat2 kecil. Susun di dalam loyang yg telah disapukan tepung @ butter.
  5. Naikkan doh hingga dua kali ganda lagi.
  6. Panaskan oven suhu 170-180. Glisskan roti yg telah naik td dengan campuran susu segar dan juga madu agar berkilat.
  7. Kemudian paipkan kastad di atas roti. Bakar selama 15-20min atau hingga keemasan.
  8. Keluarkan roti dari oven dan sapukan dengan butter agar roti anda lebih cantik. Jika tak mau sapu pong takpe, sbb susu dan madu tadi dah boleh membuatkan roti anda cantik. Sejukkan di atas redai. Dan siap utk dihidang.


16 comments:

  1. Akak pong wat roti sama cam kak izah juga,cuma lain roti jer..Psstt yaka kak,nak kena beli juga la c jelita bln nih..Aritu beli sbb kak ummi,nih sbb kak hana n kak nor,erm pasnih tggu kak izah,kak yatie n kak mas lak la d sunting c jelita..Hehe..tahniah yer kak hana n kak nor..

    ReplyDelete
  2. rajinnyaaa mas, akak rasa kan macam nak pindah dok sebelah rumah mas je...hari2 boleh makan sedap kan!

    ReplyDelete
  3. hahaha... ct wat lawak lah..jauh tuu,banyak lagi sifu handalan.akak kecik2 je cam semut tu je rasanya.
    mas..aku suke la bun ni.cam kapas kan lembutnya.. weh ko tak habs2 ke poya poya nyer.aku pun nak cari gak majalah tu.tadi kak nor baru bagitau..hehe

    tahniah buat hakak jelita berdua itu.nama pun jelita kan

    ReplyDelete
  4. uwaaa ada roti gak kat sini..pakat2 dngn Izah ya wat roti...kalau dok dekat2 leh tukar2 piringkan...tapi piring ada isilah..heheheh..mmng nmpk sedap dan gebu roti tu..

    ReplyDelete
  5. Tolong lah...tolong duduk sebelah umah saya...saya suka makan roti tapi tak rajin...serajin Mas, Izah dan Yatie....huh huh (sedih kononnya)

    ReplyDelete
  6. Zaliedana,
    amboi...berpakat ngan izah yer..he..he..
    tu la ana, menyesal lak tak beli jelita tadi sebab kak mas selalu beli kat giant...bila cari kat giant...tak sampai lagi majalah tu.....hu..hu...

    Kak Zarin,
    nanti ada rumah sebelah kosong mas cakap yer kak..he..he..

    Izah,
    he..he..malu lak ana ckp mcm tu....makcik ngan kak yatie tak pe la....lama dari aku...he..he..
    ehhhh..makcik..best kan roti ni...lembut gila...aku suka...

    Kak Yatie,
    tu la..macam berpakat meroti lak..he..he...
    best kak roti ni...lembut gebu jerk...


    Kak Nazrah,
    akak...pilih nak berjiran ngan sapa..he..he..
    sampai la roti tu nanti...he..he..

    ReplyDelete
  7. mas,akak dh mai bawa nasi ayam ni...nk tapau roti lak wat minum ptg sat lagi...haha bz tak sempat nk singgah dapur maya ni...

    btw ada berita terbaru lagi tu menarik bln berapa punya majalah tu mas?haha mcm ler dpt beli majalah kat sini tapi dgr ceter pun dh best tumpang gumbira utk sifu2 msk yg hebat tu...tahniah buat kak hana dan kak Nor..:)

    ReplyDelete
  8. Kak Nieza,
    haaa...sila2 masuk kak..pinggan nasi ayam tu meh sini..he..he...
    akak pun try la buat roti ni..best tau...

    jelita yamg terbaru kak nieza...mas sajer belek2 tadi...tetiba nampak nama kak nor ngan kak hana...he..he...
    best2 resepi dia orang tu..

    ReplyDelete
  9. Mas, tolong hantar bun dan vitamin R sini sikittttt!!! hehehehe ;)

    Fluffy lor bun tu!

    ReplyDelete
  10. mas--
    sunnguh tau..tahniah utk kaknor dan hanajepun..
    lepas nie kita tunggu nieza dan mas...
    mana tau rezeki kalian...
    ayu tumpang bangga...

    PS: mas, kalau bab meroti ayu bagi kamu 5 bintang,,terbaik beb

    ReplyDelete
  11. fuuhh.. semput lagi nk mengejor. tp kene kejar gak sbb roti tu nmpk sgt gebus dan sedap!

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum..
    kat sini pun tak nak komen apa2.

    ReplyDelete
  13. Mas, hehehe pantang nampak resipi bun / roti..terus je copy..nakbuat bila tak pening ya..esok nak kena pi cari Majalah Jelita!!!

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum Mas...dtg pagi2 buta ni nampak bun sedappp... akak ni kalau tengok roti Mas perut kenyang pon boleh jd lapo terus..nyum3

    ReplyDelete
  15. Love,
    dah abiss la love..he..he..
    memang best roti ni love...

    Ayu,
    mas pun tumpang bangga ngan akak berdua tu...
    ehhh...kalau mas ni, tak layak lagi la ayu...masih dalam pembelajaran dalam bab masakan ni...ada ramai lagi tau sifu2 yang hebat2...he..he....
    alhamdudullah...menjadi jer roti yang mas buat ni...seronok rasanya...

    Tun,
    buat tun jangan tak buat...he..he..
    memang gebu gebas roti ni...best..

    Kak Sam,
    akak..he..he...cakap la...
    tak best la tak de celoteh akak..


    Kak Bee,
    tak pe kak bee, nanti2 boleh buat...jangan sampai jadi tempoyak dah resepi2 tu,..he..he..
    tu la kak..menyesal lak mas tak beli....
    mas pun nak cari nanti...

    Kak Azlina,
    akak...nak kasi pun dah abiss..he..he..

    ReplyDelete
  16. mas..cantiknya roti ko nih...nampak gebu dan ada kelainan dr roti biasa...rajin bebeno ler dak mas nih..kalo aku jd jiran ko kan..aku order jek..hehe

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...