Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Tuesday, January 18, 2011

Triple Choc Marble Bun




Assalamualaikum.
Semalam meroti lagi...untuk hubby dan bebudak bawa bekal gi sekolah kafa. Kali ni buat Triple Choc Marble Bun lak, tengok Kak Nor Secubit Garam buat ari tu, nampak sangat sedappp, dah tahu Ain ngan Daniel mesti suka...dan betul tekaan Mas, sekali Mas bakar jer roti ni, habis licin dimakan dan untuk dibawa bekal...
Tima kasih yerk  Kak Nor....sangat lembut dan gebu roti ni...Mas pun suka...dapat la merasa seketoi semalam...he..he...

      
Triple Choc Marble Bun

Bahan :
 dari Basic Dough 
380 gm tepung high protein ( tpg roti ) - Mas guna tepung gandum
3 sudu besar susu tepung - tak letak
80 gm gula castor
3 sudu kecil yis segera
1 biji telur A
100 ml air - Mas guna susu segar suam sikit
100 gm water roux
1/2 sudu kecil garam
30 gm butter - Mas guna marjerin
30 gm shortening
1/2 cawan choc chips - untuk  buat Triple Choc Marble Bun
sedikit choc emulco - Mas tak letak


Cara :
Masukkan bahan air, telur dan water roux ke dalam bread maker (BM) dan lepas tu masukkan bahan2 kering spt tepung dan susu tepung.
Letakkan gula dan yis di satu penjuru manakala garam di penjuru yg lain.
Tekan suis on pd BM dan setkan pd mode dough.
Tekan start dan biarkan ia menguli utk seketika.
Bila dah membentuk sebiji doh boleh la dimasukkan butter dan shortening.
Biarkan sehingga proses menguli selesai.
Biarkan ia naik hingga 2x ganda atau BM berbunyi menandakan proses sudah tamat.
Boleh la dibentukkan doh td mengikut citarasa anda.

Kalau nak doh yg lebih lembut dan gebu boleh la diulang proses menguli tu sekali lagi.
Boleh tengok DISINI untuk Kaedah menguli menggunakan tangan.

Untuk membuat Triple Choc Marble Bun Mas ikut macam Kak Nor cakap.
 Yang ni pulak versi lain sket, Triple Choc Marble Bun. 
Campurkan sedikit choc emulco pd doh dan uli. Uli sekejap dan letakkan sedikit choc chips dan uli lagi. 
Doh tak perlu sebati dgn choc emulco tu sbb nak jdkan bentuk marble. 
Buatkan bulat2 kecik anggaran 30 - 35gm tiap satu dan letak dlm loyang. 
Buat hingga habis dan biarkan naik 2x ganda. 
Bila nak bakar, tabur dgn sedikit choc chip pastu terus masuk dlm oven. 
Bakar la sampai masak. Haaa.. kan ada 3 step letak choc tu kan.. sbb tu diberi nama Triple Choc Marble Bun hehehe..


26 comments:

  1. Nak jugakkk. Bila le nak meroti ni. Hehehe suatu hari nanti.....

    ReplyDelete
  2. Mas...

    akak kat opis makan roti kering jer...hulurla Mas seketul 2, leh wat makan ngan kopi ni :)

    ReplyDelete
  3. akak pun rasa2 nak meroti gak hari ni mas..sedap roti wat sendiri ni..makan masa tgh panas2..tp kat rumah akak ni laku yg ada inti kacang hitam tu je..maklum budak dah beso gedabak..roti kosong tak mau..

    ReplyDelete
  4. Mas : ada gak aku buat boh coklt chip smlm, tapi dpt sikit je tak smpat ambek gambo ank2 dah bawak lari...meh tukar2...err...aku punya takleh ambik..hehe

    ReplyDelete
  5. Kak Sam,
    dah piniss kak...try la buat kak..sedapp tau..

    Kak Yat,
    ala ciannya dengar,dah piniss la kak..mas buar smlm tu..he..he..

    Kak Anymz,
    haaaa...jom meroti kak...yg ni pun sedapp kak, ada choc chips dlmnya....

    Anna,
    haaa..roti aku pun dah habiss...jadi kau tngok roti aku, aku tngok roti kau...wakaka...

    ReplyDelete
  6. wah wah wah..mokcik...lawa roti mu itu..ku tirguda.tepung roti tak de aa..roti gandum leh dapat soft cam tu tak?

    ReplyDelete
  7. rajinnya mas meroti..geram akak tengok..hmm hajat nk meroti tu dah ada tp blm kesampaian lagi hihi

    ReplyDelete
  8. rajin tul mas ni...selalu benar nengok membaking roti ...

    ReplyDelete
  9. wah2.. sayang sungguh anak murid sorang nih.. top student dah nih.. hihii.. sedap kan bila letak choc chips :)

    ReplyDelete
  10. Love,
    haaaa...memang lembut roti ni love....sedapp tau...

    Izah.
    makcik...aku msa memula dulu jer guna tpg roti, skrg aku belasah guna tepung gandum....ok jer roti aku lembut....tu haaaa...guna tepung gandumm la.....he..he..

    Kak Zarin,
    kak...jomm la meroti...jomm la...he..he...

    ReplyDelete
  11. Salam Mas...

    Gebus teng0k r0ti tu...rasa nak c0pet satu..Kak Lin suka makan roti minum dengan k0pi 0...sedappppnya...

    Bilalah agaknya Kak Lin nak mer0ti...hehehehe

    ReplyDelete
  12. Chik Att,
    haaa..kt rumah ni ramai yg suka roti, tu yg selalu buat...he..he..

    Kak Nor,
    malu lak cikgu puji2...he..he..
    tu la kak nor, ain ngan daniel suka sangat roti letak choc chips ni...minta buatkan lagi tau...

    Kak Lin,
    memamg sedapp roti cicah ngan kopi, mas pun suka...

    ReplyDelete
  13. sama kita buat roti guna resipi SIS Nor kita tu..lembut gitu.

    ReplyDelete
  14. sedapnye..nak2 tang yg ada choc chip tu...mesti best...tapi mie buat xselawa kak mas buat la..jeles tau...

    *kak mas, 1 adunan ni kak mas letak dlm loyang size bape??? 1 loyang tu 1 adunan eh??

    ReplyDelete
  15. mmm..cantek nye bun..hehe
    tp saye blom smp tahap nk wat bun lg...

    skng ni tgh terkial2 wat apam..alhamdulillah..mnjadi le kak..hehe

    http://qasehdindakanda.blogspot.com/2011/01/ape-kes-la-diet-camnigile-extreme.html

    ReplyDelete
  16. mas, rajinnya meroti w/pun x ada bm..memang tabik spring ler...btw gebus ler roti mas ni..akak nk 2 ketoi buat b/fast ni..hehe

    ReplyDelete
  17. uih mass... meroti nampak... huhuhu... gebuuuuu.. eee... suka2!.. hehe

    ReplyDelete
  18. Alaaa Mas... Rajinnye meroti..
    Nak sikit..Ni akak bawak pinggan arcopal ni nak isi roti tu sikit hehehe..Kak Naz nak meroti malas sebab BM dah sakit..Tak baiki2 lagi..

    ReplyDelete
  19. mass... sori dtg lmbat... roti seketui ader lg tk mas?? jgn abeskan... terjun kolam kang! kekeke

    ReplyDelete
  20. salam kak, nak nak roti ade coklat chip, sure sedap ni, tukar dgn daging buleh kak heheee

    ReplyDelete
  21. salam mas..berkenan tgk roti tu..tp nk beroti blm dperkenan..:DDDD

    ReplyDelete
  22. wah meroti lagi nampaknya, pandai mas meroti ya. rotinya pun nampak gebu je

    ReplyDelete
  23. Salam Mas,
    Mmng salutelah dngn Mas ni..ghajen tul meroti...akak busy memanjang jek...akak order jelah roti dngn Mas..nmpk gebu dan lembut tu...

    ReplyDelete
  24. Kak Mas, malam tadi jalan2 kat blog kak mas..nengok entri n gmbr bun ni..terus terliur saya dibuatnya..cakap ngn hubby "Saya nak makan bun..bun yng mcm ni."
    hubby cakap, "esok kita cari, ya sayang..skrg da lewat mlm dah"..hubby cari inisiatif, suroh mkn chipsmore sambil tenung gmbr bun yang kak mas buat tu..wakakaka..=)

    ReplyDelete
  25. Kak Asma,
    haaa..betul5...basic dough kak nor tu best gila la....mas pun suka...

    Mimiey,
    isshh3...mimiey dah ok la meroti, buat lgi dan lgi..nnti makin cantik roti tu...
    1 adunan memang dapat 1 dulang bakar tu..

    Qaseh,
    tak pe qaseh, cuba satu2 dulu....nnti pandai la...

    Kak Nieza,
    malu lak ngan akak ni...haaaa..mas bru beli BM, hubby suruh wat roti kt dia byk2...he..he...

    Kak Anna,
    memang gebu kak roti ni....org kt rmh ni suka roti, tu yg mas buat...

    Kak Naz,
    ooo,BM sakit ke...anto jmpa dr cepat2 kak, boleh meroti lgi...he..he..

    Kak Hana,
    haaa..memasng dah abis la kak...kolam mana akak nk terjun tu...bukan dah beku ke...wakaka...

    Ros,
    nakk tukar..tpi roti k.mas dh pinisss...he..he..

    Deliah,
    he..he..boleh gitu...meh sini hembuskan virus meroti....

    Kak Aidah,
    macehhh...tngh belajar meroti lgi kak..he..he..

    Kak Yatie,
    akak pun apa kurangnya...he..he...bebudak ngan bapak budak suka la kak...

    Nurul,
    wakaka..lawak la nurul ni...tngh mkn chipsmore lak tu...nurul bila lak nak meroti...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...