Untuk lunch ari ni, tengok Kak Nor buat Sotong Beriani Masam Manis CMG semalam, nampak sedap sangat, jadi Mas pun try buat ari ni, cuma Mas tukar ngan udang....memang sangat sedapp...Ain ngan Daniel pun suka sangat...lain kali Mas try dengan sotong lak....
Udang Beriani Masam Manis CMG
Bahan :
- 8 ekor sotong saiz sederhana - Mas tukar dengan udang
- 1 1/2 camca besar rempah beriani mix "Maggi"
- 1/2 biji red capsicum, didadu - tak letak
- 1/2 biji green capsicum, didadu - tak letak
- 1/2 biji yellow capsicum, didadu - tak letak
- 1 biji bawang besar, hiris
- 2 ulas bawang putih hiris halus
- 1 camca besar sos lada hitam
- 1 1/2 camca besar sos cili thai
- Sedikit garam, jika perlu
- 1/4 cawan air
- Hirisan daun bawang, sebagai hiasan
- Bawang goreng, sebagai hiasan
Cara :
- Sotong dibersihkan, buang kulitnya, dawat, muncung dan juga mata. Badan sotong dikelar2 tapi tak putus, buat hingga siap, cuci dan toskan (tak payah kerat kecil2). Gaul dengan rempah beriani mix "maggi", ketepikan.
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar dan bawang putih hingga harum, masukkan sos lada hitam dan sos cili, kacau rata dan masukkan red/green/yellow capsicum tadi, kacau rata.
- Masuk sotong dan gaul rata, tuang air dan masak hingga kuah pekat, rasa dan jika perlu boleh tambah garam. Bila pekat, angkat dan alih dalam bekas sesuai, hias dengan taburan daun bawang dan bawang goreng...Hidangkan segera..
* Mas ikut K.Nor tambah daun kari, hirisan cili padi dan perahan limau nipis
** sotong tu K.Nor goreng dulu sekejap( selepas dah gaul dgn rempah), biar keluar air dulu dan ketepikan.
*** air tu digunakan balik dan tak perlu lagi tambah air lain.
** sotong tu K.Nor goreng dulu sekejap( selepas dah gaul dgn rempah), biar keluar air dulu dan ketepikan.
*** air tu digunakan balik dan tak perlu lagi tambah air lain.
kak mas,
ReplyDeleteshantekk la udang tu posing..!! nak sepiring...
makcikk..aku pung trigin gak nk try..tapi sos lada itm aku dah expired...
ReplyDeletehaa... derhaka dah ya.. meh kita join kelab masakan derhaka hihi.. sedap kan :)
ReplyDeleteSalam Mas,
ReplyDeleteWaaaa, hari ni kita sama sama masak udang, leh la tukaq tukaq resepi, nampak cam best aja......
aduhhhh! akak ni pantang nampak udang tau! musti teringin nak makan..hadoiii dah lah now ni kena kurangkan mkn udang..hmmm sedapnyaaa
ReplyDeleteAssalamualaikum Mas...
ReplyDeleteUdang Beriani Yang Amat Menyelerakan... Insya Allah Kalau Ada Masa Kak Lin Pun Nak Cuba Ubah2 Selera...
salam mas...seri muka 3 hinggit..udang, semua :DDDDD
ReplyDeleteHani,
ReplyDeletehe..he..udang pun tinggal pun 4 ekor jer hani...cukupp tak...
Kak Watie,
macam berjanji lak kan kak..he..he...
Kak Zarin,
akak....rasa jer sekor dua..he..he...
Kak Lin,
akak..try la buat..sedapp tau...
Izah,
ReplyDeletemakcik...sebelum tu aku nk tnya...plum sos kau dah beli ke...wakaka...nnti beli dua2 sos sekali....
Kak Nor,
kak nor...ni gara2 terikut cikgu yg selalu derhaka...he..he...
Deliah.
ReplyDeletekau dapat udang jer del..serimuka dah jadi baja...he..he..
Salam kak mas,
ReplyDeleteOh.. oh... ini yang buat bersemangat nih. pergh! kalu udang pun boleh buat beriani. memang kena buat la ni. utk wat nasi, ada paket segera. yippe!!
Indah,
ReplyDeletebuat cepat2 udang beriani ni...compom indah suka..sedapp tau..makan ngan nasi minyak pun sesuai...
weh makcik..sos plum aku dah beli...tak ari ni or esok aku nak masak sotong plum cam ko tu..hehee
ReplyDeleteBestnya kalau udang atau sotong tu boleh digayakan dengan gaya lain, kan. Rumah akak balik2 smbl tumis... smbl tumis... smbl tumis... hehehe
ReplyDeleteAlhamdulillah, skrg dah senang nak masuk kat blog Mas... best2, boley cuci mata... hihi
ReplyDeleteIzah,
ReplyDeletehaaa..senyapp jer..ingat tak beli lagi...wakakaka...akan ku tunngu resepi sos plum mu izah....
Kak Yus,
try la buat kak...sedapp tau...mesti akak suka punya...
alhamdudillah...agaknya sebab mas dah buang beberapa widget kot....
ooo tuan rumah tak sihat upanya..bagus lah dah sembuh baru la nmpak asap kat dapo ni huhu
ReplyDeletefuhhh sedap ni udang beraniiii hikhik berani makan yg besau2 mau naik kolestrol kak ilah ni tapi kak tibai jer mas...
malu la kena puji senyum kambing ker apa ker tah laa sbb dok kat kebun buluh madu tuuu hati riang sgt22...
tapi manis lagi kalu mas senyum..
akak ni memang suka lauk2 udang ni tapi anak2 tak makan sebab allergik. tapi tetap nak cuba buat gak, tak tahan nengok lauk tu
ReplyDeleteMas...love dtg nak tapau some gravy for me...prawns for my son! Hehe...love tak makan udang dah. Terliur tgk gravy tu!!!
ReplyDeleteKak Ilah,
ReplyDeletetu la kak. mas pun makan gitu2 jer..tak la banyak..bebudak yang suka sangat.....
try la kak...sedapp tau....
he..he...yer ke senyuman mas manis...malu lak...tutup muka...
cantik tu kak latarbelakng pepohon..sejuk mata memandang....
Kak Aidah,
ReplyDeleteselamat mencuba kak, boleh tukar ngan sotong atau ayam kak, tetap sedappp...
Love,
haaa..boleh love..bak sini pinggan tu...he..he...
nape love tak makan udang...gataii yer...he..he..
Kak Aidah,
ReplyDeleteselamat mencuba kak, boleh tukar ngan sotong atau ayam kak, tetap sedappp...
Love,
haaa..boleh love..bak sini pinggan tu...he..he...
nape love tak makan udang...gataii yer...he..he..
mas...
ReplyDeleteawat tayang udang..
wawawa....ayu leh makan.en zalie??
uitss...enyap2 eik...bak sepiring. ayu makan katbelakang en zalie..hahahahha
menarik juga resepi ni...akak lama tak msk udang2 ni...tapi tgk mas masak ni sedap lak.
ReplyDeletemas cayang bucuk bacinnn... meh sini campak udang tuh doploh ekor! nak wat lunch! hihi
ReplyDelete