Udang Bersos Plum ni Mas buat untuk lunch ari ni...ari ni masak awal sikit...he.he...lagi pun kejap sesangat masak udang ni...nasi tak kering lagi, dah siap masak udang .....perrhhh..Kak Nor...betul la...sedappp...Mas dah makan sikit tadi ngan nasi lemak..tak sabar2 lak nak tunggu makan nasi petang nanti...lagi pun bebudak gerenti suka...rasanya ngan sotong pun sedapp gak..nnti nak try sotong lak....maceh untuk Kak Nor dan CMG...
Udang Bersos Plum
Bahan :
- 15 ekor udang saiz besar
- 1/2 camca teh lada sulah serbuk
- 1/2 camca teh serbuk kunyit
- Sedikit garam
- 3 ulas bawang putih, cincang halus
- 1 biji bawang holland, dibelah 6
- 1/4 biji red capsicum, didadu - tak letak
- 1/4 biji green capsicum, didadu - tak letak
- 1/4 biji yellow capsicum, didadu - tak letak
- 1/2 batang leek, hiris dan rendam - tak letak
- 1 camca besar sos cili thai (mat guna jenama "LIFE")
- 1/4 cawan sos plum (mat guna jenama "LIFE")
- Sedikit garam jika perlu
- Hirisan daun bawang, untuk hiasan
Cara :
- Udang dikerat hujung kepalanya, buang kaki dan janggut, cuci bersih, lumur dengan serbuk lada sulah, garam dan serbuk kunyit hingga rata. Goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.
- Tinggalkan kurang lebih 2 camca besar minyak dalam kuali yang sama. Tumis bawang putih dan bawang holland hingga layu. Masuk sos cili thai dan sos plum tadi, kacau rata dan masukkan udang. Gaul hingga rata.
- Tambah red/yellow/green dan leek tadi, gaul dan masak hingga pekat dan sos menyaluti udang. Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam. Masak sekejap dan angkat. Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan.
makcik..campak kat aku sos plum sikit...huh... lapoorr lapoor...nak apa tah..
ReplyDeletemorning--
ReplyDeleteala..masa....sedapnya udang kamu tu.....ayu teringin nak ngap..........
mai sepiring..hehehehe
kat umah nie udang dan mknn seafoot dan di haramkan..hehehehe
wahhh..semlam k.nor masak udang..hari ni Mas pulak..kena g cari udanggg niiii...;)
ReplyDeletemakcikk..kau dah jumpa ke blum sos plumm tu...kat tesco@giant ada makcik...tempt sos tu...
ReplyDeletekau try wat ngan sotong...sedapp tau makcikk...
wahhh mas, cpt nyer! tp kan, mmg kejap jer masak lauk ni kan mas.. bling!!!! terus siap... hihi... menjilat kuali tak mas hihi
ReplyDeleteAyu,
ReplyDeletemas tahu sebabnya..tak pe ayu...meh lunch sini..he..he....
rasanya ngan ayam pun boleh ayu....try la buat....
Kak Sofea,
haaa..cepat2 kak...cari udang....he..he....
Kak Nor,
tu la kak, kejap sangat masak udang ni....tapi sangat sedappp...
he..he....sampai menghisap2 kulit udang tu...sedappnya...memang mas kikis abiss kuah kat kuali tu....
wah! Ada ide nak msk udg yg penuh dlm frdge tu.. tapi smntara tu ameklah sekor dua kat sini
ReplyDeleteSalam Mas,mas guna sos plum jenama apa ya
ReplyDeleteKak Yus,
ReplyDeleteaiippp...2 tiga ekor jer tau...he..he...try la buat kak...sedapp tau...
Kak Aidah,
mas guna jenama life kak...bnyk kat tesco ngan giant.....
salam mas,
ReplyDeletewah dah sampai ke tempat mas pulak ya udang sos ni..ni mesti naik jet..
hehe sedapnya nampak tu..
salam mas...tgh lapar ni..mau licin 3 pinggan :))
ReplyDeletealamak Mas..kita pun masak udang tapi goreng kunyit je..
ReplyDeletenampak pun sedap mas.
ReplyDeletesos plum ada...udang je takde...kena jala udang dulu le...
Kak Ayu,
ReplyDeletetu la kak, bebahan dah ada..apa lagi...dengan pantasnya mas buat....
Del,
mak aiii..3 pinggan del...pinggan kecik ke besorrr...he..he..
Kak CM,
sedapp tu udang kunyit...nnti buat udang sos plum lak tau....he..he..
Kak Suzi,
he..he...gi jala cepat kak..kat tesco ada banyak besar2...he..he...