Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Thursday, January 6, 2011

Roti Sosej



Virus meroti tah abiss lagi tau, Mas buat petang semalam untuk minum petang. Kali ni Mas buat roti sosej yang dipelbagaikan. Macam2 bentuk ada. Resepi tetap menggunakan Basic Dough dari Kak Nor. Maceh Kak Nor, seronok sangat dapat mempelbagaikan roti ni dengan menggunakan resepi yang sama dan hasilnya tetap memuaskan hati, rotinya tetap lembut, lembab dan gebu.

Boleh pilih nak roti sosej yang macam mana......
Roti Sosej Basic Dough
Resepi : Kak Nor
Bahan :
  • 380gm tepung high protein (tpg roti) - Mas guna tepung gandum
  • 3 sudu besar susu tepung - tak letak
  • 80 gm gula castor
  • 3 sudu kecil yis segera
  • 1 bj telur A -  dikocok siket dgn garfu
  • 100 ml air - Mas guna susu segar suam kuku
  • 100 gm water roux
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 30 gm butter - Mas guna marjerin
  • 30 gm shortening
Cara membuatnya :
  1. Masukkan bahan air, telur dan water roux ke dalam bread maker (BM) dan lepas tu masukkan bahan2 kering spt tepung dan susu tepung.
  2. Letakkan gula dan yis di satu penjuru manakala garam di penjuru yg lain.
  3. Tekan suis on pd BM dan setkan pd mode dough.
  4. Tekan start dan biarkan ia menguli utk seketika.
  5. Bila dah membentuk sebiji doh boleh la dimasukkan butter dan shortening.
  6. Biarkan sehingga proses menguli selesai.
  7. Biarkan ia naik hingga 2x ganda atau BM berbunyi menandakan proses sudah tamat.
  8. Boleh la dibentukkan doh td mengikut citarasa anda.
# Kalau nak doh yg lebih lembut dan gebu boleh la diulang proses menguli tu sekali lagi.

Boleh tengok disini untuk Kaedah menguli menggunakan tangan.



20 comments:

  1. dh lama BM akak tu cuti..hari ni nampak gayanyer nk meroti, tp stok roti yang dibeli semalam banyak lagi...

    ReplyDelete
  2. mas,kalau ada anak kecik2 lagi memang best meroti kan?..akak kalo nak buat roti kena buat yg ada inti..baru laju jek jalan..yg kecik sekali kat rumah dah 15 thn..byk cekadak..hehe

    ReplyDelete
  3. rajin betul mas meroti..campak sini roti sosej tu dalm 3 ketul agak2 boleh tak?..hehe

    ReplyDelete
  4. Kak Norma,
    panggil bibik tu keja balik ka....tapi kena habiskan stok roti dulu..he.he...

    Kak Anymz,
    he..he..tu la, tengah bebudak suka makan , itu yang mas pun semangat meroti....

    ReplyDelete
  5. Salam Mas,
    Rajinnya adik akak sorang ni meroti....suka tngk...leh bukak kedai dah ni...mesti laku punya...

    ReplyDelete
  6. Maasss: semalam ai pun meroti gak tapi kan..kuciwa sungguhle..dah naik tp bila bakar dlmnya tu nampak cam padat je, bila sejuk kerasle..sobs..sobs...agaknya blm cukup naik lg dah bakar ek? takpun cuaca sejuk..doh lkurang nak naik dlm umah ni? huhu....*salahkan cuaca ke tgn nih?*..huhu,,mintak sikit, nak cicah ngan kari smlm...hihi

    ReplyDelete
  7. Kak Ayu,
    sampai ke s'pore tu klu mas campak..he..he..dah abiss kak, suka pulak bebudak tu..ngan bapak budak pun join sekali....

    Kak Yatie,
    tu la kak, masih mendapat permintaan, itu yg mas meroti lagi...tngh mak budak ni rajin, buat jer..tukang makan pun ramai...nnti dah mabuk roti.....stopp la tu...seronok gak meroti kan kak..
    he..he..adik ipar mas pun cakap mcm tu..insyaAllah....klu sampai seru...

    ReplyDelete
  8. Anna,Mas dulu pun masa mula meroti jadi macam tu gak....mas rasa kena uli lama lgi kot...ada letak water roux tak..rasanya sepanjang mas guna water roux, memang lembut jer roti2 mas....banyak faktor roti ana jadi mcm tu...
    cuba anna tanya sifu2 kita...mas pun baru jer pandai...
    jngn putus asa tau anna....teruskan meroti..

    ReplyDelete
  9. Mas...k'ida nak yg berbunga tu satu ye....k'ida meroti musim2 sejuk ni terpaksa mangkuk letak depan heater baru rajin dia nak kembang mas...
    bbuat sendiri roti cam gini mmg b'baloi kn

    ReplyDelete
  10. nampak sedap ja sosej tu...ada lebih ka???

    ReplyDelete
  11. Mas .. macam kedai roti.. tengah shiok meroti eh.. heheh.. i think i dah lama benar tak buat roti.. hopefully my BM tak merajuk and buat hal pulak..

    ReplyDelete
  12. Kak Ida,
    dah abiss la kak, mas pun jap lgi nk buat lgi...bebudak minta nk bawa bekal lak..he..he...suka betoi bebudak ni ngan roti kak nor ni....macehh kak norr...lapp u..

    Mr Mama,
    memang sedapp Mr Mama..tapi dah abiss la..he..he..try la buat Mr Mama..ros dah terangkan kan tentang water roux tu....gerenti lembut roti tu klu letak water roux...

    ReplyDelete
  13. mas, kalau nak roti kita lg moist, cuba letak air panas dlm mug ceramik dan letak dlm oven masa bakar. ada dlm tv buat kaedah tu. akak try gak, roti jd lebih moist.

    nampak gayanya tutup kedai roti tak lama lg nih.. hihii

    ReplyDelete
  14. Salam K.Mas... mmm gebusnyer... syantiq2 rajinnyer meroti... ader lagi kak... nak juga...

    ReplyDelete
  15. Kak Rima,
    akak, meh la kita memeriahkan lagi virus meroti ni....BM akak tu baik..gerenti tak buat hal...cepat2 meroti lagi tau..nk mkn roti rumah akak lak....he..he..

    Kak Nor,
    akak, Mas tengah bakar roti ni, baru jer buat mcm akak ckpkan tu...wahhh..makin sedapp la roti mas ni, macehh kak...lapp u...
    kak, mesti touke tu perasan nape mas dah lama tak beli roti..he..he..

    Erma,
    adaa2..tngh bakar...baru jer buat lain...he..he..

    ReplyDelete
  16. Salam K.Mas,
    wah sama ler kita saya pun meroti lagi....haha tunggu yer nanti saya buat tayangan...hehe

    ReplyDelete
  17. mas, kak rose buat jugak roti sosej ni, tp x sanggup nak tayang... sbb sosej dah hilang ditelan dek roti yg gebus gebas tu... bayangkan, camner keras nya tangan kak rose!!! walah walah....

    ReplyDelete
  18. Mas,

    Bestnya!! Ada mcm2 roti dkt umah Mas ni....Kalau ada yg chicken floss tu pun sodap, my feveret tu :pp

    ReplyDelete
  19. dah kata klu meroti nih ader antunyer! tol tak mas? hihihi... cantik roti mas..

    re: yg rambu ramba atas ketam aritu cili kering yg digunting alus2.. akak bli siap dlm pek kecik.. sajer wat hiasan any foods.. hihi

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...