Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Saturday, January 1, 2011

Kek Alunan Kasih



Selamat Tahun Baru buat semua pengunjung2 Duniaku. Entry menu yang pertama untuk tahun 2011. Nampak Kak Nor buat Kek Alunan Kasih 2 hari lepas, terus tergoda tengok kek Kak Nor yang cantik beralun tu....tapi nape kek Mas ni tak berapa nak beralun..hu..hu...nasib baik sedapp tau. Resepi asal kata Kak Nor dari  Pn.Mastura Yasak - FB {Kongsi Resepi} dan sebelum tu Kak Am Flora pun dah buat. Meh tengok resepinya dan Mas ikut macam Kak Nor.

Kek Alunan Kasih
Sumber : Kak NorKak Am Flora 
Bahan :
  • 5 Biji Telur
  • 1 ½ cawan Planta atau (250g) - Kak Nor dan Mas  letak 250g butter
  • 2 ½ cawan tepung gandum (ayak sekali dgn baking powder)
  • 2 cawan gula halus (boleh kurangkan..sy guna 1 ½ cwn je)
  • 1 sudu kecil baking powder
  • ½ cwn susu cair** 
  • 1 sudu kecil esen vanilla (bole guna perasa lain juga)
  • Sebuk koko (secukupnya)
  • Pewarna ( ikut citarasa masing2..)
  • sediakan tapis teh yg halus..untuk ayak serbuk koko.

Cara :
  1. Pukul planta@butter dan gula sampai kembang...
  2. Masukan telur satu persatu..pukul lagi sampai kembang
  3. Masukan esen vanilla dan susu cair…gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit..
  4. Bahagikan dua bahagian..campurkan pewarna pink dan satu bhgn pwrna hijau…
  5. Griskan loyang dan tabur sikit tepung..masukan adunan pink..ratakan dlm loyang dan ayak *serbuk koko menutupi lapisan pertama…ayak nipis2 jer..
  6. Then masukan lapisan kedua..warna hijau..ratakan perlahan2.. (jgn smpai serbuk koko di lapisan pertama td terangkat)…ayak serbuk koko di atas lapisan kedua..
  7. Mcm tu lah seterusnya..smpai adunan abis…
    Bakar lebih kurang 45min..160 Degree ikut oven masing2…

Pengalaman akak sendiri :
Utk membuat lapisan kaler2 tu biar tebal sbb bila kita melapis & meratkan adunan tersebut
serbuk koko tak akan terikut sama. Tapi bila adunan yg nak kita lapiskan itu agak nipis/sikit
bila nak meratakan lapisan tu, serbuk koko akak tertarik sama - nanti corak tak akan jadi cantik.

Nota Kak Nor :
  • gula K.Nor guna 11/2 cawan jer
  • susu cair K.Nor letak 1 cawan
  • adunan kuning + vanila
  • adunan hijau + paste pandan
  • adunan merah + paste strawberry.

16 comments:

  1. Salam..

    Nmpak sedap.. k sue cnp utk hidangan famili (tggu msa rajin) kat umah, halalkan yer.. :D

    Selamat Tahun Baru 2011 smoga dirahmati Allah swt seisi kluarga.

    ReplyDelete
  2. wah mas..ko dah berkasih kasih kat sini ye..hihihi... sedap ye mas?...aku tak berani la nak buat... tak conpiden je..ah tak pe mas, janji sodap masuk mulut.ko buat satu adunan ye mas? bnyk dapat ye?

    ReplyDelete
  3. wahhh Mas, dah wat kek alunan ni ek..akak cam tak confideng gitew esp pat taburan serbuk coklat tu..abis kang lintang pokang jadiknya...so Mas tapaukan 2 ketui k..

    ReplyDelete
  4. sue,
    salam sue,selamat tahun baru juga dari mas...he..he...selmt mencuba yer sue...

    Izah,
    makcik...aku buat 1/2 adunan jer....aku pun ikutkan tak berni gak nk buat, tpi dek tergoda tengok kek k.nor tu...buat gak la...kang kempunan lak..wakaka...nasib baik sedappp tau...cuma frust sikit sebab kek tu tak mo beralun2...geram3...sambil mkn kek ni...wakakaka....

    Kak Yat,
    boleh kak yat,nahh..mas kasi 3 ketoi...he..he...tang tabur serbuk koko tu bestkak, tang nak ratakan tu, lembut lembut lak nk kena belai dia....hu..hu...agaknya sebab tu nama berkasih....he..he...

    ReplyDelete
  5. Salam dan Slmt Thn Baru Mas...moga sentiasa dlm limpah rahmatNYA.
    Cantik kek alunan kasih ni..rasanya sedapkan..akak dulu pun teruja nak membuatnya...snng2 nak wat lagi nnti...

    ReplyDelete
  6. salam mas,slmt thn baru..wah dh wat kek yg fofular ni..cantik alunan nye mas..akak mcm tingin gak nk wat..tp xtau bila..

    ReplyDelete
  7. Salam Mas..
    jejalan tahun baru 2011 kat umah mas nie.. sambutan 2011 ngan kek Alunan kasih erk... sedappp tuu.. ade lagi x.. akak nak sikit jew...

    ReplyDelete
  8. kak yatie,
    selamat tahun baru wat akak...mudah2an kita semua dilimpahi rahmatNYA yer kak....
    akak dah buat yer...memang sedap kan kak kek ni, cuma tak berapa beralun la kak...

    kak zai,
    selmt tahun baru kak zai...tu la kak, tergoda tengok kek kak nor yg cantik beralun tu....try la buat kak..sedapp tau kek ni..

    ReplyDelete
  9. salam mas, slmt tahun baru..

    ok dah tu alunan kek tu mas.. tp agaknya nak beralun dan berombak lg mas kena duk area pantai timur kut sbb skrg kat sini kan musim tengkujuh.. ombak kuat la.. hehehe

    ReplyDelete
  10. ALamakk massss dah buat! Jeles nih sbb nmpk cantik! Biler ntah nak nerai.... td nmpk kat myr ader ciskek ntah apa lg td nmpk.. mana mas mana?? Kekekeke

    ReplyDelete
  11. kak mas,slmt tahun baru...wahhhh, taun baru kek baru ye,hehhehe...

    ReplyDelete
  12. kak nor,
    selamat tahun baru kak nor...
    wakakaa..betul gak cakap kak nor,patut la kek k.nor cantik beralun....jeless tau tengok kek k.nor yg cantikk tu...

    kak hana,
    selamat tahun baru kak hana,
    haa...ni gara2 geram tengok kek kak nor yang cantik tu la kak..try la wat kak hana..sedapp tau kek ni..
    yg ciskek tu, mas dah lama buat, baru ari ni teringat nk anto report..he..he..

    mimiey,
    selamat tahun baru mimiey,haaa..tahun baru, kek kena berseri2 sikitt..he..he..

    ReplyDelete
  13. mm mas....gerun gak nak wat recipe ni..kak ayu rase tak cukup napas je nak wat....he3...cantik layers mas ni, kemas jer....

    Salam 2011 yer Mas....moga dirahmatiNYA selalu....Kak Ayu suke dtg sini....sbb mas rajin buat and try recipe.....:)

    ReplyDelete
  14. mm mas....gerun gak nak wat recipe ni..kak ayu rase tak cukup napas je nak wat....he3...cantik layers mas ni, kemas jer....

    Salam 2011 yer Mas....moga dirahmatiNYA selalu....Kak Ayu suke dtg sini....sbb mas rajin buat and try recipe.....:)

    ReplyDelete
  15. Salam New Year K.Mas,
    jet lmbt lagi hari ni sure kek pun dh abis ni...bz tul hari ni. btw dah try tu kira jadi dah ler tu....nieza dh buat dh kek ni sedap dan suka tgk alunan kasih tu...apa yg penting mkn sodap!hehe

    ReplyDelete
  16. Kak Ayu,
    slmt tahun baru kak ayu, amin, moga kita semua dirahmatiNYA selalu yer kak..
    nape mcm tu lak kak..he..he....sedapp tau kek ni...maceh juga pd akak sebab selalu berkunjung ke Duniaku....lap..u..kak...

    Nieza,
    salam tahun baru nieza,
    tak pe nieza, k.mas faham...he.he..lmbt2 pun sampai gak kt Duniaku, ni yg syg kat nieza...he..he..nieza pun dah try yer....sedapp kan nieza..ada n3 kan tak kek ni...nk tengok gak kek nieza tu....

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...