Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Saturday, January 8, 2011

Sotong Bersos Plum



Ari ni wat Sotong Bersos Plum lak......Kak Nor, memang sedappp la....bebudak tu pun suka. Mas tambah tauhu telur sekali..memang sesuai....lepas ni kena beli sos plum lebih sebab dah ada resepi best guna sos plum ni.....rasanya kalau ayam pun sedapp gak...lepas2 ni Mas nak try buat lak......Mas ikut cara Kak Nor dengan cara goreng kejap sotong ni.....meh tengok resepinya.

Sotong Bersos Plum
Sumber : Kak Nor
Bahan  :
  • 15 ekor udang saiz besar - tukar ngan sotong
  • 1/2 camca teh lada sulah serbuk
  • 1/2 camca teh serbuk kunyit
  • Sedikit garam
  • 3 ulas bawang putih, cincang halus
  • 1 biji bawang holland, dibelah 6
  • 1/4 biji red capsicum, didadu - x letak
  • 1/4 biji green capsicum, didadu - x letak
  • 1/4 biji yellow capsicum, didadu - x letak
  • 1/2 batang leek, hiris dan rendam ~ k.nor tak letak sbb tak ada stok
  • 1 camca besar sos cili thai (mat guna jenama "LIFE")
  • 1/4 cawan sos plum (mat guna jenama "LIFE")
  • Sedikit garam jika perlu
  • Hirisan daun bawang -  untuk hiasan

Cara :
  1. Udang dikerat hujung kepalanya, buang kaki dan janggut, cuci bersih, lumur dengan serbuk lada sulah, garam dan serbuk kunyit hingga rata. Goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.
  2. Tinggalkan kurang lebih 2 camca besar minyak dalam kuali yang sama. Tumis bawang putih dan bawang holland hingga layu. Masuk sos cili thai dan sos plum tadi, kacau rata dan masukkan udang@sotong. Gaul hingga rata.
  3. Tambah red/yellow/green dan leek tadi, gaul dan masak hingga pekat dan sos menyaluti udang@sotong. Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam. Masak sekejap dan angkat. Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan.

* Mas ikut K.Nor tambah 7bj cili padi yg dihiris serong utk lebih rasa pedas dlm masakan ni.



19 comments:

  1. salam mas..smlm mkn kat rmh kak nor bertambh nasi..eyh, mana roti pusing2 mas tuh,blm nmpak lg :))

    ReplyDelete
  2. Mas,

    bagus share resepi nih, leh akak try sos plum tu..nak beli kemarin, tak taw resepi apa nak wat...sambil dtg nih, nak capai lagik tu donut sodap arrr... :)

    ReplyDelete
  3. akan di usahakan jugak buat sotong sos plum ni :D
    ni asyik2 sotong sambal je :D

    ReplyDelete
  4. Del,
    he..he...sotong ni dah potong jalan...lepas ni mas n3 kan tau...

    kak yat,
    alaaa..nape tak beli...boleh masak mcm2 tau...nnti akak beli tau..he..he...

    Kak zarin,
    tu la kak..mas pun dulu selalu wat sambal...tukar lak selera...lagi pun sedapp tau sotong ni...

    ReplyDelete
  5. sedapnyaaaaa sotong...nak mintak mesti mas x kasik.hehee

    p/s:dah jumpa blog kite nih senang laa bawakn mknn nanti yer mas..ekeke..tq mas,slm kenal gak..sebaya kn kite?

    ReplyDelete
  6. mas, hi5!! hehehe.. sedap kan! lps ni kita tukar guna ayam plak.. mas buat dulu la.. lain kali akak buat :)

    ReplyDelete
  7. sue...mas kasi, tapi dah abiss la...bebudak tu suka sangat sotong bersos plum ni...
    he..he..tu la sue, kita sebaya...suka tau jumpa blog sue, klu tak mengintai sue kt myresepi jer...

    ReplyDelete
  8. salam mas...
    nih akak br sampai nih.... nk itu sotong ngan donut gebuu... sejuk2 nih mkn apa semua sedapppp

    ReplyDelete
  9. aduhaii mas weh..pandai betul la menggoda orang..nak sepiring..ade lg x?sedapppnye....
    msti g cr sotong esok nih..hehehe

    ReplyDelete
  10. kak nor,
    looooo...mas dulu lak...he..he..insyaAllah nnti mas buat, kena beli sos plum dulu, yg ada dah tinggal ciput jer....
    sedapp kan kak nor masak sos plum ni...

    Kak hana,
    kak..bawa bingka tak...dah terbau ni..he..he..
    donat hah kejang dlm freeze tu kak...ambik la goreng...sotong memang dah pinisss..he..he...

    ReplyDelete
  11. rajinye mas...satu ari 2 entry...nampaksedap sutun tu.....kak sukeeeeeeeeeeeeee...!!

    ReplyDelete
  12. rajinye mas...satu ari 2 entry...nampaksedap sutun tu.....kak sukeeeeeeeeeeeeee...!!

    ReplyDelete
  13. Kak Eina,
    dah abiss la kak....
    esok cari sotong tau, bolehn buat sotong bersos plum ni...sedapp tau, gerenti akak suka...

    Kak Ayu,
    he..he...masa rajin ni kak..kalau tak, pepaham jer...
    sedap tau sotong ni kak..try la buat..

    ReplyDelete
  14. salam

    mas,,sehingga kini ayu tahu..mas dah semakin mahir bab memasak..tahniah

    dan kawan-kawan ramai singgah sini..tahniah yer..

    ReplyDelete
  15. sedap ni mas.Cm pernah masak ala ala cam ni la mmg anak anak suka:)

    ReplyDelete
  16. salam mas..gebus donut tu..puas anak2 mkn buat sendiri kan..sotong sos plum pun sodap ni..tp sos plum xdak dlm stok plk..

    ReplyDelete
  17. Salam Mas,
    Mmng rajinlah Mas ni....tiap2 hari ada je menu yg sedap2 dan menyelerakan...tak tahan akak nengok tau...buat terliur jek...

    ReplyDelete
  18. sedap sottong tu mas....ada lebih2 lagi ka? He3x....

    ReplyDelete
  19. Salam Ziarah Di Pagi Minggu...

    Nampaknya Kak Lin Kena Cuba Ni Sotong Bersos Plum... Berselera Tgk...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...