Roti lagi....kali Mas buat Roti Pintal dan masih menggunakan Basic Dough yang menghasilkan Kastad Finger Bun yang Mas buat ari tu. Cara untuk membuat bentuk pintal roti ni Mas ikut cara Kak Nor, boleh tengok DISINI yer. Memang sedapp, lembut dan gebu....bebudak memang suka roti yang manis macam ni dan cantik kan bentuk yang terhasil, seronok juga mentocangkan roti ni. Maceh Kak Nor sudi tunjukkan cara mentocangkan roti ni....dah belajar satu bentuk roti...suka tau...
Roti Pintal ( Basic Dough ) :
Sumber : Kak Nor
Bahan :
- 380gm tepung high protein (tpg roti) - Mas guna tepung gandum
- 3 sudu besar susu tepung - tak letak
- 80 gm gula castor
- 3 sudu kecil yis segera
- 1 biji telur A ~ dikocok sket dgn garfu
- 100 ml air - Mas guna susu segar suam sikit
- 100 gm water roux
- 1/2 sudu kecil garam
- 30 gm butter - Mas guna marjerin
- 30 gm shortening
Cara membuatnya :
- Masukkan bahan air, telur dan water roux ke dalam bread maker (BM) dan lepas tu masukkan bahan2 kering spt tepung dan susu tepung.
- Letakkan gula dan yis di satu penjuru manakala garam di penjuru yg lain.
- Tekan suis on pd BM dan setkan pd mode dough.
- Tekan start dan biarkan ia menguli utk seketika.
- Bila dah membentuk sebiji doh boleh la dimasukkan butter dan shortening.
- Biarkan sehingga proses menguli selesai.
- Biarkan ia naik hingga 2x ganda atau BM berbunyi menandakan proses sudah tamat.
- Boleh la dibentukkan doh td mengikut citarasa anda.
- Cara untuk membuat bentuk pintal@tocang boleh tengok DISINI.
- Letakkan ke dulang bakar, biarkan naik lagi, kemudian sapukan bancuhan ( susu segar + telur + madu ) sebatikan dan sapu atas roti dan tabur gula dan terus bakar dgn suhu 180 -190C dengan api atas bawah lebih kurang 20 - 25 min atau sehingga masak.
- Sapukan marjerin@butter atas roti masa roti masih panas utk mendapatkan roti yg lembab dab berkilat.
Water Roux: (menggunakan kaedah 1:5 .. 1 utk tepung, 5 utk air.. )
- 50gm tepung gandum
- 250ml air
Cara membuatnya :
- Masukkan dlm kuali/pan dan panaskan dgn api sederhana.
- Hendaklah sentiasa dikacau supaya tak berketul.
- Kacau hingga pekat dan padamkan api ( dlm 2 minit jer)
- Bila sejuk masukkan dlm bekas bertutup dan simpan dlm peti ais sehingga nak digunakan.
- Keluarkan dr peti ais, biarkan hingga pd suhu bilik baru lah digunakan.
Salam K.Mas...sukernyer roti manis camtu.. mkn lak ngan teh O panas... he he he erma wat puding roti jek.. he he he tapi ader lah ROTInyer tu.. he he eh kita tukar nak.. he he he
ReplyDeleteSalam Mas,wah rajinnya dia meroti. Terliur akak tengok
ReplyDeletemas..aku pun meroti jugak..hehe.lawa pintal ko tu..malu la nak tunjuk haku nyerr...
ReplyDeletetahniah mas dah pandai meroti... mmg gian kalau dah skali buat.. terus nak buat and buat... jgn kembang mcm roti sudah! ekekekee
ReplyDeleteMas : kalo guna stand mixer, main lebur suma dlm mixer tu ke ikut step yg pakai lengan tuh? kekeke...
ReplyDeletehajat nak meroti gak, tp smlm cik abe bawak balik banyak gak roti utk bekal ank2...aku kena habiskan dulu yg tu le..*heh..ayat nak kaber malas..*
Erma,
ReplyDeletehaa... k.mas pun cicah ngan milo, sedapp tau makan roti ni masa panas2....fresh dari oven gitu....
Kak Aida,
skrg ni gila meroti kak,jngn gila meroyan dah...he..he..
Izah,
makcik..aku dh tngk roti kau la, cantik loo...mcm roti yg dijual tau....maceh untuk k.nor sudi kongsi resepi basic dough yg best ni...
Kak Hana,
maceh kak...mas pun tak sangka boleh buat roti sendiri...seronok kan.....
wakaka...klu dah kembang, kita kecutkan balik kak...
Anna,
mas buat macam cara pkai tngn Anna......cuma tak penat la nk menguli...dah dohnya lebih licin dan lembut tau......
haaaa...perabih roti tu dulu...he..he...
mas, cantik!! pandai mentocang dah ya.. tahniah.. kan dah kemaruk meroti tu.. hehehe.. mmg lembut dan gebu roti ni kan mas.. tengok roti mas tu, mmg gebu kat dlm dia tu..
ReplyDeletesyok meroti kan..senyum sengih aje la mas dua tiga hari ni, kan mas :)
>> ana, kaber..jgn tak kaber.. k.nor nak tengok roti hasil tangan ana lak lps ni :)
kak nor,
ReplyDeleteni berkat tunjuk ajar dan tips2 yg mas dapat dari kak nor, ros, izah dan kak hana dan yg lain...akhirnya.....senyum lebar mas tengok roti tu menjadi...
sebab tu tngh gila meroti ni....lagi pun tukang mkn tak jemu2 lagi....he..he..
haaaaa..lepas ni nk tengok air tangan anna meroti lak...klu belajar2 lma2 pandai tau anna...
ReplyDeleteuwaaaa... jelesnya tengok rotimu nan gebu itu.. tak tahan nih.. kena uli gak..
ReplyDeletesaalm mas,
ReplyDeletewah akak kalau tengok orang meroti jeles habis seh..dah lama tak meroti semenjak bm dah masuk icu..nak uli pakai tangan takut tangan tercabut..heheh..gebu betul namapk roti mas tu..
salam k.mas,
ReplyDeleteteringin juga nk meroti tapi belum berani nk mencuba takut lak x jadi...tapi tgk org lain buat semuannya gebus jer..:)
Han,
ReplyDeletehaaa..gu uli cepat....he..he..tak sabar nk tengok roti han lak...
kak ayu,
alaaa..minta BM baru la tu..he..he...tak pe kak, buat senaman tangan sikittt...
Nieza,
try la buat nieza, klu ikut betul2 insyaAllah...menjadi roti tu...
Salam Mas,
ReplyDeleteCantiknya roti pintalmu itew...kalau dpt rasa ni...alangkah bestnya...kena plk yg baru kuar dari oven....uwaaa, kena dngn kopi panas...wow tak terkata kesedapannya..
kak yati,
ReplyDeletegara2 tngok akak meroti la ni...he..he...perhhh..memang best roti fresh dri oven dimakan sambil cicah ngan kopi o....
salam mas
ReplyDeletewah...
terliur lah.
ayu gk tak reti meroti...
kalau dah pandai..sure hari2 nak meroti..kan??
Salam rindu buat Mas...
ReplyDeletehehehe Ni kak Hawa dtg nak roti pintal 1..rajin Mas meroti :)
salam..wah demam meroti sama dgn dak izah..akak order kt sini jelah..dasar org malas ni...hehehe
ReplyDeletesalam..huh bab2 roti ni sentiasa menganggu fikiran ni > tak leh nampak roti tergoda sentiasa...
ReplyDelete