Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Friday, January 14, 2011

Kuih Ketayap



Projek petang semalam, teringin lak nak makan Kuih Ketayap, lagi pun Daniel suka sangat kuih ni....sangat sedap sebab Mas ikut resepi kat dapur Izah yang datang dari Kak Hana dan resepi asal dari Kak An. Maceh untuk semua.....memang best adunan ni sebab kulit ketayap ni cantik jer licinnya dan tak mudah pecah masa nak angkat dari kuali ke pinggan dan masa nak menggulung.....lain kali boleh buat ikut resepi ni lagi.....

Kuih Ketayap
Sumber : Kak AnIzahKak Hana
Bahan :
  • *1 biji telur
  • *2 cawan tepung gandum
  • *1/2 sudu teh garam
  • *2 cawan air
  • *1 sudu besar air pandan
  • *sedikit pewarna hijau
  • minyak untuk mendadar
Inti Kelapa
Sumber: Izah
Bahan :
  • 1 biji kelapa parut
  • setengah ketul gula kabung
  • 3 sudu gula pasir
  • setengah cawan air
  • 2 helai daun pandan
Caranya:
  •  Masak air bersama kedua dua gula dan daun pandan sehingga hancur. Kemudian masukkan kelapa. Gaul sehingga kelapa sedikit kering dan berminyak. Angkat dan sejukkan.

Cara :
  1. Blend semua bahan yg bertanda *.
  2. Lengserkan minyak atas kuali. Dan dadarlah adunan tadi hingga masak.
  3. Angkat.Masukkan inti dan gulung.
  4. Siap dihidang.

16 comments:

  1. makcikk..lama nor aku tak buat kuih ketayap..masa bais suke sangat kuih ni, selang minggu aku buat, pastu bila dia dah boring,terus aku tak buat..eh lama dah rasanya...bila tengok yang makcik ni memanggil2 pulak tekak ni nak makan..eh meh pas aku 2,3 gulung

    ReplyDelete
  2. Izah,
    nak dengar crita aku, ni first time aku buat tau,selalu beli jer..tapi daniel suka sngt kuih ni...tu yg aku try wat...jadi lak..sukanya aku.....
    tu ha..ada 1/2 adunan yg semlm tak abis lgi..aku simpan dlm freeze...jap lgi daniel balik nk wat lgi..nnti aku anto kt kau...he..he...

    ReplyDelete
  3. wei..takkan anto kat Izah je kot..ni haa..lom sarapan lg..bg 2 yek//hihi

    harit ank2 ada mintakkan buat sbb masa tu diaorang mkn yg beli, katanya sedap..nak buat inti tu yg susah, aku takdok pokok kelapa..hihi

    ReplyDelete
  4. haa..kau pun nak gak anna....bolehhh..nnti aku anto...aku bagi salam 2 kali kalau kau tak buka pintu, aku cabut ....he...he...
    aku pun tak de pokok kelapa....alasannn...gi cari kelapa cepat...boleh wat jap lagi...puas anak2 kau mkn...he..he..

    ReplyDelete
  5. Mas : nanti delete ye msg ni, saje nak bgtau, lama dah ni..macam berat sikitla bila nak post komen, nak copy rsp kat blog Mas ni pun sama, nape ek? ke pc aku yg wat hal? tp blog org lain takde lak, mayb snow tu ke, apa2 gadjet yg buat jd berat tak?..try cek...timbang ke..haritu HaSue ada bgtau dia timbang blog dia berat ke tak..tah aku tak reti yg tu..hihi...ko delete ek..kihkih

    ReplyDelete
  6. salam...
    sedap tu mas...kena pulak dengan inti kepala...pehh...nyum...nyum....

    ReplyDelete
  7. massssss...akak nak tumpang sarapannn! akak lom sarapan lagik neh! adehhhh lapo perot akak dik oiii...

    alamakkkk nasik ayam tuh apesal semlm tak prasan eh! dah abes er mas? aduhhh kempunan nak rasa air tgn mas... thanz mas sudi try....

    ReplyDelete
  8. Salam Mas,
    Akak pun nak gak...buat yg baru ya kalau dah abes...tak pun akak dtng nanti...kita masak sama2 ya....kih3.

    ReplyDelete
  9. Anna,
    tak pe anna, maceh bagitau...baru mas tahu..wakaka...mas dah buang sikit bnda yg tak pnting...nnti anna respon jer mcm mana....memang kak yati dan kak yus ada ckp kekadang susah nk post komen...bab timbang tu mas tak reti la....

    mr mama,
    maceh atas award tu...nnti mas ambik tau...haaa...memang sedapp ketayap ni sebab inti kelapa nya sedappp....bolehh ke..he..he..

    Kak Hana,
    mehhh kak..kita bekpes sesama...nasi ayam tu dah jadi baja laaa....tapi memang best nasi ayam tu...bebudak sukaa...

    Kak Yatie,
    akak nak gak...nnti waktu lunch akak dtg tau....kita buat n makan sesama....

    ReplyDelete
  10. salam..akak...

    saya mmg slalu tgk akak pny blog ni..sbb sy ske msk n mkn..jimat la ktakn..hehe
    skang ni saya ada masalah..tak leh upload gambo..mcm masalah akak dlu tu...

    ape yg akak wat ye..??

    ReplyDelete
  11. salam mas,
    wah ada kuih ketayap aka kuih dadar pagi2 ni ya....sedap tu..akak suka intinya..heheh..nasi ayam butter pun macam sedap nampak..mudah persediaanya tu..boleh masuk list ni..

    ReplyDelete
  12. eh..apasal ko tak delete aku punya komen? huhu..malu ai..rasanya ok sikit nak klik komen ni...try tanya HaSue...dia buat haritu...
    snow tu kdg2 bila kita silap tekan je keluar tab lainle..try ko klik..hikhik..

    ReplyDelete
  13. Qaseh.
    akak dah jawab kat blog kasih...harap dapat membantu yer...
    bagus tu minat memasak...lebih sedapp masak sendiri kan...

    Kak Ayu,
    he..he...masukkk kak....nnti boleh buat..sedapp tau...

    ReplyDelete
  14. TIME KASEH AKAK..akak dah solve kn masalah saya..
    saya blom cuba lagi..tapi nnt saya cuba ye kak..thanks..

    ReplyDelete
  15. salam mas.. kak ilah selalu masuk komen n3 mas tapi tak pernah masuk huhuuu tah kenapa..jom la pakat cuba buat roll tuu..mana tau jadi mcm kawan2 kita buat

    ReplyDelete
  16. mas, menarik kuih ni dulu mak akak selalu buat dan akak selalu mkn tapi sejak sekrng ni diri sendiri x pernah buat2 pun kuih ni...hehe

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...