Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Tuesday, January 11, 2011

Kari Sotong Mamak Style



Lauk untuk lunch semalam......sangat sedapp dan memang rasa macam kari kat kedai mamak. Pagi tadi Mas panaskan...perhh...lagi sedapp la....Ain ngan Daniel pun cakap ' macam nasi kandar la mak '....bebudak tu memang hantu nasi kandar....tak pe cayang, lepas ni boleh mak masak selalu....resepi kari mamak style ni Mas dapat dari Iris Samara dari Myresepi....maceh Iris...memang disukai ramai kari ni....dah lama Mas cari kari mamak style ni. Resepi asal menggunakan ayam, tapi Mas derhakakan ngan sotong....tetapp sedappp.....

Kari Sotong Mamak Style
Bahan :
  • 1/2 ekor ayam - dipotong ikut saiz yg anda suka
  • Bahan a - 
  • 10 biji bawang putih dan 3 inci halia - diblender.
  • Bahan b - 
  • 1 biji bwang besar - dihiris2
  •  4 tangkai daun kari
  •  1 batang kayu manis dan 3 kuntum bunga lawang
  • Bahan c - 
  • 2 biji tomato - belah 4
  • 2 batang serai diketuk
  •  2 helai daun pandan
  • Bahan d -  
  • 8 sudu besar serbuk kari ayam baba's - bleh kurangkan sukatannya
  • 1/2 sudu kecil serbuk kunyit 
  •  serbuk cili kering - byknya ikut yg anda suka la serbuk cili ni. lagi pedas, lagi best 
  •  semua bahan d gaulkan sebati dgn air. air jgn banyk sgat. 
  • Ubi kentang - ikut suka byk mana ( Mas tak letak )
  • 3/4 santan atau susu cair
  • Bahan e - 
  • serbuk lada hitam, serbuk lada sulah, serbuk ketumbar, serbuk jintan manis. kuantiti, ikut yg anda suka
  • garam secukup rasa

Cara :
  1. Tumis bahan a sehingga naik bau kemudian masukkan bahan b dan bahan c. Tumis hingga daun kari agak garing.
  2. Masukkan ayam dan ubi kentang. Tutup periuk. Masa menumis ayam ni mesti anda akan mula terbau aroma wangian masakan ni. hmmm....pasti memikat. ni la ramuan rahsia. sebab tumis dengan serai n pandan tu. Tumis lebih kurang 3 minit. Pastikan anda masak dgn api perlahan. Ni ikut petua yg jiran sya bagi tu la.
  3. Masukkan sedikit air, dan tutup periuk semula, biarkan lebih kurang 5 minit atau sehingga air aroma ayam tu keluar.
  4. Tambah air mengikut kuantiti kuah yg anda suka. Tutup periuk dan biarkan air mendidih.
  5. Bila air kuah dah mendidih, baru la masukkan bahan d dan masukkan bahan e. Masak sehingga ramuan rempah ni masak dan sebati. Ingat selalu tutup periuk dan masak dgn api perlahan. Kalau nak dapatkan rasa yg lazat. Jadi kena ikut petua la ni.
  6. Bila kuah kari dan ayam dah masak dan empuk, barulah masukkan santan@susu cair dan garam. Mengikut kata jiran saya ni garam masuk last, tapi kalu sya, dah cuba sebelum ni, bleh gak masukkan awal2, masa menumis ayam tu. . kemudian biarkan kuah ni mendidih dan semua ramuan ni cukup masak dan sebati, dan bolehlah dihidangkan.
  7. Ayam kari ni memang enak sangat dimakan bersama ayam goreng berempah lemon sytle mamakyg memang meletup rasanya. nanti ada kelapangan, saya bagi resepinya ye. selamat mencuba.

14 comments:

  1. mamak.order kari sotong satu besen..roti canai 5 keping..kihkih..
    takot mas marah akak balik dulu lah ya..

    ReplyDelete
  2. Salam Mas,

    Wah nampak menarik lah kari sotong ni. Bahan2 nampak berjela, tapi tak lah susah mana pun kan. Boleh masyuk list lah recipe ni, mkn dgn lempeng...hahahaz :D

    ReplyDelete
  3. Suka kari sotong...lama tak makan coz sll takde stok sotong! Uwaaa ;)

    Bak sikit Mas...for my lunch..hehe! :D

    ReplyDelete
  4. Salam Mas
    Lauk kari nih mkn bersama sambal belacan pasti sedap :P Ada lagi tak kuah kari? mama nak celupkan dgn biskut tawa...

    ReplyDelete
  5. Kak Anymz,
    wokehhh2...sambil geleng2 kepala...he..he..
    dah tinggal kuah jer kak...setakat nk cicah ngan roti canai tu lepass la...

    Anie,
    haaa..sedapp tu cicah ngan lempeng...ada lgi ke lempeng anie tu..he..he..
    try la buat anie, sedapp tau....

    ReplyDelete
  6. Salam Mas,
    Mmng sedap sotong kari ni...menyelerakan tullll..lama akak tak makan sotong...teringin pulak rasanya..rasa sikit Mas kuahnya....hehehehe...

    ReplyDelete
  7. Love,
    haaa..gi cari sotong cepat...he..he..
    sedapp kan love kari ni, mas nmpk love anto report....

    Mamahani,
    perhhh..memang sedapp mama klu mkan ngan sambal belacan...adasikit lagi kuah tu, lepas cicah ngan biskut tawar,...

    Kak Yatie,
    ada pun sikit jer kak....he..he..nk wat pe tu...cepat cari sotong kak...boleh wat kari ni..sedapp tau..

    ReplyDelete
  8. fuh mkcik...mmg terguda la..lma gak tk mkn nasi kndar ni...bnykk bwang putih guna tu kan..pekat gitu...masu list

    ReplyDelete
  9. Salam Mas,

    kari sotong febret knur..mesti bertambah 2/3 pinggan nasi...bdn naik tolak tepi dulu...hehe..

    Mas,byk resipi pencuci mulut diblog Mas ni ya...maybe one fine day akak comeback for the recipe...boleh kan Mas??

    ReplyDelete
  10. sedapnye kak mas...umah ni kalau ada sotong basah mesti masak itam... nnt nk tryla buat sotong mamak style nih...bile???? hehehhehe... nnt ade sotong

    ReplyDelete
  11. x acila... dah abes baru nak tayang... x jadi nak mintak buat lauk lunch ari ni!

    ReplyDelete
  12. Mas, mintak kari tu sikit. Akak suka makan sotong tapi anak2 lak tak berapa makan sebab allergik

    ReplyDelete
  13. salam mas,
    aduh sedapnya nampak sotong mamak ni!!!.masuk list!!..nak cuba nanti..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...