Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Saturday, January 8, 2011

Donut Keledek



Ni projek petang semalam, lebih wat roti spiral tu, Mas buat Donat Keledek macam yang Kak Nor buat tu, cuma keledek ni jenis putih, jadi nmpk biasa jer. Memang lembut dan gebu tau donat ni, donat yang Mas frozenkan pun tetap sama lembut dan gebunya lepas digoreng tadi. Untuk roti spiral tu, tenahhari baru Mas tunjuk yer...bebanyak sabar tau makcik..hee..he...

Donut Keledek
Sumber : Kak Nor
Bahan :
  • 500 gram tepung gandum
  • 200 gram keledek yang telah direbus dan dilenyek
  • 4 sudu besar susu tepung - tak letak
  • 1 biji telur -  dipukul sedikit
  • 200 ml air suam -  k.nor lebihkan air sbb guna 1bj telur jer Mas guna susu segar suam 
  • 3 sudu besar marjerin
  • 3 sudu besar gula - gula dikurangkan sket sbb keledek dah ada rasa manis
  • 3 sudu kecil yis - lain kali nak kurangkan sket


Caranya :
  1.  Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut, Uli selama 8 hingga 10 minit. Kalau guna BM, tekan ON dan tunggu je siap, kemudian boleh terus bentukkan.
  2. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Masa perapan lebih kurang 40 minit atau 1jam.
  3. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada beberapa bahagian kecil dah lubangkan di tengah-tengahnye, seperti bentuk donut. Susun donut di atas dulang dan biarkan sehingga donut naik dua kali ganda.
  4. Goreng di dalam minyak panas sehingga perang, dan salut donut kentang bersama serbuk gula ataupun coklat masakan. Sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba..

16 comments:

  1. Mas..k'ida bwk donut ni...kata nak tukar tadi...gebussnyer

    ReplyDelete
  2. wow..gebunya donut mu mas..lepas mamam mee goreng rasa cam nak makan2 benda manis pulak..akak nak 5 ketui.jap lagi akak sampai..

    ReplyDelete
  3. kak ida,
    sukanya...meh kita tukar2...he..he...

    Kak Anymz,
    boleh kak...nah 5 ketoi...cukup tak tu..he..he..

    ReplyDelete
  4. donat tu nampak macam letak kat snow jer..hehe

    ReplyDelete
  5. betul kan mas, donut ni lembut dan gebu walau dah sejuk .. best :)

    ReplyDelete
  6. Salam Mas,
    Gebunya donut keledek tu....nak 5 ketoi gak....terliur je tngk...

    ReplyDelete
  7. Mas,

    Mmmmm mmg nampak tersangatlah gebu donut ni Mas, meh campak 3 ketol kat sini...hehehez.

    ReplyDelete
  8. makcikkkk.... lembut gebu tak berminyak ye...akan ku kerja kan keledek di dapur itu hari ini...eh tapi cam nak berfoya foya je ari ni...muahahaaa....

    ReplyDelete
  9. Anna,
    tadi k.hana pos laju snow tu kat mas..he..he..

    mamawana,
    he..he....meh la join sekali...

    kak nor,
    betul la kak...sedapp sangat, mlm tadi mas goreng yg frozen kat hubby, tersenyum dia mkn donat ni...kata dia lembut dan gebu la donat ni...resepi sape lak..he..he..

    Kak Yatie,
    he..he..5 ketoi tu sape yg makan tu...mehhh kak...makan kat sini...

    Anie,
    memang gebu anie donat ni...
    senang ngan anie ni...main cmpk2 jer yer....tak yah cuci pinggan..he..he..

    Izah,
    wakakaka...aku takut keledek tu mati kecut kat dapur tu...he..he..
    mentang2 laki kau ada.....huh....jeless ni...laki aku gak yg keje....

    ReplyDelete
  10. gebus gebas nampak donut tu... bak mai 2 ketui tuk minum petang nnti...

    ReplyDelete
  11. bila laa nak men donut lagik nih..keledek ada 2 ketui tp yis ntah kan baik ntah kan tidak..mintak yer mas,kire tapau yg frozen skali ada x?hikhik

    ReplyDelete
  12. kak rose,
    boleh kak, nnti akak ambik yg difrozen tu...he..he...

    Sue,
    he..he..sue..kena beli yis baru tu...baru boleh buat donat...aittt..tau jer mas ada wat donut frozen..he..he..

    ReplyDelete
  13. salam mas...mmg gebus ni..yummy yummmmm :p~ x sabar nk tgk roti spiral tuh :))

    ReplyDelete
  14. salam mas, datang nk breakfast donut la...geram nengok tu...ada lagi ke tak?..hehe org dh lunch kita baru nak braekfast..lambat betul kan..

    ReplyDelete
  15. Del,
    sabar del...akan kluar gak roti tu..he..he...

    kak Nieza,
    he..he..tak pe kak....donat tinggal yg mas frozen jer...klu nak, akak gi ambik goreng....he..he..
    mas pun baru lepas lunch....

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...