Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Friday, January 21, 2011

Ayam Masak Merah & Nasi Tomato Ayam



Tadi lunch Ayam  Masak Merah dan Nasi Tomato Ayam....perhhh..memang sedappp..bertambah bebudak tu makan...resepi hasil skondeng kat Myresepi, tengok berderet2 yang dah try resepi2 ni, tu yang Mas pun try buat..memang best...rasa macam makan kenduri lak... 

Ayam Masak Merah
Sumber : Choppy
Bahan :
  • 1/2 ekor ayam
  • sedikit garam kunyit
  • ## Bahan-bahan kisar ##
  • 4-5 biji cili kering
  • 1 cm halia
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 labu bawang besar
  • 1 biji tomato - potong dadu
  • 1/2 cawan sos tomato
  • 2 sudu besar sos tiram - Mas tambah
  • 1/2 ketul kiub ayam - Mas tambah
  • garam dan gula secukupnya
  • ## Bahan Hias ##
  • 1/2 biji bawang besar- potong bulat
  • kacang hijau secukupnya
Cara :
  1. Bersih ayam. Potong kecil-kecil dan gaul dengan garam kunyit. Goreng sehingga 2/3 masak
  2. Tumis bahan kisar kecuali sos tomato dan tomato sehingga naik bau. Kemudian barulah dimasukkan sos, sos tiram dan buah tomato. Tumis sehingga naik minyak.
  3. Masukkan ayam. Biar kuah jadi pekat. Sekali sekala hendaklah digaul balikkan.
  4. Bila kuah dah pekat bolehlah masuk bahan-bahan hias. Biar 1-2 minit. Kemudian padamkan api.
Nasi Tomato Ayam
Sumber : Kak Fida
Bahan :
  • 1 kg beras basmathi - cuci dan toskan
  • 300 g ayam @ isi ayam - potong kecil
  • 1100 ml air
  • 8 biji tomato buah - dicincang halus
  • 4 sudu besar tomato puri
  • 1 1/4 cawan susu sejat - Mas guna susu segar
  • 3/4 cawan minyak sapi @ majerin
  • garam secukup rasa
Bahan Kisar :
  • 3 biji bawang besar
  • 15 ulas bawang putih
  • 1 ibujari halia
Bahan Penumis :
  • 8 kuntum bunga cenkih
  • 8 biji pelaga
  • 3 inc. kulit kayu manis
  • 4 batang serai - dititik
  • 3 helai daun pandan - disimpul
Bahan Hiasan :
  • Daun sup @ bawang @ bawang goreng @ gajus goreng
Cara :
  1. Air dan ayam direbus hingga ayam empuk,toskan ayamnya dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan tumis hingga wangi dan masukkan bahan2 kisar dan tumis hingga garing.Masukkan pula tomato buah dan tomato puri dan kacau hingga rata.
  3. Masukkan pila air rebusan ayam dan susu cair dan biarkan mendidih lalu masukka beras dan masak hingga hampir kering.Masukkan ayam tadi dan garam secukup rasa dan kacau hingga sebati.Tutup periuk dan kecilkan api dan masak hingga nasi tomato ayam tanak.
  4. Matikan api.Taburhan dengan 1/2 bahagian bahan hiasan dan serihkan nasi perlahan2.
  5. Taburkan lebihan bahan hiasan di atas nasi ketika menghidang...


21 comments:

  1. Mas, sedapnya menu mas hari ni...my fav ni..dh bawa pinggan nk tumpang lunch dah ni...hehe

    ReplyDelete
  2. mas, lambat keudara hari ni..sibuk ke?..ayam masak merah sedapnya nampak..cantik warnanya sungguh menyelerakan..

    ReplyDelete
  3. menu perantin...suke...nak banyakkk kakak mas...kekekekkee

    ReplyDelete
  4. Kak Nieza,
    haaa..boleh kak, ada lagi tu kat dapur...cedok sendiri yer kak...he..he..

    Kak Ayu,
    tu la kak, sehari dua ni sibuk sikit.....he..he..ke buat2 sibuk...tapi memang sibuk....

    Hani,
    arrgghh...ada pun yg kat periuk tu...cuba jengok tengok...cukup tak...he..he..

    ReplyDelete
  5. nak jugak...nak jugak...
    ada lagi ka Mas??..

    ReplyDelete
  6. waduh sedapnyaaa! mcm mana nk diet nih...huhu

    ReplyDelete
  7. makcikk..camner menu boleh sama lak ni...aku pun buat ayam msk merah ni weh...esok la nk post..malas nk edit gambo nyerr,..hihihi

    ReplyDelete
  8. mau tumpang makan kat sini jugak..lapo ni

    ReplyDelete
  9. complete set.... nak jugak tumpang makan

    ReplyDelete
  10. mas..
    jom tukar2 ngan ayam ayu pulak..
    heheheh...kita makan separuh ayam merah separuh ayam panggang yer..

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum...
    Ada lagi ke nasik nya. Nak brg sepinggan 2. Nak tunggu kad jemputan kahwin cam lambat lagi.

    ReplyDelete
  12. Mas..kak Ayu dtg dgn pinggan kosong....err...adakah sudah kosong itu feriuk??? :)

    Sedap nasi ni....menyelerakan....err...suke tgok gambar baru mas tewww.....comeeey!!!

    ReplyDelete
  13. mr mama,
    dah basuh periuk la mr mama...he..he...

    Kak Dayang,
    tak yah diet2 kak..belasah jer...

    Izah,
    give me 5 makcik..macam berjanji lak kan...

    Kak Anymz,
    dah piniss la kak...bebudak habiskan tadi..he..he..

    Kak Rose,
    akak ...tumpang tengok boleh..he..he..

    Ayu,
    haaa..nak2..tpi mas punya dah abiss..aci tak..he..he..

    Chik Att,
    slmt mencuba kak..sedapp tau...

    Kak Sam,
    haaa..mas pun sbb teringinn nsi kenduru..tu yg buat...he..he..

    Kak Ayu,
    dah abiss la kak...he..he...
    arrgghh...comei ke...malu lak...sambil tutup muka..he..he..

    ReplyDelete
  14. sedap nyer mas... ni fav family akak ni... yummy!

    ReplyDelete
  15. kak mas, dtg tengah2 malam camni agak2 de lagi x aym msk merah ngan nasi tomato tu???? lapo lak tgh2 malam nih...

    ReplyDelete
  16. fuh..!! lama tak buat nasi tomato.. kecur liuq plak tengokk..

    cantik aaa blog ni dahh.. sejuk mata memandanggg !

    ReplyDelete
  17. Mas

    kalo mcm kenduri kan....musti leh bungkus bwk balik...alamak da abissss???jamu mata je la

    ReplyDelete
  18. Salam Mas,
    Sedapnya tngk set nasi tomato Mas tu...kena betul dngn ayam masak merah...mmng kegemaran akak tu....

    ReplyDelete
  19. Kak Azlita,
    peberet family mas gak kak....memang licin mas masak semlm..berulang bebudak makan...

    Mimiey,
    aiipp, datang bertandang memalam ni..tuan rumah dah tido...he..he..

    Kak Izan,
    sedapp kan nasi tomato..mas pun suka,
    macehhh...mas memang suka pemandangan.....

    Kak Yat,
    akak...tuan rumah dah basuh periuk...he..he...

    Kak Yatie,
    memang best set nasi ni kak..mas suka....

    ReplyDelete
  20. Salam pagi Mas
    lapar plak pagi2 dtg rumah Mas..hehehe Nasi tomato ngan ayam ada lagi tak? ki3x

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...