Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Monday, October 4, 2010

Black Paper Chicken Chop



Assalamualaikum. 
Chicken Chop ni dah banyak kali Mas buat, baru semalam sempat ambik gambar, ni memang peberet family Mas, Mas buat untuk makan malam tadi...Daniel ngan Ain kalau Mas buat Chicken Chop, lebar jer senyum...bebudak sekarang tinggi juga selera dia orang...ha..ha..kuah Chicken Chop ni ada 2 jenis, kali ni Mas buat yang blackpaper jer, senang sikit buatnya...Daniel memang suka kuah blackpaper ni, untuk dia mesti letak lebih....resepi kuah blackpaper ni Mas belajar dari mak Mas....memang sedapp...


Black Paper Chicken Chop 
Resepi : MasDuniaku
Bahan untuk ayam :
2 keping dada ayam @ peha ayam tanpa tulang - di cucuk2 sikit supaya ayam tak mengecut masa digoreng.
 sedikit garam
sedikit kiub ayam
1 sudu kecil lada sulah
1 biji telur - dipukul sedikit
Bahan tepung ( untuk salut ayam ) :
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
1 cawan tepung kastad
Satukan semua tepung dlm bekas bertutup dan goncang2 bekas utk sebatikan tepung.

Bahan kuah black paper :
1 sudu besar butter
2 sudu besar tepung gandum
4 sudu besar sos black paper
1/2 kiub ayam
sedikit kicap pekat - untuk hitamkan kuah
1 cawan susu segar
1 cawan air atau air rebusan ayam
sedikit gula - untuk seimbangkan rasa





Cara membuatnya :
Untuk Ayam :
Gaul sebati dada ayam @ peha ayam tanpa tulang dengan garam, kiub ayam dan serbuk lada sulah. Perap seketika.
  • Celupkan ayam yang diperap tadi kedalam telur dan kemudian salutkan dengan tepung yang telah disatukan tadi.

  • Goreng hingga garing dengan api sederhana dan toskan. Ketepikan.



  • Untuk sos black paper :
    Cairkan butter dan tuang tepung gandum dan kacau2 sampai jadi bergumpal. 
  • Kemudian tuang susu segar dan kacau menggunakan pemukul telur hingga sebati. 
  • Masukkan sos black paper, kiub ayam, sedikit gula dan sedikit kicap pekat untuk hitamkan kuah. Boleh adjus jika ada yang terkurang masin / rasa blackpaper.
  • Kacau hingga kuah menjadi pekat.
  • Tuang keatas ayam dan dihidangkan ngan coslow dan kentang dan salad.



  • Resepi coslow boleh lihat sini dan resepi potato salad boleh lihat di sini.


     Update :
    Boleh juga guna resepi ni


    Bahan :
    650 ml air
    5 sudu besar stok ayam (sy guna brand Maggi)
    1 biji bawang besar - cincang
    1 batang saderi - cincang
    carrot - dipotong2 ( Mas tambah )
    40 gm mentega
    20 gm tepung gandum- bancuh dgn sedikit air
    1 sudu besar sos tomato
    1 sudu besar sos tiram
    sedikit serbuk lada hitam
    kicap pekat


    Cara :
    Masak air dengan stok ayam,saderi dan bawang besar hingga mendidih.Renihkan dalam 10 minit.Tapis ke dalam mangkuk.
    Masukkan semula air rebusan ke dalam periuk. Masukkan butter, sos tomato, kicap (bergantung kehitaman yang dikendaki) dan sos tiram. Kacau sebati.Kemudian masukkan blackpepper.

    Masukkan garam jika perlu.NOTE: rasa dulu baru letak garam sbb stok ayam dan sos tiram dah masin.
    Kecilkan api, bancuh tepung dengan sedikit air, kemudian tapis utk mengelakkan berketul2. Masukkan ke dalam periuk sos tadi dan kacau perlahan. Masaklah ikut pekat mana yg disukai.





    7 comments:

    1. Uishhhh sedapnye CC! Excellent treat for the kids n adults...;)

      Mas, tumpang lunch kat sini dulu erk...hehe! :D

      U know what ..ur popia pedas is a must have snacks kat umah I krg! Dah byk kali buat...will be posting them soon this week, hopefully.

      ReplyDelete
    2. betul tu love..save bajet tau buat sendiri...dah la tu sedap tau...he..he..
      ooo..ye ke...sedap kan love popia pedas tu, family mas memang suka popia pedas tu,rajin love buat, yang malas nk menggulung, bab makan kejap jer habiss..nanti tunjuk tau popia pedas tu..jangan lupa...

      ReplyDelete
    3. slm mas...lama tul juga tak jengah sini..asyik sibuk je...lama dah tak buat chicken chop...kalau buat mmg diaorg ni sukee..

      ReplyDelete
    4. slm mas..baru nak jenguk2 umah kekawan...sedapner chicken chop tu..dah lama tak m'buatnya

      ReplyDelete
    5. salam kak mas

      wah....budak2 memang suka makanan mcm nie...
      tapikan, ayu gak yang tak retu2 nak menghadap chiken chop...agak2 dah selera nasi dari kecik

      tapikan..lihat kak mas punya menu,,adeh....macam nak cuba jer

      ReplyDelete
    6. Kak ida
      memang sedap kak chicken chop tu kak..try la buat...tak la susah sangat...he..he..

      Ayu
      he..he..tergoda kan...try la buat...sekali sekala tukar selera westend lakk..

      ReplyDelete
    7. kak mas, susu segar 2 leh ganti dgn susu cair x?

      ReplyDelete

    Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...