Assalamualaikum.
Untuk kali ke2 Mas buat cucur ni, memang sedappp. Rangup diluar dan lembut didalam. Tima Kasih untuk tuan punya resepi Cucur Nasi Ikan Bilis ni Kak Yatie yang sudi berkongsi resepi ibunya yang best ni. Ramai yang dah mencuba kan. Kali ni Mas buat 1 adunan sebab ari tu Mas buat 1/2 adunan berebut2 la pulak, bebudak suka sangat. Ni pun Mas buat 1 adunan dah tinggal sikit jer. Memang sedap dicicah ngan sos cili atau sambal.
Cucur Nasi Ikan Bilis
Resepi : Kak Yatie - Sinar Kehidupanku
Bahan :
2 cawan nasi
2 cawan air
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
1/2 cawan ikan bilis
2 1/2 cawan tepung gandum
1 biji lada besar dihiris nipis - jika suka
Daun sup @ bawang - di hiris halus
sedikit garam
Minyak untuk mengoreng
Cara membuatnya :
Blend nasi bersama air, masukkan sekali ikan bilis, bawang putih dan bawang besar...kisar sebati.
Masukkan tepung gandum ke dalam bekas dan tuangkan bahan2 kisar tadi...gaul sebati.
Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati.
Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak.
Saya gunakan tangan saja untuk men=jemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedikit dngn air supaya mudah.
Selamat Mencuba...
lawo mas..mulat mulat... nanti udah makan perut pun manyak mulat..hahhaha
ReplyDeletewakaka....perut sape tu yang mulat.....
ReplyDeletemas suka cucur ni, sedappp...
rajin mencucur lately neh ek....
ReplyDeletekak..try la buat,,sedapp tau..
ReplyDelete