Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Friday, January 7, 2011

Udang Bersos Plum



Udang Bersos Plum ni Mas buat untuk lunch ari ni...ari ni masak awal sikit...he.he...lagi pun kejap sesangat masak udang ni...nasi tak kering lagi, dah siap masak udang .....perrhhh..Kak Nor...betul la...sedappp...Mas dah makan sikit tadi ngan nasi lemak..tak sabar2 lak nak tunggu makan nasi petang nanti...lagi pun bebudak gerenti suka...rasanya ngan sotong pun sedapp gak..nnti nak try sotong lak....maceh untuk Kak Nor dan CMG...

Udang Bersos Plum
Sumber :  Kak Nor dan CMG..

Bahan :
  • 15 ekor udang saiz besar
  • 1/2 camca teh lada sulah serbuk
  • 1/2 camca teh serbuk kunyit
  • Sedikit garam
  • 3 ulas bawang putih, cincang halus
  • 1 biji bawang holland, dibelah 6
  • 1/4 biji red capsicum, didadu - tak letak
  • 1/4 biji green capsicum, didadu - tak letak
  • 1/4 biji yellow capsicum, didadu - tak letak
  • 1/2 batang leek, hiris dan rendam - tak letak
  • 1 camca besar sos cili thai (mat guna jenama "LIFE")
  • 1/4 cawan sos plum (mat guna jenama "LIFE")
  • Sedikit garam jika perlu
  • Hirisan daun bawang, untuk hiasan

Cara :
  1. Udang dikerat hujung kepalanya, buang kaki dan janggut, cuci bersih, lumur dengan serbuk lada sulah, garam dan serbuk kunyit hingga rata. Goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.
  2. Tinggalkan kurang lebih 2 camca besar minyak dalam kuali yang sama. Tumis bawang putih dan bawang holland hingga layu. Masuk sos cili thai dan sos plum tadi, kacau rata dan masukkan udang. Gaul hingga rata.
  3. Tambah red/yellow/green dan leek tadi, gaul dan masak hingga pekat dan sos menyaluti udang. Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam. Masak sekejap dan angkat. Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan.

14 comments:

  1. makcik..campak kat aku sos plum sikit...huh... lapoorr lapoor...nak apa tah..

    ReplyDelete
  2. morning--
    ala..masa....sedapnya udang kamu tu.....ayu teringin nak ngap..........
    mai sepiring..hehehehe

    kat umah nie udang dan mknn seafoot dan di haramkan..hehehehe

    ReplyDelete
  3. wahhh..semlam k.nor masak udang..hari ni Mas pulak..kena g cari udanggg niiii...;)

    ReplyDelete
  4. makcikk..kau dah jumpa ke blum sos plumm tu...kat tesco@giant ada makcik...tempt sos tu...
    kau try wat ngan sotong...sedapp tau makcikk...

    ReplyDelete
  5. wahhh mas, cpt nyer! tp kan, mmg kejap jer masak lauk ni kan mas.. bling!!!! terus siap... hihi... menjilat kuali tak mas hihi

    ReplyDelete
  6. Ayu,
    mas tahu sebabnya..tak pe ayu...meh lunch sini..he..he....
    rasanya ngan ayam pun boleh ayu....try la buat....


    Kak Sofea,
    haaa..cepat2 kak...cari udang....he..he....

    Kak Nor,
    tu la kak, kejap sangat masak udang ni....tapi sangat sedappp...
    he..he....sampai menghisap2 kulit udang tu...sedappnya...memang mas kikis abiss kuah kat kuali tu....

    ReplyDelete
  7. wah! Ada ide nak msk udg yg penuh dlm frdge tu.. tapi smntara tu ameklah sekor dua kat sini

    ReplyDelete
  8. Salam Mas,mas guna sos plum jenama apa ya

    ReplyDelete
  9. Kak Yus,
    aiippp...2 tiga ekor jer tau...he..he...try la buat kak...sedapp tau...

    Kak Aidah,
    mas guna jenama life kak...bnyk kat tesco ngan giant.....

    ReplyDelete
  10. salam mas,
    wah dah sampai ke tempat mas pulak ya udang sos ni..ni mesti naik jet..
    hehe sedapnya nampak tu..

    ReplyDelete
  11. salam mas...tgh lapar ni..mau licin 3 pinggan :))

    ReplyDelete
  12. alamak Mas..kita pun masak udang tapi goreng kunyit je..

    ReplyDelete
  13. nampak pun sedap mas.
    sos plum ada...udang je takde...kena jala udang dulu le...

    ReplyDelete
  14. Kak Ayu,
    tu la kak, bebahan dah ada..apa lagi...dengan pantasnya mas buat....

    Del,
    mak aiii..3 pinggan del...pinggan kecik ke besorrr...he..he..

    Kak CM,
    sedapp tu udang kunyit...nnti buat udang sos plum lak tau....he..he..

    Kak Suzi,
    he..he...gi jala cepat kak..kat tesco ada banyak besar2...he..he...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...