Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Friday, January 21, 2011

Oat Bun Burger



Haaa..ni la hasil kerja bibik BM Mas tu.....try wat Oat Bun Burger lak....hasilnya memang memuaskan hati...sangat lembut , gebu dan sedapp bun ni...tak terasa oat yang ada dalam bun ni. Bebudak pun tak cakap rasa oat...maceh untuk tuan resepi Ros yang memang teror meroti tu dan Kak Nor pun dah mencubanya.

Oat Bun Burger
Sumber : Ros
Bahan :
Untuk Doh
  • 250 gram tepung roti
  • 2 sudu besar water roux
  • 100 gram tepung gandum 
  • 1 sudu besar skim milk@susu tepung
  • 1 1/2 sudu besar gula
  • 1/2 biji telur
  • 40 gram butter ( boleh ganti dengan marjerin atau shortening)
  • 180 ml susu segar ( atau air suam)
  • 1 1/2 sudu kecil yis
Untuk tambahan khasiat

  • 40gram Oats ( Ros guna oats segera jenama quaker oats)
Untuk Gliss - baki telur+beberapa titik madu+1/2 sudu kecil susu segar

Cara membuatnya :
  1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan juga Oats di dalam breadmaker, kemudian ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.
  2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh+Oats dan uli hingga tidak melekat pada tangan,  Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.
  3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.
  4. Bahagi doh pada 16 bahagian kecil ataupun mengikut saiz yang dikehendaki. leperkan sedikit doh dan masukkan sosej, tutup kemas dan bulat-bulatkan. Ataupun canai memanjang doh dan lilit pada batang sosej, Susun di atas dulang pembakar dan biarkan naik dua kali ganda lebih kurang 40 minit. Mas bulatkan doh dan leperkan sedikit untuk buat bun burger.
  5. Setelah bun naik dua kali ganda, gliss pemukaan bun dan taburkan mix cheese jika suka.
  6. Akhir sekali, bakar pada suhu 180 darjah selama 18 ke 20 minit atau sehingga permukaan bun perang. Setelah siap dibakar glis pemukaan roti dengan butter untuk bun lebih berkilat, sejukkan atas redai dan simpan di dalam bekas bertutup, bagi mengekalkan kelembutan bun.

17 comments:

  1. Assalamualaikum...
    Waaa BM baru telah mula berbakti kepada tuannya. Mas nak 4 ketul buleh?

    ReplyDelete
  2. hah!akak dah ngap pun roti tu..sedap kan mas..hah tlg tambah lagi satu nak tapau utk mkn ptg nih.hehe

    ReplyDelete
  3. makcik..terjojol mata tengok roti neh...lawo n mantap weh..posing pun cantikkkkk...waahhh manyak sukeee

    ReplyDelete
  4. hai....lotiiiii...meh bg nak rasa sikit...

    ReplyDelete
  5. Mas,baru cadang nak buat burger..masa tengok kak anim buat..hehehe awak dah buat dulu yer..nanti nak buat gak laaa nie resipi Nor juga ye

    ReplyDelete
  6. Mas, akak takde BM, bibik pun takde.. mintaklah dua ketul bun Mas tu..

    ReplyDelete
  7. mas....

    tu dia.....BM mu.....terbaik lor...

    ayu dah tersengeh2 nie..sebab membayangkan oat yang sedap diratah dalam roti tu...

    ReplyDelete
  8. salam mas..ni perasmian BM ke..nape x panggil sy jln atas karpet merah n potong reben :DDDD

    ReplyDelete
  9. Mas..wah dah meroti dier... cantik2!! Mama nak tanya brapa Mas beli BM tuh?

    ReplyDelete
  10. Kak Sam,
    alhamdudillah kak...dah dapat bibik baru ni...senang sikit nk meroti...he..he...

    Kak Anymz,
    tu la kak..sedapp kan oat bun bueger ni..mas suka...

    Izah,
    maceh2....roti makcik pun apa kurangnya...cantik2 perr....

    Anna,
    ioottt...gi suruh bibik kau wat keje...he..he...nak kasi kt kau pun dah piniss ni....

    Kakn Asma,
    yg kak anim tu guna basic doh kak...yg mas buat ni resepi ros jintan manis..kak nor pun dah buat bun ni....

    Kak Yus,
    wakaka...ala bucukk...nak kasi pun dah abisss....he..he...nnti akak la yg ada BM ni kan kak...

    Ayu,
    haaa...ayu, elok letak oat dlm roti kan ayu...lgi pun tak rasa oat tu...sedapp

    Deliah,
    aiitt..kad jmputan tak smpai ke del..mas dah pos dah...he..he...patut kau tak de masa nk rasmi tu...meh jmput tngok roti ni....

    MamaNani,
    mas beli harga ahli mama, dapat rm299, kalau tak harganya rm499, BM ni jenama cosway...rasanya ramai yg guna jenama cosway ni....

    ReplyDelete
  11. salam mas,
    jealous akak tengok bm mas kat bawah ni..
    akak punya dah rosak ler..itu yang malas nak meroti..cantik roti mas ni..sekata aje semua shapenya tu..

    ReplyDelete
  12. wah!kak mas! =).
    ternganga bsr mulut saya dibuatnya..
    wow!nak jugak kak mas..
    oh!saya blm email kak mas lagi..tunggu nanti saya email no.hp saya kat kak mas..saya nak buat tempahan roti nih..hehehehe ;)

    ReplyDelete
  13. mas, nk juga rasmi roti mas dr kerja keras cik bm tu...hehe btw lawa dan gebus roti ni nanti akak nk cuba..:)

    ReplyDelete
  14. Kak Ayu,
    haaa,,tu nak yg baru la tu..he..he...

    Nurul,
    isshhh..nurul ni...emel cepat tau...
    nnti kita jmpa k.mas bawakan nurul roti...bolehhh...

    Kak Nieza,
    try la buat kak..best tau roti ni...

    ReplyDelete
  15. Salam Mas,
    Makin bertambah rajinlah Mas meroti ni....mmng dah boleh ambek tempahanlah..cantik2 roti yg Mas buat...akak pun takde BM lagi...nak kena beli gaklah...tapi ntah bila....hehehehe..

    ReplyDelete
  16. ala....untuk family jer kak...seronok tengok diaorang makan...
    akak beli la BM...senang kak nk meroti....

    ReplyDelete
  17. salam kak mas, cun lembut roti burger akak ni, nak 5 ketul ya kak, trima kasih sbb mencuba

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...