Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Monday, January 17, 2011

Kek Coklat Kukus Zaima



Mas buat petang semalam untuk bebudak yang bising nak makan kek coklat...haaa..kali ni try resepi kek coklat yang Kak Ilah buat tu...sebelum tu nampak kat rumah Kak Hana. Kali ni Mas try bakar ikut cara yang Kak Ilah buat, ilah jy letak air dlm loyang dan letak kan loyang adunan dlm loyang air dan teruskan membakar 170c selama 1 jam..dan hasilnya...kek tu macam yang dikukus, lembut dan lembab...sedapp tau...Mas pun tambah sunquits gak...perhhh..sedapp tau....maceh untuk kak ilah atas idea tu...lain kali boleh wat lagi..

Kek Coklat Kukus Zaima
Sumber : Kak IlahKak Hana
Bahan :
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 cawan susu cair@ susu segar
  • 1 cawan minyak masak (jika ganti dgn butter cair lagi sedap)
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp soda bicarbonate
  • 3 biji telur
  • 2 sudu besar oren sunquits - Mas ikut Kak Ilah tambah
Cara :
  1. Campur koko,gula,susu cair,susu manis dan minyak ke dlm periuk dan masak sebentar atas api kecil sehingga semua larut. Tutup api biarkan adunan suam.
  2. Tepung, soda biakrbonat dan baking powder di ayak.
  3. Telur dipukul kembang dan dicampur dgn campuran koko tadi.Gaul rata dan campur tepung. Gaul sebati dan tuang dalam acuan dan jangan sampai penuh sebab nanti adunan naik. (tuang dlm 1/2 acuan je)
  4. Tutup loyang dengan aluminium foil agar tidak masuk wap.Kukus selama 1 1/2 jam baru angkat dan sejuk kan .
  5. Mas bakar kek ikut cara Kak Ilah, letak air panas dlm loyang dan letak kan loyang adunan dlm loyang air panas dan teruskan membakar 170c selama 1 jam.


            
Topping Coklat dari Noor Masri Bahan :
  • 250 g coklat masakan } potong kecil2
  • 1 sudu besar majerin
  • 130 ml double cream atau whipping cream
  • sket gula halus secukup rasa (supaya topping tu tak pahit sgt) - optional *boleh ganti susu pekat
Cara membuat :
Cairkan coklat secara double-boiler. Alihkan dr api kemudian masukkan majerin, gula & cream Kacau sehingga sebati. Curahkan atas kek kemudian ratakan Bila dah agak sejuk/beku baru boleh lorekkan dgn garpu secara melintang dan menegak selang seli.



18 comments:

  1. makcik..teknik ni mmg moist kan kek..aku pun slalu gak masak kek gitu..apa nama nyer ye..teknik waterbath klu tak silap..

    makcik 2 fotong leh?hihi..

    ReplyDelete
  2. Haishhh...kek yang cukup menggoda!!! Tak leh tahan ni!!! :D

    ReplyDelete
  3. Izah,
    nahhh..aku kasi 3 potong..biar byk sikit lemak tu meeting..he..he...
    kau tak ckp pun kt aku...menci tau...he..he..

    Love,
    ha..ha...sedapp tau love...

    ReplyDelete
  4. amboi...sedapnya mas....antaq ka mai sikit...
    nak kena buat jugak nie...

    ReplyDelete
  5. posing atas buku tu yg mhl tuuuu..hehe

    ReplyDelete
  6. Mas, betul cakap Azira tu... posing mantap atas majalah... hehe. Gambar baru, ya Mas, lain sgt muka Mas dgn gmbr lama tu.. hampir tak kenal akak tau..

    ReplyDelete
  7. Mr Mama,
    uisshh..kena naik belon klu nk anto....he..he...
    try la buat mr mama, senang dan sedapp tau...

    Azira,
    wakaka...mcm dah tak de tempat lain kan.....

    Kak Yus,
    wakaka...mantop ke kak...
    aaaa..gmbr baru, masa bln 12 lepas...lain ke kak....he..he...yg tu memang gmbr lma....

    ReplyDelete
  8. vrrroooommmmmmm ...naik motor rempit sampai shah alam niii..
    nak tgok hasilnya.. boleh bagi 4 bintang ni.. best kan ada perasa orennn baru tak jemu2 kita kunyah2 dan telan kan mas..hehe... betoi la tu waterbath nama sistem ni cik izah..hehe terang2 mcm ni lagi clear..hehe

    ReplyDelete
  9. kak mas ni saje je tau..menggoda dgn kek coklat tu... hish,tutup mata...tutup mata... mulut bukak tunggu orang suap...lalallala

    ReplyDelete
  10. waduuhhh waduhhhh nih yg akak tak tahan nih! nak wat lagik lah! hihi

    ReplyDelete
  11. Salam Mas,
    Sedapnya tngk kek coklat tu...ada lagi ke..akak pun nak 2 potong je..tak banyak....leh kan...
    =menu kat bawah tu semuanya sedap2..akak dtng lambat sbb tenet plk wat hal....isshhh sabor je banyak2...tapi akak tetap dtng tngk Mas yg rajin ni...

    ReplyDelete
  12. salam mas..wah mengancam tekak bila tgk choc yg meleleh ni..sib baik dh buat,kalau x nk kena mintak sikit kt S.Alam ni...mesti sedap banget kan mas

    ReplyDelete
  13. Kak Ilah,
    oiitt...pakai helmet tak tu...laju jer akak merempitt..he..he...
    betoi la kak..best sesangat bila letak oren...mas suka....aaa yer la tu..kaedah waterbath...lupa lak apa nma dia..he..he...

    Mimiey,
    haaaa..nah seketoi besar..sumbat kat mimiey...tutup mulut lepas tu balik....he..he..

    Kak Hana,
    akakkk..jngn lupa anto sini 1 tapeware....ngan stawberi 1 guni....wakaka..

    ReplyDelete
  14. aduh,kak mas! terliur den dibuat nyo..
    sodap giler kek tuh...nak satu kak mas =).

    ReplyDelete
  15. Kak Yatie,
    haaa..ni yg sayang kat akak ni...rajin bertandang kt duniaku..nahh..mas kasi 2 potong...he..he..

    Kak Zhai,
    wakaka...mcm berjanji lak kan kak...sama2 buat kek coklat...tukar nak tak...

    Nurul,
    mehhh sini..kak mas suappkan...he..he...

    ReplyDelete
  16. akak pernah buat kek nie mmg merbeles..nak nak bubuh perisa oren mantopppp gitukan..tingat ler pulakkk...hish hish hish!!!! kena buat lagi nanti

    ReplyDelete
  17. mas, waduh x thn nengoknya ni...terliur dah ni...bak mai sepotong nk buat sure mkn byk lak nanti..hehe

    ReplyDelete
  18. Kak Mas,
    Coklat meleleh tu yg tak tahan .. adoiiiii

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...