Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Saturday, April 23, 2011

Mexican Bun


           

Assalamualaikum. Gara2 Kak Nor tayang Mexican Bun ni semalam, rasa macam dah sampai masa Mas try Mexican Bun lak. Resepi ni dah lama Mas simpan, cuba macam tak terdetik dihati jerk nak buat, lepas tanya macam2 soalan kat Kak Nor semalam , baru rasa yakin sikit nak buat Mexican Bun ni. Sebenarnya roti ni peberet family Mas, selalunya beli jerk...jadi semalam Mas try buat Mexican Bun ni untuk bekal Ain ngan Daniel. Alhamdudillah, menjadi juga...tak de la susah sangat buat roti ni..suka bebenor bebudak tu tengok roti ni....he..he...
Mas pun ikut cara Kak Nor dengan menggunakan resepi Basic Dough Kak Nor untuk roti mexican bun ni, boleh juga lihat DISINI dan DISINI JUGA untuk resepi Basic Dough yang Mas buat sebelum ni. Jadi terpulang nak menggunakan doh dari tuan resepi atau menggunakan basic dough....
Resepi Mexican Bun ni diambik dari lilydvalley dari Myresepi dan ramai dah yang mencuba resepi  Mexican Bun ni.

Mexican Bun
Bahan doh roti :
  • 500 gm tepung berprotin tinggi - diayak
  • 2 sudu kecil bread improver + 2 sudu kecil bread softener
  • 20 gm susu tepung
  • 75 gm gula castor
  • 3 sudu kecil dry yis
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 biji telur - dipikul
  • 250 ml air @ susu segar  ( jangan guna susu segar jika dah masukkan susu tepung )
  • 60 gm mentega
Cara membuat doh :
  1. Gaul rata tepung, gula dan garam didalam mangkuk.
  2. Masukkan yeast, bread improver & bread softener ( jika menggunakannya) dan gaul rata lagi.Masukkan telur dan air @ susu segar.
  3. Uli adunan sehingga menjadi adunan dan masukkan mentega. Uli lagi sehingga lembut & elastik selama 10-15 minit. Bahagikan dough kpd 17 biji bola kecil dan tutup dgn film cling selama 10 min.
  4. Leperkan dough di atas tapak tgn & letakkan inti @ filling. Tutup rapat supaya inti tidak meleleh keluar sewaktu dibakar. Susun diatas loyang pembakar yg sudah dilenser dgn mentega @ minyak @ tepung dan jarakkan dlm 7.5 cm. 
  5. Rehatkan selama 45 min ditempat panas (warm).Pipe kan topping diatas bun secara spiral bermula dari top center.
  6. Bakar didlm oven yg telah dipanaskan pada suhu 170C selama 15 min atau sehingga bun keperangan.
Filling :
  • 200 gm mentega
  • 1/2 teaspoon vanilla essence
  • 70 gm brown sugar
Cara membuat filling :
  • Pukul mentega dgn mixer pada kelajuan sederhana selama 3 minit. Masukkan essence & gula perang. Simpan di dalam peti sejuk sehingga sedia untuk digunakan.
Bahan topping :
  • 200 gm mentega - 100 gm mentega
  • 160 gm gula icing - 80gm
  • 3 biji telur grade A- pukul sedikit - 1 1/2 bj telur A
  • 1 sudu kecil perisa kopi- boleh diganti dgn melarutkan 2 sudu besar instant coffee dengan 1 sudu besar air panas. - 1 sudu besar nescafe +1 sudu besar air panas
  • 200 gm tepung gandum - 100gm
Cara membuat topping :
  • Putar mentega dgn mixer pada kelajauan sederhana selama 5 minit. Perlahan2 masukkan telur,gula icing, & coffee flavoring. Ayakkan tepung kedalam adunan and putar lagi pada kelajuan perlahan sehingga semua sebati. Simpan di dalam petisejuk sehingga sedia utk digunakan. Mas ikut Kak Nor masukkan dlm piping bag.
  • yg berwarna merah adalah yg Mas dan K.Nor buat


25 comments:

  1. As'salam. slmt pg dtg sini nak sarapan bun tu seketul pun jadi leee... buat alas perut pagi ni heheh..sdp npk dlm ada inti..

    ReplyDelete
  2. tu diaaaaaa... dah keluar pun. dah kata memang jet turbo. aku tak sampai seru lagi nak buat roti ni.tah ngapa malas bebenor mood meroti datang.. ko seru jap makcik

    ReplyDelete
  3. wah... mas dah buat dah.. bertambah ler ngidam nak makan MB nie... hehehee...

    ReplyDelete
  4. waaa.... cepatnyer sampai sini... aii mas tambah turbo lagi lah tu... berdezzzzuuuppp!!!!
    akak ni terkial2 dan tercungap2 nak kejor.... hahaha
    mas tukar dgn burger akak lah... yummy! nampak tu... Dalili suka ni.. :D

    ReplyDelete
  5. Sheila Shafeareen ,

    selamat pagi kak...dah abiss la bun tu...mas buat petang semalam...he..he..
    pagi ni sarapan bihun ngan dadar coklat jerk..
    meh kak join sekali..

    ReplyDelete
  6. izahdaut,

    ijah..tengok roti kak nor semalam..terus teringin nak buat...
    sedapp wehhhhhh...
    baik kau try buat gak...he..he..

    ReplyDelete
  7. Diana @ Melley Mey,

    cepat2 buat diana...sedapp tau roti ni....

    ReplyDelete
  8. kak AZLITA AZIZ,

    he..he...teringin kak...
    kene gak buat..lagi pun anak2 mas suka roti ni...
    haaa..dalili suka tu..buat la kak...
    mana burger..kata bawa...

    ReplyDelete
  9. kak AZLITA AZIZ,

    he..he...teringin kak...
    kene gak buat..lagi pun anak2 mas suka roti ni...
    haaa..dalili suka tu..buat la kak...
    mana burger..kata bawa...

    ReplyDelete
  10. hani,

    dah abiss la cayang..
    meh sarapan bihun ngan kak mas..he..he..

    ReplyDelete
  11. rajinnyer Mas...laju ajer dia menggodek..alih2 dah kuar dah pun...memang injin turbo ni..hihihi....bravooo!

    ReplyDelete
  12. semangat nak buat roti di rumah akak datang nya dari Mas ler....tak tahan hari2 Mas tayang roti...pinjam kerajinan ko Mas...huh huh...

    ReplyDelete
  13. wah!mas..memang guna jet turbo keluaran thn brape ni mas.?

    anak murid yang patuh ni..
    bak mai sini nak rasa dulu..akak belum sampai seru nak bukak oben lagi nih.

    ReplyDelete
  14. wow cantiknya mexican bun Mas tu...rajin yg teramat sangat...tak terkejar akak tauuuu...

    ReplyDelete
  15. ada derhaka tak? tak kan.. sbb tu menjadi! ni la anak murid terbaik! cepat betul faham ajaran cikgu.. tak sia2 cikgu perit anak tekak duk melayan kerenak anak2 murid yg banyak songeh semalam ya.. hehehhe.. bravo2.. ehhh kut ya pun, takkan tak bagi cikgu rasa 3 4 ketul!! ishhh anak murid ni.. potong markah jd 50 jer!! hihhiii

    ReplyDelete
  16. kak Rabiatun Adawyah,

    he..he...teringin kak...itu yg buat juga....
    best tau roti ni..meh la buat juga kak....

    ReplyDelete
  17. kak Nazrah Bakery & Dunia Kuih,

    he..he..seronok mas ada geng meroti...
    try roti ni lak kak..sedapp tau...

    ReplyDelete
  18. kak anymz,

    ni turbo baik punya kak..muahahaha..
    tu la pasal...ada jerk yang menggoda..mana tahan..kene gak buat...he..he..
    tapi roti ni memang best...sedapppp tau...
    dah abiss la kak roti tu..he..he..mas buat semalam...

    ReplyDelete
  19. kak yatie,

    macehhhh..rasanya roti cikgu lagi cantik...
    tak pe....janji sedappp...
    meh la buat roti ni lak kak.....
    kak yatie kalau meroti...cantik jerk jadinya,...
    tak tergoda ke ngan roti ni..he..he..

    ReplyDelete
  20. kak nor,

    cikgu...meh nak cium tangan...
    maceh atas tunjuk ajar semalam..
    menjadi gak roti ni...memang ikut sebiji macam yg cikgu ajar..he..he..
    disebabkan roti ni sedappp dan anak2 mas makan 2 ke 3 ketoi..tak sempat nak hantar kat cikgu...
    jangan potong markah yerk wahai cikgu yang cantik, manis, ramping...awet muda...muahahaha
    serius kak nor..mas tak berani lagi buat roti ni sebab topping dan filling tu..tapi kak nor dah tunjuk ajar semalam...jadi terseru lak nak membuatnya...maceh yerk kak nor...anak2 mas suka...seronok tengok dia orang makan...

    ReplyDelete
  21. lamanya kak cek tak meroti....tgk mexicon bun ni teringin la pulak...

    ReplyDelete
  22. Inilah roti yg akak teringin nk buat tapi tak terlaksana lagi..bukan apa, BM tu macam dh tak best jer..blade dia selalu tertanggal semasa mengadun tepung.. tension dibuatnya.. sbb tu dh lama tak buat roti.. nak aje akak letak gam gajah kat blade tu..

    ReplyDelete
  23. Kak Mas,uwaaa dah sampai sini dah..Akak nih xterkejar lah kak oi..Cpat betoi..tuh yg cikgu Azmihah syg tuh,hehe...

    ReplyDelete
  24. wahh dah sampai dah sini...akak pun lama dh tak buat bun ni memang sedap..suka masa time bakar tu harum jer satu rumah..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...