Assalamualaikum. Meh layan Pau Gebu ( water roux) resepi II dari Ros jintamanis ni. Untuk resepi Pau Gebu Water Roux sebelum ni boleh lihat DISINI yerk. Mas buat petang semalam pau ni. jadi dah abisss tauu...untuk resepi pau ni Mas buat 1/2 adunan jer, dapat lah dalam 12 biji...cukup untuk 4 mulut yang nak mamam tu. Memang sangat lembut dan gebu jerk pau ni. Mungkin sebab diletakkan water roux tu juga yang menyebabkan pau ni lembut gebu jerk...sedappnya bila menguyah masa panas2......tak mau bebel2 lagi, meh tengok resepinya lak.
Pau Gebu ( water roux) resepi II
Resepi asal : Ros jintamanis
Bahan :
- 550 gram tepung pau ( low protein flour)
- 2 sudu besar marjerin planta ( kalau guna shortening lagi bagus) Mas guna shortening
- 220ml susu segar atau bancuhan susu tepung+1 sudu kecil garam
- 3 sudu besar gula
- 2 sudu kecil double action baking powder
- 4 sudu besar water roux
- 2 1/2 sudu kecil yis
Untuk inti :
- inti kacang merah
Cara membuat pau :
- Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli sehingga tidak melekat pada tangan,( nak guna BM pun boleh) pastikan doh elastik ye, kemudian perap dalam 40 minit atau sehingga satu jam, tumbuk-tumbukkan doh keluarkan angin.
- Bahagi doh pada beberapa bebola kecil dan biarkan sebentar, lebih kurang 6 ke 7 minit, kemudian leperkan sedikit dan masukkan sedikit inti kacang merah, tutup kemas, ulang langkah tadi hingga doh habis.
- Lapik pau dengan baking sheet atau daun pisang, dan biarkan pau naik dua kali ganda lebih kurang 1 jam, Panaskan pengukus, dan pastikan air betul-betul mendidih, kukus pau dengan api sederhana, tak perlu api terlalu besar selama lebih kurang 7 hingga 8 minit sahaja, bergantung pada saiz pau.
Resepi water roux :
Bahan :
- 25 gram tepung gandum
- 125 ml air
Cara membuat water roux :
- masukan semua bahan di dalam periuk dan kacau sehingga pekat dengan menggunakan api perlahan, setelah pekat angkat dan sejukkan sebelum digunakan
Nota :
- Mas ikut Ros buat pau kecik-kecik je, biar senang nak masuk mulut dan paling penting pastikan air kukusan tidak jatuh pada permukaan pau, bagi mengelakkan pau berkedut apabila selesai dikukus nanti. Jadi lapik tudung pengukus dengan kain.
- Sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba.
Assalam kak mas,nmpak lembut gebu jer pau nih..Yg resepi dulu sy dah pernah try,mmg lembut jer..Tepung pau xbeli2 lagi nih,yg ritu pong sy guna tepung superfine jer..
ReplyDeletemakcik... aku pun nak mengepau ni.. tah bila dtg seru..hehehe.. gebu nyeee.....
ReplyDeleteZaliedana,
ReplyDeletebest kan ct pau ni...
kak mas pun suka..
banyak gak makan semalam..he..he..
izahdaut,
ReplyDeleteni aku dah menyeru kau....
gi buat cepat...he..he..
best tau pau ni...
dah lama akak tak buat pau... tengok Mas buat teringin pulak nak mengepau! Mas resepi yg ni bila pau ni sejuk dia kering tak mas.. atau masih lagi gebu..
ReplyDeletePau ni mmg nak kena makan masa panas2 kan.. nak kena selalu panaskan aje... baru sedap dan lembut
ish memang gebu lah nampak pau ni...hmmm lama dah tk makan pau ;-)
ReplyDeletesama dgn izah.. nak buat gak.. tp seru gi mana ntah.. hu hu
ReplyDeletetgk pau mas ni tingat drama mlm td tajuknya pau milah hihihi
ReplyDeletekak AZLITA AZIZ,
ReplyDeleteakak..meh menepau lak...
best tau pau ni...
tak pasti lak mas..rasanya tempoh pau mas ni dalam sejam jerk....masih lembut lagi kak..he..he...
cantik... halus mulus n gebu je... kak rose ni dah pobia nak buat pau... tah bila lg nak try semula! tengok mas punya macam nak makan jer!
ReplyDeletekak zarin,
ReplyDeleteakak..mas pun dah lama tak buat..jadi teringin lak tengok ros buat ari tu..he..he..
kak nor,
ReplyDeleteakak...mas dah menyeru dah ni...
buat cepat2 tau..he..he...
Tanpa Nama,
ReplyDeleteehhh..nape tak letak nama...
janganla malu2....nak juga mas kenal..he..he..
yerk ke...he..he..
Kak Rose ,
ReplyDeleteakak..nape pobia lak..
cer cerita..he..he...
salam kak mas, nak pau tu, ape??? dah habis ke? nak jugak, nnt buatkan lagi ya heheehe
ReplyDeleteros@JMC,
ReplyDeletehe..he..memang dah abiss ros cayang..
maceh yerk...
terbaik tau pau ni.....
kak mas suka...
ros@JMC,
ReplyDeletehe..he..memang dah abiss ros cayang..
maceh yerk...
terbaik tau pau ni.....
kak mas suka...
morning kak mas yg rajin ^^ mmg gebus betol pau akak nih.. nnti nk try resepi nih pulak, lama betol x mengepau nih.. (erk.. pasal bunyi cam lain je.. hehe..)
ReplyDeletetun_telani,
ReplyDeleteselamat mencuba tun....
best tau pau ni...
nanti dah buat anto sini sikit tau..he..he..
ko nih mas asyik buat separuh je..buatle banyak2..leh aku numpang kenyang..hihi
ReplyDeleteMas...gebunya pau tu...nak buat lum tiba seru lagi....
ReplyDeleteAnna Qawina ,
ReplyDeletewehhhh...rakyat kat rumah aku tak ramai...
buat pe buat banyak2...muahaha...
cik cek,
ReplyDeletemeh nak tiup angin mengepau lak...muahahaha
uishhhh gebus dan putih melepak tul pau ni mas...belum pernah cuba resepi Ros ni lagi..
ReplyDeleteKak Nieza,
ReplyDeleteakak..try resepi pau ni..
memang terbaikkk...
Kak Nieza,
ReplyDeleteakak..try resepi pau ni..
memang terbaikkk...
cantiknya pau tu ..ank2 aku kalo suh wat pau suke yg inti sayur jek..terikut2 yg ade kat bakery..ade lg x mas?hihi
ReplyDelete