Hari ni buat Apam Pisang Tanpa Telur Dan Minyak lak. Boleh percaya ke...Mas pun macam was2 gak masa baca resepi ni, bila tengok respon, ada yang membuatnya dan memuji apam pisang ni lembut...Mas pun try juga buat. Lagi pun bahan2nya amat ringkas. Dalam 5 jenis bahan jerk....dah jadi apam pisang yang sedapp ni. Tapi Mas derhaka sikit dengan menambah 1 sudu kecil esen pisang dan Mas juga tambah 3 sudu besar air sebab tengok adunan ni pekat macam adunan cokodok...try kukus 3 biji....apam ni tak begitu lembut...jadi Mas tambah 3 sudu besar air dan setelah sebati dikacau, Mas kukus lagi......Alhamdudillah.....kali ni apam pisang ni memang lembutttt....sedappnya makan suam2...satu adunan boleh dapat 20 biji acuan lompang...lepas la untuk Ain ngan Daniel bawa bekal...maceh Kak Fida kerana sudi kongsi resepi apam pisang yang sangat ringkas ni kat Myresepi. Memang best apam pisang ni.
Apam Pisang Tanpa Telur Dan Minyak
Resepi asal : Kak Fida@myresepi.com
Bahan :
- 1 cawan pisang lecek
- 1 cawan gula perang / gula halus (akak guna 150g campuran gula) - Mas kurangkan 1 sudu besar dari 1 cawan gula halus tu
- 2 cawan tepung naik sendiri - diayak
- 1 1/2 sudu kecil bicarbonate soda - diayak
- 4 sudu besar susu segar - Mas tambah lagi 3 sudu besar air sebab adunan nampak agak pekat
- 1 sudu kecil esen pisang - Mas tambah ( kalau letak esen vanila pun boleh )
Cara membuatnya :
- Tepung naik sendiri dan bicarbonate soda diayak bersama.
- Pisang lecek, gula halus @ gula perang, esen pisang @ esen vanila dan susu dikacau rata @ sebati.
- Masukkan bahan2 ayak tadi dan kacau hingga sebati.
- Tuang adunan dalam acuan kecil atau loyang yang digris dan dipanaskan dahulu dan kukus hingga masak. Mas menngunakan acuan lompang dan kukus selama 15 minit. Kalau guna loyang, kukus selama 1/2 jam.
- Hidangkan dengan kelapa parut putih yang dikukus jika suka.
Nota :
Pada Mas adunan apam ni agak pekat, bila Mas try kukus sikit, apam ni tak berapa lembut, jadi bila Mas tambah 3 sudu besar air secara sedikit sedikit dan adunan apam ni jadi cair sikit, baru apam pisang yang Mas kukus ni lembut, agaknya adunan ni bergantung pada pisang juga...kalau pisang masak ranum mungkin tak payah tambah sampai 3 sudu besar air, jadi ikut resepi dulu, kalau adunan apam agak pekat, baru tambah air sedikit2.
eh mas takde telur?takde minyak?..gebu tak mas?..nampak cam best je nih.
ReplyDeleteweh....cam jimat je..pisang da ni tergolek2..huh...tpg gandum leh tibai jek kot..kan kan Mas?
ReplyDeletemakcik.. baling skitt apam.. aduhaiii mngapam jugak ek makcik.. kiki..cantik comel je bentuknya tu.. kalau aku dah senget2 dah apam neh kejadian nye...kiki
ReplyDeleteMas, tak yahlah baling kat umah Izah tu, dia dah byk apam, baling kat Alam Srai yek... hehe
ReplyDeleteKak mas,ce citer ce citer betoi2 mmg lembut n gebu ke apam nih.?Mcm menarik ajer..A"AH COMEY2 CAM TUANNYA LAH.
ReplyDeletewow menarik nih...tq kak mass...share resepi nih...sedapp nampak
ReplyDeletewah mas ..menarik ni..jimat kos..apalagi petang ni akak buat sebab stok pisang masih berbaki....
ReplyDeleteSalam Mas,
ReplyDeleteWahhhhh cantiklah jadinya apam pisang Mas....montel jer. Nak dua tiga ketul leh
Kak Anim,
ReplyDeleteha..betul tu kak anim..tak guna telur dan minyak...
memang lembut apam ni....
Anna,
ReplyDeleteaku tak sure kalau guna tepung gandum....try la mek...he..he...
aku guna tepung naik sendiri macam yg disuruh...
memang lembut apam ni..
kalau guna tepung gandum, kene tambah baking powder kan supaya sama macam tepung naik sendiri....kalau tak silap aku lak...
sape2 yg tahu...klu guna tepung gandum untuk ganti tepung naik sendiri..kene tambah apa lagi yerk...
mas dah lupa la..he..he..
izahdaut,
ReplyDeleteamboiii...main campak2 jerk kau..
meh datang makan kat sini..ada sikit lagi tu..he..he..
Kak Yus,
ReplyDeleteakak..mas malas nak baling2 ari ni...
sapa nak meh makan sini...muahaha
Zaliedana ,
ReplyDeletelorrr...dah cerita tu...
cer baca betul2...he..he..
memang lembut apam ni..
try la buat ct...
bahan2 pun ringkas jerk..he..he..
chikadakbiru,
ReplyDeletesama2...memang best apam ni..
try la buat...
Nazrah Bakery & Dunia Kuih,
ReplyDeleteakak..selamat mencuba...
Mas pun baru jumpa resepi ni pagi tadi kat myresepi...terus try buat...he..he..
kak watie,
ReplyDeletehe..he..alhamdudillah..menjadi apam ni...
cukup ke tu 2 ke 3 ketul....muahahaha...
wahh.. apam pisang ekonomi! dh habis ek kak mas? ke ada lg tuu?? nk mintak cm dh ramai je tgh nunggu akak anto apam tu.. len kali wat lagi, kasi tun rasa dulu.. hihi
ReplyDeletetun_telani,
ReplyDeletehaaa...apam pisang ekonomi...
senang lak membuatnya...he..he...
try buat tun...
memang best apam ni...
biar betulll nmpak gebu jer. rasa dah serik la nak buat apam asyik xmenjadi jer huhuhu tp bila nengok org buat cantik berkobar2 nak try...
ReplyDeletewaaa,,nampak pun gebu apam tu..meh baling ke bukit jalil ni dua tiga ketui...nk ujan ni..makan apam pun sodap
ReplyDeleteAssalamualaikum Mas,
ReplyDeleteComelnya apam pisang ni...akak mmng suka apam pisang tawwwww...Mas betul2 buat akak tergudaaaa tawwwww...cute jek..
StarAnise,
ReplyDeletebetul la ni....
memang apam pisang ni tak guna telur dan minyak...he..he..
try la buat lagi..lama2 pandai la mengapam...mas pun belajar banyak kali gak....
kak norma,
ReplyDeleteakak..dah abiss la..he..he...
memang lembut kak apam ni,..
kak yatie,
ReplyDeleteakak..memang best apam pisang ni...
senang jerk membuatnya...
bahan2 pun simple jerk...
bestya blog ni.... dpt mcm2 resepi. Nk letak link blog ni dlm blog saya.. boleh? Senang nk ingat... bila nk cari resepi.
ReplyDeleteNoor,
ReplyDeletesalam noor...salam kenal juga buat noor..
boleh...apa salahnya...he..he...
waduh gebuss woo apam nye!! akak dh berkurun x mengapam ..minta 2 ketui ek..hehe!!
ReplyDeletesenang heh buat dia? kita buat kuih yang senang-senang jer...yang susah kak gerau tak tau...he he he...yang sonang pun belum tentu jadi
ReplyDeletekak inahar ali,
ReplyDeleteakak..memang lembut apam pisang ni...
dah abiss la kak..he..he...
kak geraugebang ,
ReplyDeleteakak..senang jerk buat apam pisang ni...
try la buat....
gebusnya apam ni mas...tunggu beli pisangla baru cuba ni...hehe
ReplyDeleteKak Nieza,
ReplyDeleteakak..memang lembut apam ni..
try la buat...
ni jimat betul2 nih mas.. byk lg ke pisang ko yg baru dtebang tuh?selalu bila dh kuar menu pisang,mmg berderet jer menu pisang kn..hehe
ReplyDeleteRingkas dan mudah disediakan
ReplyDelete