Roti....roti.....sapa nak roti angkat tangan....he..he....jangan jemu tengok Mas meroti lagi...sajer try buat resepi baru dari Ros Jintanmanis ni, Roti Inti Kelapa Harum Pandan, cuma roti ni tak de inti kelapa macam Ros, Mas letak inti kacang merah sebab Ros cakap boleh letak inti lain atau biarkan kosong jerk. Atas roti tu Mas tabur bijan jerk sebab kaya dah abiss dan stok kelapa kering pun tak de...apa pun resepi roti dari Ros ni memang sangat best. Lembut dan gebu jerk....roti ni untuk bekal Ain ngan Daniel. Sape2 yang teringin, boleh mencuba Roti Inti Kelapa Harum Pandan Ros ni...sangat best......maceh pada Ros yang selalu kongsi resepi2 roti yang sangat best...banyak juga petua2 untuk mendapatkan roti yang cantik dan gebu lembut didapurnya. Jadi rajin2 lah selongkar dapur Ros tu. Baru2 ni pun Ros ada memberi E- book resepijintanmanis secara percuma, Mas tak pasti sekarang ni masih boleh download lagi ke tak E- book tu. Boleh tanya pada Ros yerk.
Roti Inti Kelapa Harum Pandan
Resepi asal : Ros Jintanmanis
- 300gram tepung roti
- sedikit esen kelapa pandan ( esen ni warna hijau, ade jual kat kedai bakery)
- 2 sudu besar susu tepung@skim milk
- 3 sudu besar gula
- 1/2 biji telur
- 1 1/2 sudu besar butter@marjerin
- 120ml susu suam@air suam
- 2 sudu kecil yis
- 1/2 sudu kecil garam
- 2 sudu besar water roux
Untuk inti nya :
- sedikit kelapa parut ditambah dengan gula merah dan simpulan daun pandan.
- masak hingga kelapa kering dan sebati ngan gula merah dan kering.
Nota :
- kalau nak guna air pandan pun boleh, tapi sukat 120ml ya, dan tidak perlu lagi dimasukkan susu suam atau air suam tu. lagi harum bau bun pandan ni nanti.
Untuk gliss dan topping :
- baki telur+2 sudu besar susu segar@air +beberapa titik madu dan kelapa kering serta jaluran srikayapandan
- untuk topping Mas tabur bijan jer..
- Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM) : masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.
- Kaedah 2, Jika uli tangan : masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Setelah menjadi doh ambil plastic bersih dah letakkan doh di dalam plastic itu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.
- Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. masa yang diperlukan lebih kurang 40 minit hingga ke satu jam.
- Selepas itu, tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin, bahagi doh pada 9 bebola kecil dan bulat-bulatkan, leperkan sedikit doh dan masukkan inti kelapa, tutup kemas, susun di dalam acuan petak 18cm atau di atas dulang pembakar, biarkan naik dua kali ganda dan gliss permukaan bun dengan bancuhan telur dan toppingkan dengan sedikit kelapa kering dan jalurkan atasnya dengan srikayapandan, bakar pada suhu 180 darjah selama 20-22 minit atau sehingga permukaan bun perang.
- Sejukkan atas redai, dan simpan di atas bekas bertutup bagi mengekalkan kelembutan nya. Selamat Mencuba.
Nota :
- Kalau nak tukar inti tu pada inti yang lain pun boleh, dan nak biarkan kosong pun sedap jugak, sedap di makan bersama secawan kopi panas, sesuai dijadikan menu sarapan atau minum petang.
tak kira la ....malam ni gak akak pindah sebelah rumah..hahhhaha..tak tahan tengok roti yg gebu je tu...
ReplyDeleteAssalam kak mas,sedap eks roti nih..Baru duk pikir2 n nak cari resepi roti,tgk akak dah wak klq resepi nih,hehe..Xtau lagi lah roti pa yg mnjadi..Btw mmg nmpak sedap,gebuuu n lembut roti akak yuh..
ReplyDeleteAs'salam patut ada tebau2 sampai rmh tadi... rupanya ada yg meroti juga..ok nnt tukar suka same suka yeee..
ReplyDeletewaaa... mas meroti lagi... sedap! ni dah terbau2 harum daun pandan tu...
ReplyDeletemmg selalu kena terjah dapur mas ni... banyak menu baru... hihi akak copy dulu lah masuk list... adoi... dah panjang dah list ni..
maaas,lapo arrr nampak roti..baru balik,dah melayan di fb..jenguk roti mas ni jap..nak 5 ketui.nak cicah nescafe..:)
ReplyDeleteMassssssss, ni yang takleh tahan nih..akak pun suker roti inti kelapa..
ReplyDeletetu dia jual roti lak mas.....mai pos ke sini sikit..bila angin meroti nk sampai sini lak ni..lama dh cik bm tu lena...hehe
ReplyDeletegebus roti mas tu sedapnya cicah milo panas ni...haha mas, akak dh buat dh talam sagu jom kita tukar ngan roti...hehe
kesian enjin jet turbo tu.. bg la rest.. hehe
ReplyDeleteSalam Mas,
ReplyDeleteWahhh rajinnya Mas meroti, selalu bila singgah sini mesti terserempak dengan roti Mas yang lembut gebus..
Akak pun ada download dr blog Ros, tp bila nak bukak tak leh pulak, gmbr semua abih hilang....ish kat mana tah silapnya
comelnya rotimu itew Mas...
ReplyDeleteyayyy!! xjeles sbb ni duk bakar roti resepi kak ros jugak. hihi... meh nk rasa 2-3ketul kak mas,kalu sedap blh wat gak (padahal kompom dh sedap, saje je.. hehe..) lagipun sure ain dan daniel x hbs nk mkn semua tu kn.. ^^
ReplyDeletekak Nazrah Bakery & Dunia Kuih,
ReplyDeleteakak..sebelah rumah ada orang...cur tengok kat belakang rumah tu....muahahaha
meh makan roti kak..ada 2 ketoi lagi tu..he..he..
Zaliedana,
ReplyDeletect..try la roti ni lak...
memang sedapppp....
nak letak inti apa pun tak pe..he..he...
kak Sheila Shafeareen,
ReplyDeleteakak pun meroti juga ke...
meh kita tukar2 yerk...
buat roti apa tu..he..he..
AZRUL ARSHAD,
ReplyDeleteakak....he..he..
meh join mas meroti...
tak pe kak list panjang..buat yang sempat dulu...
kak anim,
ReplyDeleteakak..tinggal pun 2 ketoi jer....
nahh ambik cicah ngan nescafe...he..he..
kak Rabiatun Adawyah,
ReplyDeleteakak..meh la meroti..
yang ni mas letak inti kacang merah kak...he..he...
lain kali memang nakk letak inti kelapa lak..he..he..
kak Nieza ,
ReplyDeleteakak...meh la meroti balik...
tak elok biar bibik tu rehat lama2...he..he..
dah buat yerk talam sagu tu...
sedapp kan..
japp lagi nak terjah rumah akak...
buat air sekali tau..he..he..
kak nor,
ReplyDeletetu la pasal...nak anto simpan kat kak nor lak....he..he..
kak Wattie,
ReplyDeletehe..he..seronok meroti kak..anak2 pun suka....
ooo yerk ke..mungkin ada yang tak kena kot..
tak try download lagi...
cuba akak tanya ros...
kak Sari Yusa Ibrahim,
ReplyDeletemacam tuannya kan..muahaha...
tun_telani,
ReplyDeleteamboiii..dah buat pun nak minta juga yerk....
ni kak mas yang nak minta..dah nak abiss bakar kan....
jaapp nak ambik pinggan..he..he..
ain ngan daniel suka roti...
selalunya habisss jerk..he..he..
waaa... ada roti pandan..cicah ngan milo mesti best ni... lapar la plak
ReplyDeleteKak Norma,
ReplyDeleteakak...betul tu..mas cicah ngan milo...sedappppp
Assalamualaikum Mas,
ReplyDeleteYa ampunnnnn ghajennya meroti Mas, akak mmng suka kalau ada perisa pandan dan kelapa taw....harum jek..ujan2 ni sedap kalau dpt 5 ketoi roti yg baru kuar oven...buat milo panas lagi..uish sedap tullll...
Kak Yatie,
ReplyDeleteakak..ni sebab bibik tu menguli...rajin la sikit meroti..he..he...
tu la kak..lain kali buat nak letak inti kelapa lak..
salam kak, wah cun nye roti pandan akak ni, lembut gebus je nampak..nak dua tiga ketul buleh kak?
ReplyDeleteMas, kuar bau wangi pandan kt komputer akak ni Mas...
ReplyDeleteTak nak datang sini dah
ReplyDeleteros@JMC,
ReplyDeletemaceh ros sudi kongsi resepi roti ni...
best sangat....memang lembut gebu jerk....
dah abiss la ros..he..he..
kak Naz,
ReplyDeleteakak..he..he..
dasyattt tu...
kak sam,
ReplyDeleteakak..merajuk ke ke..
gi beli bibik cepat..he..he..