Ari ni makan Kantonis Kuetiau Daging untuk lunch lak. Jemu lak asyik makan nasi jerk kan. Resepi diambik dari Majalah Mingguan Wanita 1 - 7 April 2011 yang datangnya dari Restauren Mohd Chan. Ala..yang cover depan gambar Sheera tu.
Perhh..tengok menu2 kat restauren tu memang best2...nanti Mas nak cari gak restauren tu kat klang meru @ kat seksyen 15. Sebelum tu meh kita try dulu salah satu resepinya. Memang best Kantonis Kuetiau Daging ni, cuma Mas tambah udang, isi ikan dan cili padi diketuk lagi dalamnya. Sedapp tau...
Kantonis Kuetiau Daging
Resepi : Majalah Mingguan Wanita 1 - 7 April 2011
Bahan :
- 250 gm keutiau
- 150 gm daging
- udang dan isi ikan - Mas tambah
- 70 gm halia - dihiris
- 70 gm daun bawang - dihiris
- 1 mangkuk sup @ stok ayam
- 1 biji telur - ambik putih telur sahaja
- 1 sudu kecil kicap cair
- 1/2 sudu besar tepung jagung
- sos tiram
- kiub ayam
- minyak bijan
Cara membuatnya :
- Potong daging dalam kepingan kecil. Perap dengan sos tiram, stok ayam dan minyak bijan seketika.
- Kemudian goreng daging sekejap jerk. Angkat dan ketepikan.
- Panaskan minyak dan goreng koetiau bersama kicap cair hingga sebati dan berbau wangi. Angkat dan letakkan dalam pinggan.
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan masukkan halia dan daun bawang, kacau seketika.
- Masukkan sup @ stok ayam, kacau dan masukkan pula 1 sudu sos tiram, 1 sudu kicap cair dan 1/2 sudu kecil minyak bijan, kacau sebati.
- Kemudian masukkan daging, udang dan isi ikan, kacau sebati dan masukkan bancuhan tepung jagung, kacau sebati lagi.
- Masukkan putih telur dan terus kacau memutar dan angkat , tuang atas kouetiau yang telah digoreng tadi.
- Sedia dimakan.
my favourite ...nak udang tu jer ...
ReplyDeleteNazrah Bakery & Dunia Kuih,
ReplyDeleteakak nak udang jerkkk...bagus la akak ni..he..he..
issnita,
ReplyDeletesalam kenal juga dari mas...
maceh..
nanti mas bertandang sana yerk...he..he..
woo sedapnya mokcik aku tengok .. suke bebenor kalau dapat panas2 lagi. lapor lak perut neh..huhu
ReplyDeleteIzah,
ReplyDeletemakcik..kau dah lunch ke belum..he..he..
try la buat makcik...sedapp oooo
Sedap plak tgok kuey teow nih, bahan plak xde...pos sepinggan ekk :)
ReplyDeleteSalam Mas...amboiii tayang kueteaw tuu....melekit2 kuah dia...x tahan akak tgk taaauu...nampak cukup sedap tuh..
ReplyDeletewoooh....dik mas....akak dtg ni ngan pinggan kosong ....naaruk kuah lebih yer...wudang pun nak lebeeey:)
ReplyDeletetak pernah try daging.. mesti sedap ni..
ReplyDeleteStarAnise,
ReplyDeletedah abiss la aniss..
nanti dah ada bahan2..anis buat tau...he..he..
Kak Ummi,
ReplyDeleteakak..ni salah satu peberet mas tau..
memang sedapp bab kuah yg pekat melekat tu..he..he..
kak Ayu Safieza,
ReplyDeleteakak..udah piniss la kak..he..he..
akak try la buat..best tau kouetiaw ni...
mulan,
ReplyDeletenanti try buat tau,.memang best kouetiaw ni...
kehadapan mas yg dirindui....
ReplyDeletedtg nak ngendeng kueteow tuh... jgn kata abes! g buat lagik! hihihihi....
Kak Hana,
ReplyDeleteakak..memang dah abiss kak..he..he..
terubat rindu di hati tengok cucur doyan tu...
miss u so mush kak.....
nanti akak dah tak kelam kabut..rajin2 la update resepi yerk kak...
mas, dr td nk komen tp sempat jengok jer. ntah apa la yg bz sgt akak hari ni. dh mlm ni baru sempat BW. sedapnya mas kuetiau masak mcm ni. ni tak sabar nak balik msia makan kuetiau... hehehe
ReplyDeletemas..ko dah terer masak ikut resepi tuh xyh carik restoran dah tu mas..hihi.. nanti ko masakkan aku lak yer
ReplyDeleteNiŃe Ńost. I learn somŠµthŃng new and
ReplyDeletechŠ°llenging on blogs Š stumblŠµuĻĪæn Īæn a ŌŠ°ily basis.
Št Ļill always be inteŠ³esting to reŠ°d through articlŠµŃ fŠ³om other writers and
prŠ°Ńtice Ńomething from Īæther
web sŃteŃ.
Also Ī½iŃit my wŠµbsite :: payday loans