Bekal Ain ngan Daniel ari ni. Try Chocolate Rice Buns ( Roti Coklat Urai) lak. Lagi pun bebudak ni memang gemar coklat2 ni..jadi Mas buatkan roti coklat lak. Senyum jerk Ain ngan Daniel bila tengok bekal tu..cuma coklat urai tu Mas guna yang warna warni sebab coklat urai tak de lak stok kat rumah. Kira ok la tu...nak letak choc chip macam dah lari jerk dari nama roti ni..he..he...
Terima kasih pada Ros - Jintan manis yang sudi berkongsi resepi roti yang sangat sedappp ni...lembut jerk roti ni tau....
Chocolate Rice Buns ( Roti Coklat Urai)
Resepi asal : Ros - Jintan manis
Bahan untuk doh roti :
- 300gram tepung roti
- sedikit coklat rice@coklat urai
- 2 sudu besar susu tepung@skim milk
- 3 sudu besar gula
- 1/2 biji telur
- 1 1/2 sudu besar butter@marjerin
- 120ml susu suam@air suam
- 2 sudu kecil yis
- 2 sudu besar serbuk koko
- 1/2 sudu kecil garam
- 2 sudu besar water roux
Untuk gliss dan topping :
- baki telur+2 sudu besar susu segar@air +beberapa titik madu dan sedikit coklat rice
Cara membuatnya :
- Buat doh roti : Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh kecuali coklat rice dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.
- Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan kecuali coklat rice dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Setelah menjadi doh ambil plastic bersih dah letakkan doh di dalam plastic itu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.
- Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. masa yang diperlukan lebih kurang 40 minit hingga ke satu jam.
- Selepas itu, tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin, kemudian masukkan coklat rice dan uli sebati, bahagi doh pada 9 bebola kecil dan bulat-bulatkan, susun di dalam acuan petak 18cm atau di atas dulang pembakar, biarkan naik dua kali ganda dan gliss permukaan bun dengan bancuhan telur dan toppingkan dengan sedikit coklat rice, bakar pada suhu 180 darjah selama 20-22 minit atau sehingga permukaan bun perang.
- Sejukkan atas redai, dan simpan di atas bekas bertutup bagi mengekalkan kelembutan nya. Selamat Mencuba.
rajin mas meroti... macam2 roti ada. cam ni kilang gardenia pun leh tutup kedai!
ReplyDeletemas nampak gebu je mas... akak nak buat lah mas boleh buat sarapan esok pagi... hihi... pinjam resepi ye!
ReplyDeleteKak Rose,
ReplyDeleteakak..seronok tau meroti..he..he..
tak pe kak..customer lain banyak yg beli..he..he....
kak AZLITA AZIZ,
ReplyDeleteakak..selamat mencuba kak..
memang best roti ni....
lembut jerk....
wahh, lajunya mas..ros baru n3 mas dah buat dah...mmg express..hehe
ReplyDeleteexpress rakyat... cepat.. cepat! jgn terlambat.. pernah dengar lagu m.nasir ni tak? hehehe
ReplyDeletemmg express betul.. plan nak buat gak tadi.. ermmm... tangguh dulu ler
kak Iza Akma,
ReplyDeleteakak..geram tengok roti ros tu..
jadi tak sabar2 lak nak try..
memang sedapp roti ni..lembut jerk..
Kak.Nor,
ReplyDeletewakakaka...kelakar la kak nor ni...
buat la kak nor..best tau roti ni..he..he..
Assalamualaikum...
ReplyDeleteBila mai je sini terasa sangat le betapa lembabnya diri ini. Kalau lawan ngan kura2 pun sure kalah punya. huahhhhh
Kak Sam,
ReplyDeleteakak...he...he..meh la makan roti cicah ngan teh o...
sedapp tau...
wahhh meroti lagi mas...rajinnya akak ni dok pening2 lalat lagi ni..skt tekak lum baik lagi...tgklah nanti kalau rajin boleh buat ni...btw tq atas wish dan doamu mu..semoga dimakbulkan Allah...amin..syg mas selalu..mmhuuaahx2.
ReplyDeletesakitnye mata saya ni...kenapa kelihatan sungguh lazat...loti loti loti
ReplyDeleteKak Nieza,
ReplyDeletetak sihat yerk kak...
moga2 cepat sembuh yerk...
nanti boleh meroti lagi...
sayang akak juga..he..he..
Hani,
ReplyDeletemeh letak ubat cak kapak...
he..he..
meh la meroti hani...
aduh kak mas... tiap2 hari meroti.. jeles sungguh diri ini.. huhu..
ReplyDeletewaahh..pantas donk mmbuat roti nih.. aku nak wat donut k rima blum terbuat lg sbb mlas.. hehe...
ReplyDeletewaduh mmng tak terkejar kalau lumba lari dngn Mas ni..pantas segalanya...akak siap dondang sayang lagi ni....takpe2...mintak je dngn Mas roti ni...mesti bagi punyer..Mas baik kan..kan..kan..
ReplyDeletetun_telani ,
ReplyDeletetun..tak mo jeles2...
meh makan roti...
sedapp tau..
Noorsha,
ReplyDeletehaaa..memang aku nak meroti ari ni..
apa lagi....
dah kluar roti best..terus jerk buat..he..he..
buat cepat donut kak rima tu..
nanti boleh kasi aku sepinggan..he..he..
Kak Yatie,
ReplyDeleteakak..meh makan roti...dah penat tu berdondang sayang...he..he..
Mas, meroti ye Mas.. Mlm ni buat lg eh utk bekal akak duduk kat umah esok eh;))
ReplyDeleteMas...Akak dtg mlm2 ni nak beli roti kat umah mas nih...aishhh meroti pun rajinmas nih.
ReplyDeleteKak mas,nih mai mlm2 nak mnta roti seketui 2,nak wat bf esok..Gebu laroti yuh..Akak,untung la ain ngan daniel dapat mama yg sgt rajin nih..
ReplyDeleteAssalamualaikum Mas...seronoknya anak2 Mas dpt selalu mkn roti air tgn mak depa. Bila la Mas nak bukak kedai roti ni, gerenti laku roti2 tu semua...kalau dkt akak pun nak tumpang beli tau.. :)
ReplyDeletewah!bez nya...saya cuma mampu gigit jari nengok gmbr bun ni =0).
ReplyDeleteKak Naz,
ReplyDeleteakak...he..he..
meh la meroti sama.....
Ezadlieza,
ReplyDeleteakak...roti udah pinisss la..he..he..
meh join meroti...
seronok tau...
Zaliedana,
ReplyDeleteamboii2..puji2 ni nak roti rupanya..he..he..
dah abiss la ct...
gi meroti lak...
Kak Azlina,
ReplyDeleteAlhamdudillah..berkat berblogging ni..pandai juga mas meroti...
meh join meroti ramai2 kak...he..he..
Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi,
ReplyDeleteudah2 la gigit jari tu...he..he..
nurul pun try la meroti...seronok tau...
salam kak mas...uish lajunya kak mas buat, nak nak, nak rasa roti anak murid yang rajen ni heheeheh, thanks ya kak sudi mencuba, gebus nampaknye tu
ReplyDeleteros@JMC,
ReplyDeleteroti dah abiss la cikgu...he..he..
maceh ros sudi kongsi resepi roti yang best...
sayangg ros...